21 Юни, 2024 07:25 1 444 31

Евробарометър: Бизнесът в България е с най-големият дял в ЕС на отговорили с "много лоша" съдебна система

  • бизнес-
  • евробарометър-
  • съдебна система

Над половината предприемачи не са убедени, че съдът в България е мястото, което пази парите, имотите и активите им, показва проучване

Евробарометър: Бизнесът в България е с най-големият дял в ЕС на отговорили с "много лоша" съдебна система - 1

Само един от четирима български работодатели смята, че правосъдната система в страната е добра. Едва един от сто казва, че тя е много добра. Това поставя България на предпоследно място в ЕС по оценка за независимостта на съдиите и съдилищата според проучване Евробарометър, цитирано от "Дневник".

Бизнесът в България посочва категорично кои са двата източника на натиск над съдиите. При възможност да посочат няколко отговора на първо място са поставили "икономически и други интереси" - за 62% това е основната причина, а други 21% са склонни да се съгласят с това твърдение. Но доста близо (57%) е делът на убедените, че това са властите и политиците. Други 22% казват, че общо взето действия на правителството и политиците са повлияли на оценката им за правосъдната система.

Само в Португалия в по-голяма степен (но разликата е от само един процентен пункт) предприемачите казват, че отрицателната им оценка е защото общественият статут на съдиите е твърде нисък, за да гарантира независимата им работа. В България така са отговорили 42% категорично (увеличение с 6 пункта за година) и още 25% казват, че това е донякъде причина.

Запитани как оценяват защитата на техните инвестиции, 18% отговарят, че много се съмняват, че са защитени от закона и съда. Други 37% се съмняват донякъде, което означава, че над половината предприемачи не са убедени, че съдът в България е мястото, което пази парите, имотите и активите им.

Данните показват, че оценката видимо се е влошила за една година (докато средният резултат за ЕС показва, че няма промяна) и днес в България е най-големият дял в ЕС на отговорили с "много лоша" съдебна система.

"Непредвидимо, непрозрачно административно поведение и трудности при оспорване на административни решения в съда" е най-споменаваната причина за безпокойството на компаниите за ефективността на защитата на инвестициите в България, Хърватия, Дания, Франция, Унгария, Ирландия, Италия и Полша.

В пет държави повече от половината компании казват намеса или натиск от икономически или др специфични интереси "много" обяснява тяхната оценка степента на независимост на съдебната система в тяхната страна. Това се отнася за Португалия (67%), България (62%), Кипър (56%), Словакия (56%) и Литва (53%).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мравояд

    7 3 Отговор
    Толко можем бе
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обективен

    23 1 Отговор
    Ние сме първата държава в света където съдебната система законно пази мафията защото тя направимилионери съдии и магистрати
  • 4 зрител

    18 1 Отговор
    АКО ИМАМЕ РАБОТЕЩА ПРОКУРАТУРА И СЪД ПОЛИТИЦИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА КРАДАТ....И ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е РАЙ....
  • 5 Раздут щат и некадърност

    16 2 Отговор
    а заплатите космически
  • 6 Иван

    14 1 Отговор
    Чакайте - какви работодатели и бизнесмени - на първо място съдиите не могат да обслужат обикновените граждани - доколкото сме обикновени - но сме пълноценни и зрели личности.

    Примерно - имаш проблеми с някого - относно пари - това е повсеместно явление - дължиш или - ти дължат. Или си поръчител.

    Значи - все едно приказваш с "невменяем", дано не се обиди някой съдия - но е буквално това - 3 години - да ти насрочи делото, 8 месеца - да ти напише решение, 12 месеца да влезе в сила.

    Как да си търсиш правата, ами "Топлофикация" - никой не може да ги победи, дано не се обидят - ама то - и да се обидят - сега е топло времето.

    Толкова са "щурави", ами самите адвокати - аз досега с нормален не съм разговарял - приказват отвлечено, едно неясно, искат пари - нищо не вършат, направо е лудница.
  • 7 Кабамилионеров

    13 1 Отговор
    Точно така,имаме си частна проку..ратура ...собственик Соко..ла от Дръндар.....
  • 8 факт !!

    15 1 Отговор
    В Румъния за 15 год са осъдени и вкарани в затвора 60 министри ,100 депутат ,3 евродепутати ,400 кметове ,а тук БГ.съд е като Майка Тереза за престъпноците.

    Коментиран от #12

  • 9 Град Козлодуй

    12 1 Отговор
    съдебна Та НИ СИСТЕМА Е КОРУМПИРАНА
  • 10 малък бизнес

    14 1 Отговор
    Последните 15 години двамата шопара погубиха Българския бизнес, но най страшното е че погубиха и бъдещето на децата ни.

    Коментиран от #14

  • 11 България

    11 2 Отговор
    Не притежава правосъдна система. Притежават я ДПС и ГЕРБ. Който дерибействат и изпилзват за разправата с политически и бизнес конкуренти. От там насетне оставят прокурори, съдии и следователи от останалите случаи да кешират за себе си професионалния си статус. И така, случаите на ефективно, бързо и адекватно правосъдие са сведени до едва ли има и 5% от случаите. А за полицията да не говорим. Там е още по-зле. Те дори практикуват и неприкрит рекет върху бизнеса и гражданите! Според мен нашата система е на ниво Централно африканска република!
  • 12 Тони Минев

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "факт !!":

    Затова кме..тът на Карловска община е на свобо...да и краде милиони.
  • 13 Затова

    8 3 Отговор
    само €врозоната ни липсва !
  • 14 Абсолютно вярно

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "малък бизнес":

    Изгониха децата ни от държавата. Нас ни остави, нашия живот вече мина, но ако не мога да им простя нещо, то това е, че изгониха децата ни. Така съм бесен, че един свестен лидер да имаше, бих скокнал след него и бих ги разпънал на кръст, без значение за последствията лично за мен!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 малък бизнес

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно вярно":

    И аз тъка мисля, няма какво толкова да губя.
  • 19 Наско

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наско":

    Лъже, като гербер или депесар!
  • 20 У Варна

    6 0 Отговор
    Корупцията по кметствата е жестока.

    Коментиран от #26

  • 21 Бойко

    11 1 Отговор
    90% от гласовете на ГЕРБ бяха купени, за ДПС процента е около 50, а за ИТН процента е около 75. Ха познайте сега, защо Боко и Делянчо държат правосъдната система и МВР да са им верни и предани! А защо щата на държавната и общински администрации са раздути и дават заплати по-високи от частния сектор? Няма оправяне това, освен всички да излезем на улицата и за една нощ да изравним резултата!

    Коментиран от #31

  • 22 То да беше

    10 0 Отговор
    Само бизнеса, който смята така 🧐🧐🧐
    Ще строим свободен пазар с комунистическо право🧐🧐🧐
    И като сложим корупцията, шуробаджанащината и липсата на всякакъв обществен контрол - получаваме това🧐🧐🧐
    Без система за справедливост няма свободно общество 🧐🧐🧐
  • 23 Чистка

    6 2 Отговор
    Корумпиранини и послушни съдии и прокурори, адвокати борещи се за пари, това е положението и управляващ в момента 1- Радев, но недосегаем путинист, който не носи отговорност и "невинен"
  • 24 Че това ква новина е

    10 0 Отговор
    Най публичната тайна поне от 20г.
  • 25 инж. Ганчо Илков

    8 0 Отговор
    Тази Оценка Доказва, че Съдебната Система в България е Корумпирана и Пристрастна. Но, това е заложено в Александър Лиловата Конституция. С Тази Конституция се осъществи запазването на Икономическата Власт в Поколението на "Активните Борци". Погледнете и Адвокатите. За едно Трудово Дело при това с Призната Трудова Злополука, се чака Съдебно Решение 10 и повече години. Адвокатите избягват Трудовите Дела за сметка на Търговските, Бракоразводните, Договорните и др. Където Възнаграждението им е с пъти по-голямо. Олигарсите, се Покровителствуват от Борисов, с Тях Той печели Изборите. Европа, знае колко струваме и ни държи в Задния Двор на ЕС, но това не променя Нещата. Синдикатите са на Бюджетната Софра, а от Там, на Страната на Олигарсите. За какво Върховенство на Закона, Справедливи Производствени Отношения и Пазарна Икономика може да се говори в Политически Загниваща България.
  • 26 Не се кахъри

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "У Варна":

    Скоро същата тая съдебна система ще погне кмета на Варна и тоя на София и ще го ушие. Моята прогноза е че в първата половина на 2025 ще имаме кметски избори във Варна и София. Не ги знам що за стока са двата кмета, ама като гледам под тях как напъват всякакви калинки на ГЕРБ, те няма как да оцелеят или свършат нещо смислено.
  • 27 Бай Иван - Циганина

    8 0 Отговор
    За да стане това пусто Оправяне на държавата, просто съдът трябва да започне да работи! Иначе и извънземните не могат да помогнат.
  • 28 Демократ

    5 0 Отговор
    В България няма правосъдна система. Има съветска система модел Вишински за саморазправа с неудобните, както е в Русия. Затова враговете на демокрацията тук си искат модела Путин. Само че се питам дали ще го искат,ако се стовари върху тях това правосъдие?
  • 29 Лятна почивка

    5 1 Отговор
    RTL Deutchland обяви България за най евтина дестинация от морските курорти в Европа,германците идват посрещнете ги с уважение и бедете честни с туристите да дойдат догодина и по догодина успех и умната..
  • 30 наблюдател

    1 0 Отговор
    Вярно е това за съда - гониш работник за кражби - но съда те осъжда за неправомерно уволнение и да платиш на крадеца 6 заплати - според съда трябвало кражбите да са три случая - с една кражба не става по закон
  • 31 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бойко":

    До 21 ком - какви са тия простотии бе -90% пиши ги 100 - откъде ги знаеш тия цифри - ходи и брои във всяко село
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове