Last news in Fakti

22 Юни, 2024 16:17 1 803 16

Георги Ганев: Бизнес проектът КТБ рухна преди 10 години

  • ктб-
  • фалит-
  • пеевски

За мое голямо съжаление една от институциите, които са отговорни за случилото се с КТБ, е БНБ, смята икономистът

Георги Ганев: Бизнес проектът КТБ рухна преди 10 години - 1

"Често влизам в спорове с колеги, можела ли е да бъде спасена КТБ? След всичко, което знам за КТБ, не мисля, че е можела да бъде спасена. Това, което установихме, е, че КТБ не беше автентичен банков проект, а беше фонд за финансиране на високорискови с големи експозиции и често през свързани лица проекти. Обаче се финансират с депозити на хора, което е абсолютно забранено.

В разбирането в ЕС за банки това е забранено. Това беше големият проблем на КТБ и другият е, че скоростта на разрастване на този проект наистина беше неудържима. Нямаше как да бъде удържан във времето. Той щеше да се срути поради липса на мяра в разрастването на тези рискови практики."

Това каза пред БНР Георги Ганев по повод десет години от фалита на КТБ.

Авторите на проекта и институциите

"Моята тревога е, че поне единият от двамата играчи, Делян Пеевски, не е знаел, че ще се случи така с банката, докато другият – Цветан Василев, от един момент със сигурност е започнал да разбира какво става. За мое голямо съжаление една от институциите, които са отговорни за случилото се с КТБ, е БНБ.

Имаме провал и на съдилищата, спомняме си как те обслужваха "проекта КТБ", дори се образуваха "Дела бухалки" срещу журналисти, които пишат за КТБ. Имаме провал на медиите и регулатора СЕМ. Имаме провал и на Прокуратурата, която според нашите разследвания е имала предостатъчно основания да започне навреме разследвания срещу определени хора," допълни икономистът.

В делото ги няма Делян Пеевски, и Обама, и Путин

"Така де, само дето ние знаем, че го има, ама много, много, много. Включително имаме свидетелски показания от първо лице на хора, които казват – влизам в кабинета на Цветан Василев и на бюрото седи Делян Пеевски. Нещо подобно на това, което каза наскоро Христо Иванов, че Делян Пеевски ръководи заседанията на ръководството на ГЕРБ."

Метафората за завладяната държава

"И горното, но и по-скоро неразследването на случилото се. Защото такива калпазани ги има навсякъде по света и ще ги има. Особено във финансовата система винаги ще има калпазани, които ще правят проблеми. Въпросът е да бъдат хващани в крайна сметка и да бъде раздавано правосъдие, да има някаква справедливост. В САЩ знаем какво се случи с такива калпазани, а тук такова нещо няма."

Правителството Денков, регулаторите и КТБ

"Връзката е именно в регулаторите, защото те са част от непроменения от времето на КТБ до днес пейзаж. Но за свалянето на кабинета "Денков" решението беше изцяло на Борисов. Той наистина в един момент трябваше да избере или да продължи сглобката в рамките на кабинета "Денков/Габриел", което означаваше да се продължи да се работи и за смяна на хората, които работят в регулаторите. Това носеше рискове за г-н Бойко Борисов. Представете си ситуация, в която на някой от сменените в регулаторите му хрумне да възобнови някое от делата, т.нар. "гейт" срещу него. Това е голям житейски риск за г-н Борисов. Той трябваше да избере или това, или Делян Пеевски, който абсолютно му гарантира тотална ненакърнимост на тялото. И Борисов направи своя избор.

Ако приемем водещата ценност на евроатлантическия свят и западните цивилизации, че върховенството на закона е над всичко, то г-н Борисов и Пеевски не са никак евроатлантици, защото те се борят за свят, обратен на върховенството на закона. Те искат да няма върховенство на закона, а над закона да има преди беше един, а сега двама човека. Две персони, които аз наричам "двата пехливана". Но управлението, ако има редовно правителство, няма да е на г-н Борисов, а на г-н Пеевски", каза още Георги Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    30 1 Отговор
    Тези които откраднаха парите от ктб сега са най големите евроатлантици на власт

    Коментиран от #9

  • 2 Даааа

    21 1 Отговор
    Рухнала???КТБ беше разграбена до основи от КОЙ,а щетата е за филм на Дискавъри.Милиарди без един арестуван.Цялата държава мълчи,нито дума.Ето вече се оказва ,че КТБ рухнала.Подобни съдби имаха много други фирми и предприятия.Веднъж някакви хора се организираха,с лични средства и такива на ЧАСТНИ инвеститори възродиха едно от хилядите изчезващи села и цялата държава откачи.Да добавя,че не съм им фен,но не виждам какво лошо са направили.

    Коментиран от #16

  • 3 налюдател

    19 2 Отговор
    Дано няма правителство. Ще изпаднем в безтегловност и след определено време ще сме на същото дередже, че и по-зле от сета. В изборите е истината, но на почтените хора им омръзна и за това група крадци се изживяват като политици
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    18 1 Отговор
    Всички държавни фирми бяха задължени да държат парите си в КТБ.КОЙ ги накара е ясно.
  • 6 Мъдрец

    12 1 Отговор
    КТБ, Ружа Игнатова Цингарела Един Коин, пирамиди от пари събрани от наивници, кражби в огромни размери, фирми с участие на съмнителни лица от Империята на злото, Пепи Еврото завлякъл златото на някой и т.н. Кой печели в края на този безкраен сериал
  • 7 лекуващ лекар

    15 0 Отговор
    Което НЕ ДВУСМИСЛЕНО ДОКАЗВА, че цялата ни „демокрация и целият ни преход“ СА ЕДНА ДЕМАГОГИЯ !!!
  • 8 Очевидец храбър

    16 2 Отговор
    Всички държавни фирми бяха задължени да държат парите си в КТБ. КОЙ ги накара е ясно, който тогава беше Министър председател - Буда Амфетаминов Бухалков !!! Бившият ПАЗАЧ на паркинга на Бай Миле !!!
  • 9 Томас

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Нешка не участваше,ли?
  • 10 ВТБ

    6 1 Отговор
    В Америка е ясно, хващат двама трима и останалите се измъкват, но на балканите и в източна Европа украинския сценарий е все по реален. И то не само за тикволандия, но и за Македония, Черна гора, Косово, Молдова и така нататък.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един

    4 6 Отговор
    Специалисти по-събаряне на банки и тяхното разграбване са българската мафия-комунисти и техните ментори в Москва!Справка:десетина банки през 1996-97год. и след 16-17год. КТБ,в по-ново време ББР с раздадени около милиард лева невъзвращаеми кредити на "наши" хора!
  • 14 Емо

    9 0 Отговор
    Само че КТБ не рухна, а беше ударена от Шиши, чрез медиите му, и от ГЕРБ чрез прокуратурата и БНБ. Накратко унищожиха я мафията и перачите на пари за да вземат всичките пари за тях си.
  • 15 чак сега ли го

    4 0 Отговор
    разбра, Георги, внук на ВИДНИЯ БКП деец Димитър Ганев - член на ЦК на БКП. Достойно като всички от ДБ и ти се настани в редиците на най-отявлените наглосакси и некадърници-келепирджии.
  • 16 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даааа":

    Верно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове