Last news in Fakti

17 Юни, 2024 15:46 1 220 17

София – първият град на Балканите с водороден автобус (СНИМКИ)

  • водород-
  • автобус-
  • софия-
  • технология

До 20 юни всеки столичанин или гост на града ще може да се вози на водородния автобус по линия 9

София – първият град на Балканите с водороден автобус (СНИМКИ) - 1
Снимка: Факти.бг

София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от тази нова технология – водороден автобус. Това съобщи заместник-кметът по транспорт в Столична община Илиян Павлов, предаде БГНЕС.

„Много се радвам, че от София започват „Дните на водородната електромобилност“ в България и за пореден път София се доказва като пионер на такива инициативи, на новите технологии, на технологиите, които правят нашия град по-чист, по-зелен и даваме поле на развитие на точно такива технологии, които може би са фундамент на бъдещето“, каза Павлов.

Заместник-кметът по транспорт призова гражданите на столицата да се качат във водородния автобус, когато го видят. „Пробвайте го да видите, че всъщност той не се различава по никакъв начин от останалите автобуси като комфорт, като издръжливост“, добави той и посочи, че единствената разлика е, че излиза само вода от ауспуха, както и че вози безплатно. По думите му ръководството на София продължава да доказва, че работи за подобряване на качеството на въздуха.

„Миналата седмица обявихме инвестиционна програма за 1 милиард лева за нови 500 превозни средства“, припомни Павлов и използва момента, за да обяви, че новите тролейбуси ще бъдат по нов вид технология, която е хибридна, така че те ще могат да се зареждат, докато пътуват от инфраструктурата на тролейбусната мрежа.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза от своя страна, че гражданите ще имат уникалната възможност да се возят във водороден автобус, както и да тестват първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„С европейската солидарност подкрепихме и изграждането на първата водородна станция, отново част към „Хитмобил“, както и изграждането на водородна долина в Стара Загора, финансирана с 8 милиона евро по Програма „Наука и иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021 – 2027 г.“, добави тя.

Водородните технологии в транспорта, отбеляза Чобанова, са значима стъпка към намаляване на въглеродните емисии и преход към чиста енергия, като посочи, че те допринасят за опазването на околната среда, предлагат възможности за икономически растеж, за иновации, подобряват качеството на въздуха и общественото здраве в нашите градове.

„Зеленият водород е ключов елемент в стремежа на ЕС към устойчиво бъдеще и декарбонизация и от съществено значение за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Той може да повиши енергийната независимост на Европа, като намали зависимостта от внос на изкопаеми горива“, каза още тя и заключи, че „Дните на водородната електромобилност“ са символ на ангажимента на Европа към устойчиво развитие, към иновации и към опазване на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 7 Отговор
    Дано не гръмне!
  • 2 газов инжекцион

    1 7 Отговор
    Дано този водороден автобус скоро не го катастрофират нейде и да го превърнат по тия разбити улици във водороденанус!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Неподписан

    0 2 Отговор
    Силните и стойностни неща са свързани с 9
  • 5 Ох леле

    9 3 Отговор
    Българите сме цъфнали и завързали, та само това ни интересува.
    Мен лично сън не ме хваща, че автобусите ни не са водовордни!
  • 6 Мунчо

    5 2 Отговор
    Туй ше гърми ли?

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Град Козлодуй

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    дано скоро да гръмне около парламента, и няколко депутата фира да дадат

    дръжте го на слънце пред парламента да му се радват наще.. па да видим кво ще стане
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    Внимание, идва водородния! И всички в метрото.
  • 9 Танто за танто

    8 0 Отговор
    За получаване на водород трябва да се похарчи за ел.енергия.
  • 10 Ония с Фордо

    6 0 Отговор
    Браво ,ше правим солидарно водородна станци в Стара Загора - защо не в Антверпен , Щутгарт, Севиля , Милано , Вроцлав или Малмо ?

    Водородът и днес се използва в някои индустрии като 95% от него се произвежда по икономически ефективни методи, но с помощта на изкопаеми енергийни източници или т.нар. "черен" водород. Водородът произведен от природен газ (метан) или петролни продукти е с цена около 1600 евро на тон, а от въглищата - към 1000 евро на тон.
    При производството се емитират около 9-13 тона въглероден диоксид на тон водород при производството от метан и между 13-18 тона при производството от петрол. Най-замърсяващо е производството на водород от въглища - 20 тона от добитите по открит способ въглища и 24 тона - за закритите мини.

    Коментиран от #13

  • 11 ООПААА

    5 1 Отговор
    Пак ние се намерихме баш тарикатите. Те всички в европейския съюз са баламурници. ВОДОРОД. Както да се ползва е в резервоар. Някой пак ще гушне бая парички за експеримента с нас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ужас(истински)

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ония с Фордо":

    Добиването на водород от изкопаеми горива е абсолютно безумие, ако целта е подобрена икономика и екология. Перспективна е единствено плазмената технология за добиване на Браунов газ (смес от водород и кислород) от вода, по метода на гениалния българин от Варна Илия Вълков (Юл Браун). Българска технология, притежание на Китай....За нас българите - утешението е едно експериментално, (евентуално опасно) превозно средство. Кой каквото си заслужи..
  • 14 Ами сега

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ийухъгтфре":

    Наистина са много различни и тези неща не са за аматьори, чули-недочули. Единия се нарича водорден, защото ползва водород за ГОРИВО (значи го изгаря, а не го преобразува) и е с ауспух от който излиза само вода или водна пара, а другия се нарича електрически, независимо по какъв начин се произвежда задвижващото го електричество.
  • 15 Сега е момента!

    2 1 Отговор
    "Хинденбург" - а на автобусите - току виж сте влезли в новинините....
  • 16 Пепъ

    1 0 Отговор
    Само за архива, още 2010 в Хамбург автотранспорта имаше линии с автобуси захранвани с водород. Ние почти 15 години след това открихме че имало такова нещо.
  • 17 смях

    0 0 Отговор
    Зеления водород е една лъжа. 99% от водорода се произвежда от изкопаеми горива и така ще бъде още дълги години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове