25 Юни, 2024 10:03 5 269 20

Вода в язовирите за частни ВЕЦ има, за напояване на земеделски култури - няма

  • напояване-
  • язовири

Министърът на МОСВ да си подаде оставката и да бъде линчуван. Ако бяхме европейска държава, този човек щяха да го обесят на някой площад, каза фермер

Вода в язовирите за частни ВЕЦ има, за напояване на земеделски култури - няма - 1

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева.

Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с напояването да бъде решен на среща с министъра на МОСВ с представител на "Напоителни системи" и зам.-министъра на земеделието.

„Вода няма от седмица, от вчера спря водата. Това граничи с престъпление. От 30 години се занимавам със земеделие и никога водата не е спирала. През 2020 г. нивата на язовирите бяха по-критични“, каза Радослав Христов, земеделски производител от Стара Загора.

И призова:

"Министърът на МОСВ да си подаде оставката и да бъде линчуван. Ако бяхме европейска държава, този човек щяха да го обесят на някой площад."

Кризата с водата за напояване има в Шуменско, Пловдивско, от вчера и в Старозагорско.

„Съгласно разпоредбите за Закона на водите всеки месец до 26-о число се подават заявки до МОСВ за ползване на вода. Така е подадена заявката за юни. Заявените водни маси от 26 язовира са редуцирани за общо 7 от тях. Има неодобрени заявки – от исканите 2,8 млн. куб. м вода, те са разрешили 1,5 млн. кубика“, обясни директорът на Напоителни системи.

И допълни, че МОСВ до 10 февруари всяка година утвърждава годишен график и в него „количествата, които са редуцирани, са в пъти по-големи от тези, които ни отпускат“.

Според Снежина Динева язовирите са с подобни нива като през 2017 и 2020 г.:

„Сега разполагаме с 52% запълняемост на язовирите и сега са редуцирани на половина. За язовир "Тича" ни казват, че не могат да ни дадат, защото били ниски нивата и ни насочват към язовир "Шумен", а той е с много по-ниски нива от "Тича". Не мога да си го обясня, в момента "Тича" е с 18 млн. кубика повече.“

На срещата с министъра на МОСВ днес спешно трябва да се реши проблемът с водата за напояване от язовирите "Тича", "Копринка" и "Жребчево", надява се и Снежана Динева.

А земеделският производител Радослав Христов е категоричен, че проблемът с водата за напояване е заради частни ВЕЦ-ове на язовирите.

Динева обясни, че според Закона за водите водата приоритетно първо се използва за питейно-битови нужди, за напояване и след това за енергетика и ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване.

Радослав Христов каза, че е оптимист за решаване на ситуацията: „Разумът трябва да надделее. За ВЕЦ-овете няма съмнение.“

„Имахме миналата седмица такъв проблем с ВЕЦ „Алеко“ на язовир "Батак" и подадохме писмо МОСВ. Бързо реагираха и има насочена проверка от Басейнова дирекция“, сподели Снежина Динева и призова земеделските производители да подават сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    4 42 Отговор
    Вецовете са много по-важни от земеделските култури, защото по този начин имаме екологично чиста и независима енергетика.

    Коментиран от #3

  • 2 а някакви бръмбари да са нареждали

    19 1 Отговор
    контролирано източване на язовирите след дъждове!?:

    и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са
  • 3 ААА

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Ядеш турски нитрати и уми,, раш от рак. Там отива водата.
  • 4 Защо да има

    38 4 Отговор
    Унищожиха енергетиката, теглят дългове, облизват се на милиардите по скандалния ПВУ, затрил още икономиката ни.
    5 и 6 блок сдават багажа. В главите им как да унищожат Валутен борд с прием евро, да паднат бариерите за заеми, и да лапат още. Това вода, ток, канализации, напоителни системи, енергетика, здравеопазване, образование, дреме им на евроатлантиците. ПАВЕЦ Чаира успешно го унищожиха. България вече е навлязла в последната национална катастрофа. Нелегитимниците евроатлантици си играят на "избори" с 20% реален вот на избирателите..
  • 5 А къде отива

    15 4 Отговор
    водата след ВЕЦовете, изпарява ли се?
  • 6 вие си ги избрахте

    26 6 Отговор
    в държави като япония, израел, египет, вече и испания отдавна не чакат на дъжд или язовир Станции за обезсоляване трябва във Варна и Бургас и тръбите да тръгват за северна и южна България. Но българските проблеми не са приоритет, украинските са номер 1, така каза Денков. Успех на бг бизнесмени, които продължават да гласуват за тези, които не им решават проблемите, а им създават нови атлантически такива. Скоро и санкциите ще поискат да паднат

    Коментиран от #8

  • 7 Земеделец разсъждава за енергетика?

    5 11 Отговор
    А бе, байно, водата от ВЕЦ-а пак попада в напоителната система. Когато за деня трябва да се източи определен обем вода се преценява в кой момент да стане това, за да се произведе върхова енергия, която балансира енергосистемата. Това се случва вечер около 18 часа или малко по-късно. Тази всичката вода отива в изравнителните обеми и напоителните канали. Няма кой да ти я изпие. Щом няма вода за теб значи няма вода за ВЕЦ-а.

    Каката от Напоителнисистеми да не се прави на сърдита. Има си ресорен министър и министър-председател, които координират работата между управленските структури. Как си приказват не е и няма как да е наш проблем.

    Коментиран от #13, #15

  • 8 И ти ли експерт?

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "вие си ги избрахте":

    Станцията за обезсоляване гълта много енергия. Получената вода е по-скъпа на порядъци. Вода в България има достатъчно, но се изразходва както през 18 век.
    Моят парник месечно получава 0.8 кубика вода. Всяко растение си има собствен капкообразувател и водата отива в корените. Ако нямах сондаж мога да си позволя включително напояване със скъпа вода от чешмата.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Даниел

    14 0 Отговор
    Точно така изчезна и водата На Перник
  • 10 българина

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "И ти ли експерт?":

    предположи колко струва обезсолена та вода в израел на кубик сега! 2.2 долара за бита. В североизтока водата е 5.2 лв с ддс Водата от морето ще е за пиене от язовира евтината за поливане. Прости решения, но за българите не са нужни прости решения, а само бой по глава и джоба, за да разбере, кой му е враг и какви ценности изпълнява. като не гласува или гласува за тези ,които решават проблемите на украйна и света, ще е така до последния българин на тази територия
  • 11 Отчайващото са

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "И ти ли експерт?":

    плюсовете за обезсолителя от 6. Некомпетентни дават мнения.
  • 12 долу ЕС

    15 1 Отговор
    бедна и обезлюдяваща България ИНВЕСТИРА, ПОВТАРЯМ ПАК ТЕРМИНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ИНВЕСТИРА в американско оръжие и помощ за украйна. Прихода от тази инвестиция е проблеми във всички сектори на икономиката, от земеделие до здравеопазване. Още се кефим на единствения медицински хеликоптер Румъния имат 27
  • 13 Потресен

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Земеделец разсъждава за енергетика?":

    Когато не знаеш за какво става въпрос не пиши. Когато водата мине през ВЕЦ и отиде в ГНК (Главен напоителен канал) трява да се използва в момента на "преминаване" през канала,ако не се използва цялата веднага продължава и отива в реката примерно. Сега си задай въпроса колко вода трябва за напояване и какви трябва да са съоръженията, за дамогат да я подадат всичката в напоителните полета и дали земята ще можа с такава интензивност да я поеме, както и разстенията да я усвоя. Ще ти дам жокер - какво се случва при един пороен дъжд?

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Потресен":

    Това не е верно.вец.може да работи с широк диапазон вода тоест да обработи водата която се ползва след това за напоявне.това е излишен скандал настройващ браншовете едни срещу други.
  • 15 Мемо

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Земеделец разсъждава за енергетика?":

    Ако не бяхме съсипали АЕЦ Козлодуй и не бяхме спряли строителството на АЕЦ Белене, въобще нямаше да има нужда от толкова ВЕЦ - ове. Щехме да имаме ток в изобилие. В България всичко се прави, за да се усвоят едни пари и задължително послушно изпълняваме какво ни казват САЩ. Никой не гледа за екология или за земеделието.

    Коментиран от #18

  • 16 дана

    5 0 Отговор
    Язовирите на ВЕЦ-овете,Дунав на зелените - мо ше н ици и стават пожари в блатните земи ужас какво ни очаква
  • 17 Слокум

    6 0 Отговор
    При тези дъждове няма и око се зададе суша пак мъки и режими за безводие. Отакто се пръкна троината коалицияЕмелЕтем и роднини с всички язовири цари анархия.Никой не следи как се източват безконтролно язовирите за да работят частните им ВЕЦове .По закон тезиВЕЦ им трябва да работят с източените води за напояване.
  • 18 СпразИмаз

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мемо":

    Схемата им е друга износ на електричество . Ток има достачъчно но заводи и икономика няма . Няма да има проблем до 2029г когато изтича срокът на 6 блок с подновяването му с 10 г през 2019г но може и да удалжат срока .
  • 19 Напояване

    5 0 Отговор
    г-жа Динева да не се крие сега зад МОСВ ами да отговори защо в яз. Пясъчник и яз. Гарваново където няма ВЕЦ са празни !!! И как агитираха в района на Пловдив земеделците да не залагат поливни култури !!!
  • 20 Напояване

    5 0 Отговор
    Когато за шеф на Дирекция Хидромелиорации в МЗХ сложиш човек с лични интереси към производството на енергия от вода, резултата е този !!!! Първо ВЕЦ после НАПОЯВАНЕ - АКО ОСТАНЕ !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове