Last news in Fakti

16 Юни, 2024 22:43 1 371 9

Важните новини във ФАКТИ на 16.06.2024 г.

  • непал-
  • радослав бимбалов-
  • руснак-
  • пламен димитров-
  • виктор божинов-
  • георги фотев-
  • румен петков-
  • петър курумбашев-
  • величие-
  • митрополит николай-
  • мартин димитров-
  • вмро-
  • гнайс-
  • георги лозанов-
  • мъж-
  • мирослав мурджов-
  • доц. стойчо стойчев-
  • тец бобов дол-
  • радан кънев-
  • тракия-
  • румяна коларова-
  • карлос контрера-
  • иван ланджев-
  • пловдив

Бизнесът апелира документацията да бъде олекотена и да бъде отворено българско консулство в Непал

Важните новини във ФАКТИ на 16.06.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Над 5 000 непалци и индийци "цакат" българите в България с по-ниски заплати

Над 5 000 непалци и индийци са с трудови договори за работа в България и изместват българи и украинци в някои сектори.

От четири месеца непалецът Киран работи като хигиенист. На 5000 км от дома - България вече му е на сърцето. Киран Хадкале е работник, дошъл отдалеч, който се определя като българин. В Непал е семейството му - съпругата и двамата му сина. Всеки ден говорят по телефона.

Иска семейството му да дойде тук, но това е невъзможно в момента. ''Като си отида в Непал там ще говорим. Фирмата ми е обещала, че след три години ще мога да се върна", споделя той.

Компанията му го разпределя да отговаря за чистотата в NOVA телевизия. Катя Петрова е мениджър на терен и споделя, че когато му разпределя задачи, той разбира. А думи като метла, лопата, парцал и кофа не го затрудняват.

До преди няколко месеца животът му в Непал бил коренно различен. Работил е като учител и е преподавал на малки или големи деца. Сега Михаела Манасиева е негов мениджър. От началото на годината фирмата ѝ разчита все повече на работници от Непал. "Имаме около 30 човека и чакаме над 100. В последните години се изнемогва и това ни доведе до мисълта и желанието да пристъпим към чужденци", посочи тя.

Михаела твърди, че работници от чужбина не означава евтина работна ръка. Ако работят на пълен работен ден, получават минимална работна заплата. Но битовите разходи са им покрити.

"Допълнителните разходи като спане, медицинска застраховка и други оскъпяват служителя, но в крайна сметка бяхме наистина притиснати до стената. Общо взето максимума е до трима човека в стая. Ако е по-голяма - случва се да са и по четирима. Разделени са на мъже и жени", разкрива тя.

Киран и в Непал получавал минимална работна заплата, което се равнява на 236 лева. Въпреки по-високият стандарт на живот тук, успява да спестява. "Валутата ви е добра. По-висока е от тази в Непал. Един лев е 72 непалски рупии. Каквото спестя, го пращам в Непал. Това е много малка страна и е много бедна. Много малко пари изкарваме там, а и няма работа като цяло, затова дойдох тук", казва той.

Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България. Но пътят дотук не е лесен. Бизнесът апелира документацията да бъде олекотена и да бъде отворено българско консулство в Непал.

"Те отиват до столицата на Индия. Не могат да смогват с работата и този процес е бавен от доста време. Да кажем 6 месеца им трябва човек да стигне до България. Ние предлагаме курсове на български", заяви Слави Славев, ръководител на компания за подбор на кадри.

Други залагат на езика на любовта. "Те са много екзотични, много красиви и се влюбиха с един наш служител - той е българин", разкри Михаела. И Киран не е по-назад - споделя, че българките са романтични и, че си има любовница.

Бимбалов: Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация

Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Българите сме като подритван куфар.

Възрастен руснак блъсна дете в Каблешково

Кола блъсна дете в Каблешково. Инцидентът е станал към 16 часа. Майка и 5-годишното ѝдете пресичат, когато автомобил изскача внезапно и блъска детето.

Пламен Димитров: Изборите не отпушиха напрежението в обществото

Как политическата турбуленция се отразява върху живота на обикновения човек?

Режисьор: Политиците не се интересуват от това какъв знак им дава обществото

Политиците не се интересуват от това какъв знак им дава обществото. По-важното е какъв знак си дадохме ние сами на себе си. И дали този знак не е знак за това, че изборната демокрация в България така и не успя да се състои по един правилен начин. В крайна сметка се оказва, че нашия политически процес започна да се случва като хората преди 100 години. След това през 1944 година спря на пауза. И половин век по-късно ние се намираме в ситуация, за която сме абсолютно недъгави за такъв тип изборна демокрация.

Георги Фотев: Партията на Борисов и ДПС нямат големи идеологически различия. Защо да няма коалиция?

"Партията на Борисов и ДПС нямат големи идеологически различия. Защо да няма коалиция? От игри и прикриване се е получила тежка политическа криза, така че трябва да се говори открито и правдиво. "Величие" е абсолютно арогантен нихилизъм. Успехът им се дължи на рушенето на неукрепналата демократична и политическа култура. Имаше принос и отблъскващата предизборната кампания".

„Левицата!“ е готова да участва в диалог за лявото

Коалиция „Левицата!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации. Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат.

Петър Курумбашев: От Бойко Борисов зависи каква степен на компромис би приел, за да се разбере с ДПС

Маркетмейкърът е Бойко Борисов, от него зависи каква степен на компромис би приел, за да се разбере с ДПС. Той не е в лесно положение, трябва да каже дали има сили да направи компромис или е твърде голям. Румен Радев има потенциал да обедини левите, но има и хора вдясно и в центъра, които биха гласували за него.

„Исторически парк“ - там, където се роди "Величие"

Лабораторията на тяхната идеология е доскоро обезлюдено варненско село. Там е люлката на „Величие“. През последните около 5 години стотици хора от цялата страна и чужбина им се доверяват не просто с гласа си, а и спарите си, бъдещето си ... и ги последват в село Неофит Рилски.

Митрополитите Николай и Антоний отслужиха историческо богослужение за българите в ОАЕ

С благословението на Негово Светейшество Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), Високопреосвещените митрополити - Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха света Божествена литургия в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщиха от Българската патриаршия.

Мартин Димитров: Решението да не съм депутат от Русе е на ръководството

Водачът на листата на ПП-ДБ в Русе става народен представител от София, Иван Белчев ще представлява русенци от името на коалиция.

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил

Българските и европейските избори през погледа на Ангел Джамбазки, който два мандата представляваше България в Европейския парламент.

Пловдивско село протестира срещу добива на гнайс

Жители на села от Родопската яка въстанаха срещу инвестиционно предложение за създаването на кариери за добив на гнайсошисти в Храбрино. Недоволни, те се срещнаха с кмета на община "Родопи" Павел Михайлов, за да обсъдят въпроса.

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да се сбогува с демокрацията

Има риск България да излезе от демократичната орбита и да се върне към някакви по-стари практики на социалния и политически живот.

Мъж е загинал в бурята в Казанлък

Новините, свързани с издирването на 67-годишният Наско Несторов, са трагични.

Мирослав Мурджов: Ясната и единствена опозиция е "Възраждане"

"Има много голяма вероятност част от разгромената коалиция – бившите коалиционни партньори на Борисов в предишното управление – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв начин – било през експерти, било като отделни личности. Такъв процес не бива да изключваме и не бива да подценяваме тази възможност".

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента

ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента. Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност.

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа отново

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа от петък вечерта до понеделник сутрин - причината е приключващ ремонт на трети блок.

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще

Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу. Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ.

Катастрофа на АМ "Тракия" предизвика тапа

Млад водач на лек автомобил самокатастрофира на магистрала Тракия на 112 км посока София.

Проф. Коларова: "Продължаваме промяната" ще се превърне в нещо като фирмена марка

За "Продължаваме промяната“ няма никакви перспективи за участие във властта. Това е пределно ясно на всички, включително и на тях самите. Следващи предсрочни избори ще бележат края на политическото битие на "Продължаваме промяната“.

Карлос Контрера: "София прайд" се гаври с паметта на покойниците! Ще се състои на Черешова задушница!

От "София прайд" вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница!

Под "мъдрото“ управление на Васил Терзиев софийският гей парад вече ще окупира целия център на София на 22 юни – на Черешова задушница.

Иван Ланджев: Крайнодесните формации не могат да управляват, защото не могат да носят политическа отговорност

"Според мен случаят е класически, съществува насъбран обществен гняв от много време насам. Обикновено крайнодесните формации, както и крайнолевите, съществуват, вегетирайки основно върху този насъбран обществен гняв. Има го и те трупат дивиденти чрез него. Исторически крайнодесните формации не могат да носят политическа отговорност. Те не могат да управляват. Те обикновено катастрофират“.

Пловдивски съветници не дават Панагюрското златно съкровище на София

Пловдивски общински съветници бранят Панагюрското златно съкровище и не дават то да бъде предоставено на Историческия музей в столицата. Петима съветници от групата на “Браво Пловдив" са внесли предложение тази културна ценност да остане и да остане в Регионален археологически музей в Пловдив, разбра Plovdiv24.bg.

Според закона за културно наследство съкровището трябва да се пази в Пловдив, но по сключен договор с Националния исторически музей в София, то се предоставя на столицата. Срокът на документа обаче вече е изтекъл и общинските съветници предлагат той да не бъде подновяван.

За целта на следващата сесия на 20 юни Общинският съвет ще бъде разгледа нарочна декларация.

Мотивите на съветниците са свързани с това, че съкровището ще допринесе за развитието на Пловдив и ще увеличи потока от туристи. Сред доказателствата и примерите, които дават, са: 24-каратовото варненско съкровище, което съдържа 3000 накита и се намира в морската ни столица, Рогозенското съкровище, което се пази в музея във Враца и Луковитското съкровище, което е в Ловеч.

В предложението си те припомнят как Панагюрското златно съкровище е открито случайно от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови през 1949 г. при изкопни работа на фабрика за керемиди в Панагюрище. Димитър Цончев от Пловдив пръв завежда в инвентара на музея съкровището, което седи в града под тепетата до 1982 година, когато е взето с решение на правителството и пътува по света за експозиции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    2 5 Отговор
    "Йеменските бунтовници Ансар Аллах (хуси) нападнаха американски разрушител и два търговски кораба в Червено и Арабско море, каза военният говорител на движението Яхя Сария.
    Според него хусите са атакували разрушителя с балистични ракети в Червено море. Петролният танкер Captain Paris също бил ударен от противокорабни ракети в Червено море, а танкерът за втечнен нефтен газ Happy Condor бил ударен от дронове в Арабско море."
  • 2 Иван

    7 4 Отговор
    Нищо не се разбра, ама както и да е - Киран си хванал любовница и пращал пари на семейството 263 лева на месец.
  • 3 Роки

    7 2 Отговор
    Сега е момента да забогатеят по български...
  • 4 Ма ние тука

    13 0 Отговор
    и непалци си имаме и индийци и индианци... за какво са ни още?

    Коментиран от #5

  • 5 Праисторически лунапарк

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ма ние тука":

    Че ние си ги имаме така е,но те не са от тия, които обичат да работят,та затова търсим работещи такива
  • 6 ужас на парцали

    6 0 Отговор
    Между редовете се чете отчаяние . Щом една известна медия " Нова" - лице на Демокрацията , не успява да си осигури необходимият персонал , и го търси чак в Непал. При това не става въпрос за инженер , а за клозетен хигиенист . Смятай как са го закършили .
  • 7 Петров

    7 0 Отговор
    И къде е разликата за "бизнесмена" когато решава да плаща минимална плюс разходите за живот на новата орда спрямо плащане на по-висока заплата на Българин . по висока само с тази сума необходима за живот. защо не плащат на работника нашенец + ток,вода, транспорт до работа и обратно и едно хранене примерно . Тоест заплатата на индиеца и непалеца е почти два пъти минималната . на българина и 300 лева не дава над минималната , а новите ще поискат и храмове или още джамии само да се довлекат с фамилиите . После и още права и те така . А когато разберат колко струва да отгледаш дете в Бг ще поискат и това да им е изцяло безплатно . Уж интеграция
    и този филм сме го играли с нашия етнос качен вече на лимузини пред луксозни къщи. Подмяната и унищожаване на българина продължава.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 андрей от тв.

    1 0 Отговор
    тоя го познавам ,това е сарко от дебелт.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол