Last news in Fakti

6 Юни, 2024 10:31 1 564 28

Експерт човешки ресурси: Очаква ни постепенно пълзяща безработица

  • безработица-
  • пазар на труда

Имаме 160 000 безработни, почти 1,1 милиона, които нито работят, нито учат, нито търсят работа, и масиран внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз, посочи Георги Първанов

Експерт човешки ресурси: Очаква ни постепенно пълзяща безработица - 1

В момента сме изправени пред постепенно пълзяща безработица. Имаме 160 000 безработни почти няма как да бъдат реализирани на пазара на труда, почти 1,1 милиона, които нито работят, нито учат, нито търсят работа, и масиран внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз, който вероятно ще стигне 30-40 хиляди човека, които ще запълнят отворените на пазара дупки.

Това каза експертът човешки ресурси Георги Първанов пред Радио "Фокус".

В момента безработицата у нас е 6%, което по думите му са леко завишени нива.

"Въпреки усилията, които влагат частните работодатели и Агенцията по заетостта и точно преди сезона, когато се търсят толкова много работници и служители за летния сезон, сме една идея над обичайните нива. Това може да бъде повод за притеснение какво ни очаква през есента", обясни експертът.

Обичайно по-високите нива на безработица са в Северозападна и Югозападна България и в някои райони на Средна Северна България. Безработицата в райони като София, Пловдив, Казанлък и Шумен е почти нулева, заяви той.

"160 000 души са трайно безработни, а тяхната квалификация, опит и възможности не отговарят на нуждите на пазара на труда. "В голяма степен те са с основно образование, не владеят чужди езици и не са подходящи или нямат желание да заемат нито една от отворените позиции", поясни Първанов.

Данните от агенциите за подбор на персонал показват, че в момента най-търсени са ІТ аутсорсинг позиции, счетоводители, специалисти човешки ресурси, инженерни и медицински кадри, хора в туристическия бранш и селското стопанство.

В България се очертават две много перспективни професии, отбеляза Георги Първанов.

"Едната е свързана с ESG – екологично, социално и корпоративно управление, което ще бъде много голяма тема през следващите 3-5 години. Това е свързано с новите директиви на Европейския съюз за опазване на околната среда. Това е професия, свързана с консултиране на компаниите, подготовка на техните процедури и политики, които да отговарят на изискванията.

Ако някой се чуди в каква посока да смени своята професия или какво ново да научи, аз бих препоръчал да работи в тази посока. Другата професия, в която има бум, е всичко, свързано с изкуствения интелект. Ще продължат да се търсят и професиите, свързани с работа с хора", допълни Първанов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 15 Отговор
    Повечето ще работите в Коми само след няколко години.
  • 2 българин

    31 1 Отговор
    За 1000 лв. никой няма да работи ,защото нашите бизнесмени-мушингери повече не дават !!
  • 3 # идиоти вън

    25 1 Отговор
    Това значи и ново обезлюдяване на България!!! Кой има интерес от това!?!?!

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    14 9 Отговор

    До коментар #3 от "# идиоти вън":

    Новата Палестинска държава.

    Коментиран от #6

  • 5 Столичанин от 1 г

    5 2 Отговор
    Краси ми ся да купувам или да чекам?!

    Коментиран от #16

  • 6 Любопитен

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Ние те търпим, ама ако дойдат палестинците?
  • 7 Ауу

    23 1 Отговор
    Някой да му каже че тая работа с ESG вече замира на Запад. Доведе до огромни загуби, бойкоти и всеобщо недоволство. Знам, че тук сме към 5-15 години зад тенденциите. Въпреки това тази недомислица ще се провали и изчезне преди да дойде в БГ.
  • 8 Селянин

    23 14 Отговор
    С две думи :
    Време е за Възраждане!

    Коментиран от #12

  • 9 Мхп

    18 4 Отговор
    Едно лапе роднина, купува стари маркови маратонки, пере ги и ги продава в интернет на някакви колекционери. На месец изкарва колкото майка си и баща си за година. Иначе се води безработен и неучащ.

    Коментиран от #22

  • 10 За протокола

    27 0 Отговор
    По-голямата част от тези, които нито учат, нито работят са всъщност в сивия и криминалния сектор. Това са всякакви майстори, разни частни превозвачи, онлайн търговци, дилъри на дрога, продавачи на контрабандни стоки и т.н. Тези хора никога няма доброволно да отидат да работят за някого по 8-10 часа на ден за една заплатка. Тук е мястото държавата да се намеси, но тя се задоволява само със статистика. А може да въведе лицензионен режим за всички "майстори". По този начин ще се увеличат приходите и ще се повиши качеството. Ще спрат измамите и изнудването, а клиентите ще могат да проверяват с кой си имат работа. Онлайн търговците също могат лесно да бъдат отсеяни от тези, които инцидентно продават по нещо. За криминалните полицията може лесно да се погрижи ако желае, защото много добре ги знае кои са.

    Коментиран от #19

  • 11 Хохо Бохо

    5 1 Отговор
    Санкциите работят
  • 12 оня с коня

    1 10 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Що за Дебилщина да мериш времето в Демокр. България според Възрожденския си часовник и да се опитваш да определяш Кой и Накъде на кара Влака?А е казано че "Скромността краси човека", ама кво ли ви отбират тиквите от Изящни изкуства...

    Коментиран от #27

  • 13 Смърфиета

    21 0 Отговор
    Ами HR експерта да се вгледа малко и в тези които подбират персонал. Колкото съм ги виждала са все хора които освен, че нямат елементарни познания за дейността компанията в която работят особено ако е производство ами като цяло се опитват да се правят на "профайлъри" с познания по психология от първи курс. Изобщо не четат автобиографиите, ако не им хареса я снимката, я цветовете в които е изпълнена. Последно ми домъкнаха някаква девойка която според тях била много добра в счетоводството - познанията и на практика се оказаха като на всеки идиот от улицата. Че кадри няма се вижда, младите без Google са като слепи, но и малкото които все още могат да се намерят сме ги оставили да се търсят от хора които са още по-зле.
  • 14 и кво от това?

    17 0 Отговор
    Българския работодател иска да му бачкаш по 12 часа без почивен ден , да ти дава и осигурява на минималната заплата.И постоянно да мрънка , че напразно ядеш хляба и сапуна на фирмата.Е кой ще се за държи при тези условия?След като с години се се подиграваха с работниците , сега пискат че никой не иска да работи при същите условия. Де е Ванчето да громи работодателите? Отиде да се корумпира в парламента.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От селото

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Столичанин от 1 г":

    Значи сега е нито за чакане, нито за купуване 😲😲😲
  • 17 Разбира се

    8 2 Отговор
    като цифровизирате всичко, ще има над 50% безработица, безкасови плащания.
  • 18 Варна

    17 0 Отговор
    Има тежка възрастова дискриминация на хора с образование и опит, които не ги наемат въпреки способностите им. Принудени са да работят нискоквалифициран труд за да оцеляват. И за това се мълчи.

    Коментиран от #24

  • 19 Да Добавя

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "За протокола":

    "Държавата" не се задоволява само със статистика, Те си вземат своето от "сивия сектор" но "под масата", а това не влиза в данъчните статистики.
  • 20 Идиот

    13 0 Отговор
    Днес една групичка от 10 безработни в нашия блок правят ремонт на апартамент. Статистика тях за коя част от обществото ги брои.
  • 21 Нико

    4 4 Отговор
    Булгарина е мързелив неук и не става за работа. ОГРОМНА ЧАСТ ОТ МЛАДИТЕ СА СЪС САМУЧУСТВИЕ НА СТРАШНИ СПЕЦИАЛИСТИ НО КОГАТО ПОЧНАТ РАБОТА НЕ СИ ОТЛЕПЯТ МУЦУНИТЕ ОТ ТЕЛЕФОНЧЕТАТА. Наркомани пияндурници и безделници. ПРЕДИ МИ БЕШЕ ЖАЛ ЗА БЕДНИТЕ ХОРА СЕГА СИ МИСЛЯ ЧЕ ТАКА ИМ СЕ ПОЛАГА. Няма как с имитация на работа скатаване и ослушване някои работодател да ти плаща висока заплата.
  • 22 ;-)

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мхп":

    Па ти вземи да переш стари чорапи, белким забогатееш!
  • 23 Питънкъ

    8 1 Отговор
    При 160 000 безработни , защо се внасят тарамбуки ? Предположение , тези 1.1м явно не искат да работят за заплати от третия свят, на които тарамбуките са съгласни .Второ , някои от тези хора работят на черно . Трето , тези 1.1м , какво образование има изобщо , могат ли да пишат и четат ? Как живеят без пари ? Нека споделят ! За мен това го допуска държавата , продължавайте да гласувате за същите п0ми1ри и ще получите пак от същата п0м1а . Ще стигнем до там , че няма да има лекари и децата ни ще мрът , като през средновековието
  • 24 Щото

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    образованието им е по теоретичен комунизъм или история на КПСС. С една дума нулево. Да си гласуват за копейката и да си вярват че някой се нуждае от тях

    Коментиран от #25

  • 25 Образованието

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Щото":

    По време на социализма , защото в България , не е имало комунизъм , е на светлинни години , от днешното другарю. Говоря за метод на обучение и програма , не за дисциплини. Точно за това скъпите евроатлантисти демократи го унищожиха ......може да видиш какво е казала Маргарет Тачър за ..както го наричаш комунистическо образование 1971г
  • 26 Чиновник

    8 0 Отговор
    Чиновническата армия в страната расте всяка година с нови 20 000 души. За тях съкращения няма. Електорат
  • 27 Горски

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Що за дебилщина е да гласуваш за четвърти път за ГЕРБ, които изгониха близо 1 000 000 души през своя 12 годишен мандат, що за идиотизъм е да гласуваш за ПП - ДБ и да внасяш руски газ чрез посредници, да плащаме по 500 000 лв на ден за газ, който не ползваме.
  • 28 Селянин

    6 0 Отговор
    Реалната ситуация е, че тези безработни не са безработни, а работят в сивият сектор, като строители, механици, земеделци и много други професии, които нямат никакъв контрол. Останалите са на някоя хранилка или схема и не им трябва да работят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове