24 Юни, 2024 09:40 1 923 36

Харалан Александров: Идва краят на една епоха на демокрация и либерализъм

  • харалан александров-
  • правителство

Много е несигурна политическата среда, процесите са турбулентни и неуправляеми

Харалан Александров: Идва краят на една епоха на демокрация и либерализъм - 1

Не се развива щастливо електоралната подкрепа за партиите в парламента, с изключение на тези, които увеличиха електората си. Много е несигурна политическата среда, процесите са турбулентни и неуправляеми. Разочарованието е дълбоко, има нарастващ проблем със самосъхранението на политическите субекти. Партийните елити, ако искат да се съхранят, да се опитат да направят правителство. Това коментира в студиото на бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

"Да, идва наистина краят на една епоха на демокрация и либерализъм, и то доста по-драматично. Оформя се втори блок на изток от нас, и ще видим под какъв натиск ще се подложи периферията на Европа в бъдеще. Това е още една причина България да има редовно правителство", допълни Александров.

Той посочи, че се приема за даденост от младото поколение свободното пътуване, политическия плурализъм и пр. Приемат се тези неща като нещо, което им се полага. И това позволява да се отдават на фантазии, които могат да бъдат много разрушителни – например критиките към либералната демокрация, залагайки на националистическите идеи, коментира анализаторът.

По думите му тече процес на деглобализация.

"Живеем в един много несигурен свят. Един от разломите е Изток-Запад и тук е големият конфликт. У нас партиите на статуквото са тези, които са евроатлантически ориентирани. От другата страна са останалите партии, които не харесват статуквото. ПП-ДБ са в най-трудна ситуация, защото те са против статуквото и в същото време са евроатлантици", смята Харалан Александров.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    37 1 Отговор
    "Илюзията за свобода ще продължи толкова дълго колкото е печелившо да продължи илюзията.В точката ,в която илюзията стане твърде скъпа за поддържане ,те просто ще свалят сцената ,ще дръпнат завесите,ще преместят масите и столовете от пътя и ще видите тухлената стена на затвора в задната част на театъра."

    -Франк Запа
  • 2 Сталин

    53 3 Отговор
    Сега живеем в държава,в която лекарите унищожават здравето,съдиите унищожават правосъдието, университетите унищожават знанието , правителството унищожава свободата,пресата унищожава информацията и банките унищожават икономиката.

    Коментиран от #31

  • 3 да де

    30 5 Отговор
    Да ти се изтаковам на демокрацията и либера.тията.
  • 4 Сталин

    50 2 Отговор
    "Толерантността ще достигне такова ниво ,че на интелигентните хора ще им се забрани да мислят,за да не обиждат малоумниците."

    -Фьодор Михайлович Достоевски
  • 5 Сталин

    32 6 Отговор
    Демокрацията е единствено за бананови републики от колониален тип ,класически пример е България.Ако Сащ признаят една държава за демокрация ,това е парола и означава че тази държава е под тотален политически контрол на Сащ,същото е признаването на една държава за пазарна икономика,това е парола че икономиката на държавата принадлежи на западните мародери и е под техен контрол.
    Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела.На всеки 4 години Сащ сменят агентурата си от политически про ститутки чрез изборен процес и ако някой национално отговорен лидер не работи за интереса на Сащ бива сменян чрез платени протестери и цветни революции,пример са правителствата на Петър Младенов,Жан Виденов и Орешарски и някои политически лидери като Волен Сидеров биват тормозени.САЩ обикновено подбират агентурата си от доказано пропаднали компрометирани типове и нищожества ,като Тулупа и Киртака които разиграват театър за пред простолюдието,а зомбираните български овце от българските медии на ЦРУ изпадат в екстаз от тези "лидери"/ нищожества.Единствената бюлетина на българина за по добър живот е куршума за агентурата на тези западни мародери,но тъй като българина е същия мишок като "лидерите" си това едва ли ще се случи,така че надежда всякаква вие оставете и продължавайте да блеете на празна демократична поляна

    Коментиран от #11

  • 6 баба Ванга

    11 18 Отговор
    СПОРЕД ХАРАЛАН-ДЕБЕЛАН -ХАМЕЛЕОН
    ИДВА КРАЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДЖУДЖЕ-ПУТЯ ЩЕ НИ ОБГЪРНЕ С МРАК!!!
  • 7 Самосъхранението на тъмните

    22 2 Отговор
    Политически субекти. Скапали са се от делавери и преяли. А народа по беден и по болен.
  • 8 Сталин

    25 5 Отговор
    На целия свят му писна от демокрация
  • 9 Мишо

    27 2 Отговор
    Ей, мухльо, аз освен кражби, наглост и престъпници на държавни постове, станали евромилионери не съм видял.
  • 10 Коментар

    14 3 Отговор
    Унищожават демокрацията с ала бала и абракадабра иначе господарите си имат истинска демокрация,никой не им подправя изборите и затова няма да ги пращат за пушечно месо.Примерно Франция се спаси и така болния със синдрома на Наполеон няма да я хвърли в безсмислена война.
    Тези глупости,че била ниска избиратрлната активност да ги говорят на някой друг!Лично чаках на опашка,а и в чужбина всички са чакали на опашка.Просто са скрили вота,подменили са го и пуснаха лафа за това какъв бил народа,за да го повтарят в транс и да го разединяват.
  • 11 Пенсионер

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Мнооиго русор.обски ли.зачи пишат тук и не знам, НЕ ИЗМ.РЯХА ЛИ СТАЛИНИСТИТЕ ВЕЧЕ, за да ни освободят от гнилото в тази държава? Комунисти, ДДСари и активисти на БКП са чумата на България и още няма отърване!!!
  • 12 немо

    15 1 Отговор
    Като го гледам колко се е оял тоя Харалан-Паралан, направо ще се пръсне, станал е двоен. Демек от пилитиканстване и празни приказки се почели доста добре. Така че дано по-бързо да "свършва тая епоха", че трябва да остане малко кокал и за следващите политолози-социолози и пр. разказвачи на глупости
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гориил

    9 2 Отговор
    Този господин не можеше да каже друго. Но в Москва с готовност ще му осигурят грант за по-нататъшна научна работа.
  • 15 Инж1

    12 2 Отговор
    Идва краят на ББ и ДП. Демокрацията и либерализма са си ок.
  • 16 Гад Заяви

    12 1 Отговор
    Словестната еквилибристика наречена "демокрация", "либерализъм", а напоследък с клишето "евроатантизъм" са шамански заклинания на една и съща световна горгона, сатана или ако можем да измислим нещо подобно, примерно като марисански рептили в човешки дългоушат и ококорен образ на къс врат. Всичко това се употребява за оглушаване и оглупяване на недорасляците, нарекли се хуманоиди, за да бъдат подведени в подчинение и сляпо водене като добитък, както сатаните сами си го наричат на своя език - "гоим". Тия рептили ще ни вкарат в Апокалапсиса, който сами са си го съчинили. Но има една подробност, както добитъка, така и рептилите няма да могат да отлетят до Марс, а последните директно в Ада.
    Дойде време човечеството да поумнее и да изрита тези сатани от обществените отношения, като начало да направи рязък старт и опит.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дебирализъм и тиквокрация

    11 1 Отговор
    И на платените тв политолози баби ванги и нострадамуси идва краят.
  • 19 Харалан Метафората

    13 1 Отговор
    демократичния либерализъм не е ли метафора, или само турското робство е ??

    Коментиран от #21

  • 20 Истината е,

    9 1 Отговор
    че" либералната демокрация" нанесе непоправими щети на България и Народа и!За 35 години от кражби в изключително големи размери се пръкнаха над 50мулти милиардера!Тези пари са"откраднати "от най бедната държава в Европа!Разпределението на Националните блага се прави по мафиотски начин,от което Народс става по беден,а милиардерите все повече!И този път погледите са ни насочени на изток,стискаме палци на Русия да победи световното зло,за да настане отново Златния век за България!
  • 21 Гориил

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Харалан Метафората":

    Блестящият философ и трубадур на руския либерализъм Иван Илин би оценил тази прогноза и би обяснил причините за промените.
  • 22 И ще трябва да

    7 0 Отговор
    отслабнеш, дебелак, я се виж, стигнал си Огнян Минчев Трола, охранихте се на хранилката като свини.
  • 23 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Това е епоха на простащина, безумна алчност, разврат и пошлост,кражби и грабежи, маскирани като демокрация и либерализъм. Тази епоха роди и създаде точно такива дебели и нагли социални антрополози.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Асен

    8 0 Отговор
    Шарлан си остана !
  • 28 мунчо

    4 0 Отговор
    Кажи Посер....н Александров и толкова!
  • 29 Тайфун Карачобан

    1 0 Отговор
    Курвалан Александров
  • 30 дом

    7 0 Отговор
    Добре охранен гербераст.
  • 31 ИСТИНАТА

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Наглият Борисов развали работещото правителство на Денков, а сега се прави на жертва!
    ВЪРХОВНА НАГЛОСТ!

    Коментиран от #33

  • 32 Деций

    9 1 Отговор
    Епоха на тежки грабежи,я общественият строй е КЛЕПТОКРАЦИЯ! Заради тежки крадци хората намразиха демокрацията и ЕС,на практика до тях не стигна нищо от кухезията.Тя потъна в джобовете на тежката костюмирана организирана престъпност,развила рефлекса на постоянно зиналата паст и гълта всичко възможно!Та така драги ми социален антрополог,и ти дълги години паразитира и пълни гушката от трохите които ти подхвърляха за да дрънкаш глупости!
  • 33 И кво

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИСТИНАТА":

    Заработи Денков.....още стари ф16 , стари страйкъри, продаде реакторите за 800 млн и купуваме такива за 18 млрд!? Това работа или предателство е ?!?
  • 34 Май сбърка термина!

    4 1 Отговор
    Идва края на една епоха на Безпрецедентен Феодализъм!
  • 35 Име

    0 0 Отговор
    ПП черпят с пълни шепи статукво! Разломът кой го направи? Богатите се отделиха да притиснат бедните страни!
  • 36 Този мазен антрополог

    0 0 Отговор
    е син на министър в правителството на Луканов. Този, плюещия либералния свят е бил в настоятелството на Отворено общество и доста е попътувал за .придобиене на антроположките си умения.
    Нещо да сте чули за ефекта от неговата дейност по проекти с европейски средства? Пълен боклук като Томислав Дончев. Събрали се мутри и храненици на Сорос да управляват България. Лицемери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове