Last news in Fakti

18 Юни, 2024 10:11 1 173 23

Кристиан Вигенин: Върви се към нова сглобка, в която БСП няма да участва

  • правителство-
  • герб-
  • бсп

В БСП тръгва процес, който ще ни върне сред водещите политически формации, каза избраният за европейски депутат

Кристиан Вигенин: Върви се към нова сглобка, в която БСП няма да участва - 1

„Националният съвет на БСП взе ясно решение, че няма да подкрепим правителство нито с мандат на ГЕРБ, нито с мандат на ДПС. Нито пък имаме намерение да участваме в каквито и да е коалиции.“

Това заяви заместник- председателят на БСП и избран за представител на българските социалисти в Европейския парламент Кристиан Вигенин в студиото на БНТ.

„ГЕРБ направиха заявка, че министър-председателят и водещи министри ще бъдат от ГЕРБ. Такъв тип правителство, какъвто и етикет да му се сложи, това е правителство на ГЕРБ. Няма как да стане“, категоричен бе по темата той.

По думите му, ако се стигне до третия мандат, социалистите ще свикат отново своя Национален съвет и ще вземат решение.

„Ако получим третия мандат, може да разсъждаваме върху нашата формула – експертен кабинет с широка парламентарна подкрепа. Ние не се отмятаме от това, но като гледам, много сме далеч от този вариант и ми се струва, че се върви към нова сглобка. Ние няма да участваме в това“, каза Вигенин.

Според социалиста, от 2021 г. има тренд надолу в резултатите на БСП на изборите и очевидно има фундаментални проблеми, които трябва да обсъдени и да се търси тяхното решение. Той посочи като една от причините за това нарушеният вътрешнопартиен диалог и постоянните вътрешни конфликти.

„Анализите и срещите в нашите партийни организации вече започнаха. Вярваме, че в този процес, който ще продължи няколко месеца, ще можем, в рамките на активен диалог вътре в партията, наистина да стигнем до реалните проблеми и да излезем с конкретни решения“, коментира Кристиан Вигенин.

По думите му за пръв път от много време на заседание на Националния съвет на БСП е имало атмосфера, която е била обърната към това как да нещата да се направят по-добре.

„Оставката на Корнелия Нинова дава шанс този разговор да продължи по един продуктивен начин. Дали това ще се случи, в голяма степен зависи от нас и тук е голяма отговорността на Изпълнителното бюро и на заместник-председателите да правим плавен преход към следващото ръководство“, каза още Вигенин.

Той посочи, че БСП върви по своя Устав със свиканото в събота заседание на Националния съвет, което избра изпълняващ функциите на председател от един от заместник-председателите на партията и насрочи пряк избор, който да се проведе през октомври.

„Всеки разбира необходимостта не да върви в момента напред с личните си амбиции, а заедно да се опитаме да успокоим нашите членове и симпатизанти и дадем ясен знак, че БСП е далеч от политическата си смърт, както някои се опитаха да внушават, а напротив – тръгва процес, който ще ни върне сред водещите политически формации в страната“, подчерта Вигенин.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в следващия Европейски парламент коментира, че занапред тонът с европейските социалисти няма да е толкова остър.

„Първо, защото винаги съм смятал, че трябва да се фокусираме върху това, което ни обединява, а не това, по което имаме различия. И второ, защото по някои от спорните теми в годините се проявиха тенденции към сближаване – като миграцията, например, по която много от партиите втвърдиха позицията си и се доближиха до нашата. Сигурен съм, че и по темата за Украйна, която е една от разделящите, рано или късно ще се осъзнае, че усилието трябва да бъде към постигане на мир, а не към подклаждането на войната“, обясни Кристиан Вигенин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    12 3 Отговор
    Треторазрядна парТИЙКА некой да я пита ???

    Коментиран от #10

  • 2 Хаха

    10 3 Отговор
    Нищо...след 4 години може да участвате ако имате още електорат.
  • 3 УРА,, УРА

    8 1 Отговор
    Третият ( който и да е той) е обречен на следващите избори. Така че не е много вероятно да има такъв. Не вярвам лидер на партия да е толкова тъп, че това да не му е ясно. С ГЕРБ и ДПС хич не е здравословно да се управлява.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Дааа

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "УРА,, УРА":

    Безспорен факт, който се е хванал с ГЕРБ и ДПС, неизменно оттича в канала, доказано много, много пъти ! Иначе при тази изключително ниска избирателна активност, малкото на брой гласове за ГЕРБ - ДПС им носят високи проценти! Мнозинството българи не гласуват, защото чакат нова партия, водена от Румен Радев, само той може да изрита ГЕРБ - ДПС, които са се окопали във властта от 2009 година!!!
  • 5 Така трябва

    8 2 Отговор
    бкп/бсп далече от властта! Айдуци некадърни и ненаситни!
  • 6 ,???

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "УРА,, УРА":

    Щом са за Мир, Да разбираме,че са против военно престъпникът в Кремъл!
  • 7 затова ще изчезнете

    7 2 Отговор
    народа очаква стабилно правителство а не пендали червени.
  • 8 то на хранилката е добре

    7 1 Отговор
    мястото не ви е в народното събрание а на трудовата борса да си търсите друга работа, нищо не става от вас ей.
  • 9 Бсп няма да участва

    8 2 Отговор
    Да благодарим на Господ за това!! Амин..
    Между другото тази партия сменя само водача и всичко продължава по старому Искам да знам как ще тръгнат нагоре с хора като вигенин гуцанов зафиров и тн ..Смях в залата!!
  • 10 Хаха хаха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    След като лидерът на ГЕРБ ги унижава с отсъствието си,
    лидерите на другите партии ще пращат чистачките на кабинетите си, при трите ГЕРБ-кокошки.
  • 11 А ми

    3 0 Отговор
    браво! оставете ги да се пържат в собствените си екскременти, както ние се пържим в техните вече десетки години.

    Коментиран от #15

  • 12 Найденов

    2 5 Отговор
    Да благодарим на предателите от ПП и ДБ, че ни докараха отново мафията на Герб на власт и този път в комбинация с ДПС, общо взето каквото обещаха това направиха, ама наопаки ! Да благодарим и на американското посолство !
    Да благодарим и на украинеца Сергей Магнитски, че получава камъни в жлъчката, панкреатит и калкулозен холецистит в руски затвор заради което умира след като е откраднал от Русия за американските си приятели 230 милиона щатски долара!
    Сега само можем да си пожелаем Господ да пази България!

    Коментиран от #16

  • 13 Шаш

    6 2 Отговор
    Стига бе.Едно и също.Който печели -той управлява.Ако не може,пак избори.Просто е.На този вчера в интервю го питаха защо не си подаде оставката.Загуби дар слово и щеше да падне от стола:ама защо пък аз?Репортера му вика-защото загубихте изборите.Така е редно.Той отговаря,че нямало кой да ръководи партията,да организира,да я води към нови победи и т.н.Не е чувал,че незаменими хора няма.
  • 14 Бачо Кольо

    2 3 Отговор
    Чакамв Величие и ИТН, дано не се предадат и да отиваме на нови избори.
  • 15 БСП в Бунището

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "А ми":

    Той , Вигенин , се пържи вече един мандат Евродепутат и се върна Милионер от Брюксел...Сега ще се пържи пак - парите никога не стигат и никакви лични амбиции,нали така...
  • 16 Аз викам

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Найденов":

    Като не щеш герб дпс ДБ И тв Да идват бсп в комбинация с копейкин майчето ванчето и тн И в вперьод към мъсква и евразия . Кво ще кажеш това е другия вариант. Може и под полковника от нсо да на упраиии

    Коментиран от #17

  • 17 Отстрани

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Аз викам":

    Че кой нормален би поискал герб и ДПС или пък онези нещастници от пп и дб??? Трябва да е мазохист!!!
  • 18 Бай курти 48 год.ерген - 24 г. Ваш Лидер

    1 1 Отговор
    Започна срещата на нашата партия ГЕРБ с представителите на ИТН. Всички други формации освен ДПС отказаха консултациите с нас! На влизане делегацията на ИТН заяви че ще подкрепят нашето про-европейско и про- натовско правителство! Премиер от ГЕРБ министъра на вътрешните работи Калин Стоянов от ГЕРБ,на нас са министрите на отбраната и външните работи ...На ДПС на земеделието и на труда и социалните грижи и за Слави на благоустройството. Ще имаме стабилно правителство и три -партийна коалиция

    Коментиран от #19

  • 19 Супер

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай курти 48 год.ерген - 24 г. Ваш Лидер":

    Вече и копейкин май не иска избори Хората вече като чуят тази дума и им се повръща
  • 20 Благой от СОФстрой

    5 1 Отговор
    ВАГиНиН само с подобни на него вагиновци си прави зглобки!
  • 21 Аз да пиша

    4 1 Отговор
    Това не е ли мистър Вагин?
  • 22 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ЕЛИМИНИРАН ЛИ Е ВИГЕНИН ОТ ХАРД ЛАЙ НАРИТЕ В БеСиПи ????? ТОЙ БИ БИЛ ДОБЪР ВОЖД НА ЛЕВИТЕ СИЛИ В БУЛГУРИЯ !?!?!?!?!?
  • 23 Бай араб

    0 0 Отговор
    Много искам Кристиян Вигенин ,Много го искам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове