Last news in Fakti

26 Юни, 2024 14:15 1 264 23

БНБ иска извънреден доклад. България ще покрие критерия за инфлация

  • бнб-
  • еврозона-
  • доклад-
  • евро

Бюджетното салдо през 2023 г. е отрицателно в размер на 1,9% от БВП

БНБ иска извънреден доклад. България ще покрие критерия за инфлация - 1
Снимка: БГНЕС

България покрива всички критерии, остава само инфлацията за членство в еврозоната според редовните конвергентни доклади за 2024 г. на Европейската комисия и на Европейската централна банка.

Очаква се до края на годината и тя да бъде покрита като критерий и страната ни да поиска извънреден доклад.

Това съобщиха от БНБ, предаде БГНЕС.

Днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) публикуваха конвергентните доклади за 2024 г., в които представят оценката си за напредъка по пътя към еврозоната, постигнат от шестте държави членки, задължени да приемат еврото: България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Конвергентните доклади се публикуват на всеки две години или когато има специално искане от държава членка за оценка на готовността ѝ за присъединяване към еврозоната, какъвто беше случаят с Латвия през 2013 година.

България покрива всички критерии, остава само инфлацията за членство в еврозоната

според редовните конвергентни доклади за 2024 г. на Европейската комисия и на Европейската централна банка. Страната ни изпълнява три от четирите числови критерия за членство, а именно: този за стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг), за валутния курс и за дългосрочния лихвен процент. България не изпълнява единствено критерия за ценова стабилност, като очакванията са инфлацията да се понижи през следващите месеци, което би позволило на България да изпълни и последното предизвикателство пред членството ѝ в еврозоната. Очаква се до края на годината и този критерий да бъде изпълнен.

Бюджетното салдо през 2023 г. е отрицателно в размер на 1,9% от БВП при дефинирано ограничение за дефицита на сектор „Държавно управление“ до 3% от БВП, а съотношението на брутния държавен дълг към БВП от 23,1% е значително под референтната стойност от 60%, като сме на второ място сред страните в ЕС с най-ниска държавна задлъжнялост. Средният дългосрочен лихвен процент на България за периода март 2023 г. – април 2024 г. е 4% и също е под референтната стойност от 5,5%.

По отношение на критерия за динамиката на валутния курс от 10 юли 2020 г. българският лев участва в механизма на обменните курсове на Европейската парична система – Валутен механизъм II (ВМ II), към който страната се присъедини, запазвайки действащия в страната паричен съвет като едностранен ангажимент с официален разменен курс от 1,95583 лева за едно евро и не е показал никакво отклонение в рамките на референтния период. Страната ни е единствената от разглежданите държави, която покрива този критерий.

В докладите се отбелязва, че

от шестте разглеждани държави само законодателството на България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС

при спазване на условията и тълкуванията, посочени в докладите. В контекста на пълноправното ни членство в еврозоната България следва да продължи стъпките си към осигуряването на стабилна и предвидима бизнес среда и институционална рамка за постигането на устойчива конвергенция с държавите от еврозоната.

От изложеното от ЕК и ЕЦБ в докладите може да се констатира, че България е най-напреднала от всичките шест държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция.

Българските власти ще продължат активно да работят за изпълнението на всички критерии за членство в еврозоната,

както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната. При покриване на всички критерии за членство, което се очаква да бъде изпълнено в края на годината, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които възможно най-скоро да се вземе решение за датата на членство на България в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банка

    16 2 Отговор
    Искат не искат ще трябва да спукат балона с имоти. Точно той храни инфлацията.
  • 2 Да се знае

    18 1 Отговор
    Щом България няма да приема еврото то тогава приоритета на ГЕРБ че иска да състави правителство с цел за приемането на еврото в БГ отпада.
    Това означава че те иска власта с други цели които не съобщава .
    Сещай те се сами ( усвояване на държавни средства - кражба чрез корупция.
  • 3 Чичо Дончо каза

    20 1 Отговор
    Къв доклад ,всичко е стъкмистика.
  • 4 Стооо

    23 2 Отговор
    От няколко дни влака Асеновград - Пловдив е 2.60лв от 1.30лв ... я сметнете колко е увеличението?
    Давам само един пример, но иначе няма инфлация!
  • 5 С две думи

    17 4 Отговор
    България силно е фалшифицирала данните за инфлацията и дефицита, най-малко два критерия. Най-вероятно и с останалите критерии е така. Гърция по същата причина фалира. Установи се след одит за фалита, че за да влезе в еврозоната е фалшифицирала данни, според Евростат. Инфлацията в България за 3 години е сто процента. Доходите на нормалните българи се увеличиха с 30%. Средно българинът е обяднял с между 30 и 70%. Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция са в пъти по-добър стандарт, а те не са покрили повече критерии. Истината е, че е имало безобразно фалшифициране на критерии от Българска страна, и най-вероятно силно лобиране в ЕЦБ. Норвегия с най-щастливият народ в Европа не е загинала извън еврозоната. Като искате борба със сива икономика закрийте офшорките, и държавите перачници в ЕС.
  • 6 Тома

    18 1 Отговор
    Май е време да се влезе в бнб с една чепата тояга и наред по всеки лъжец вътре в нея.
  • 7 мани беги

    2 14 Отговор
    искаме евра, ураааааа ... лева да си ходи
  • 8 Референдум

    9 3 Отговор
    НИЕ БЪЛГАРИ 🇧🇬 % НЕ ИСКАМЕ,
  • 9 Не е само балонът

    13 1 Отговор
    с имотите. При храните инфлацията е 60%. Услуги над 30%, мобилни, телевизия, интернет, фризьори. Стоки като дезодорант СТО процента. Местни данъци се вдигнаха. Осигуровки. Лекарства. При ремонт майстори е най-страшно до 200%. Гледам 2000 година сметки енергепестящи уреди 15 лева, при същата консумация сега 65 лева, лято. А предстои борса ток, затова искат да влязат преди това, тогава ще е ад в цените на всичко по веригата. Имаме газ с 40% по -скъп, което вдигна цените. Дефицитът само от намалена мощност на 5 и 6 блока Козлодуй ще е голям в хазната. За 15 дни загуба 700 милиона лева, непродаден ток. Имаме Боташ всеки месец губим по милион. Помощи за Украйна, вече не си плащат доставките оръжия. Имаме първа вноска за 7 реактор Козлодуй, там поне един до три милиарда ще изтекат. Не знам какви са лихвите по заемите.

    Коментиран от #12

  • 10 Много странно е защо от БНБ

    9 2 Отговор
    Не искат да е българска? Абсурдно е като логика даже. И защо толкова бързат ?
  • 11 Оги

    2 10 Отговор
    Не може да се отрече, че Асокът е най-големият финансист в БГ от 681г. насам. Много плюха по него, но накрая се оказа прав за всичко. Невероятен бюджет, който може да ни вкара в еврозоната и увеличени заплати и пенсии с 50 процента за три години. При Боко това щеше да стане за 30 години. Просто Асен Василев се оказа един велик финансов гений. Това са фактите.

    Коментиран от #14

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не е само балонът":

    1. България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България.
    2. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    3. С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се р. м., а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... Копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
  • 13 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 1 Отговор
    ГОЛЯМО ДРАПАНЕ ЗА ТОВА ЕВРО УМНИТЕ НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ ЗА НЕГО АМА НАШИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ ДРАПАТ КАТО КОТКА НА ТЕНЕКИЕН ПОКРИВ
  • 14 НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Оги":

    НИТО ЗАПЛАТАТА НИТО ПЕНСИЯТА МИ Е УВЕЛИЧЕНА С 50% АКО ТВОИТЕ СА ДА СА ТИ ХАЕРЛИЯ

    Коментиран от #16, #22

  • 15 Лешпери

    0 4 Отговор
    В Германия увеличението на заплатите в рамковия договор с профсъюзите миналата година беше 5,5 процента, тази 3,3. При инфлация над 20 процента официално. БГ е много по-добре.
  • 16 Оги

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ":

    Да не би да си на тавана на пенсията? Пиши колко ти беше по Боково време и колко е сега. Добави и 11 процента, които ще ти дойдат от другата седмица. Минималната заплата е почти 1000 лева вече.
  • 17 Знаем

    2 0 Отговор
    Т.е. ще излъже! Както излъга, че тивата ще си долежи в български затвор издадената в Чехия присъда за кражби на коли
  • 18 Бързат

    3 0 Отговор
    за еврозоната, защото идва борса ток по ПВУ след година 2026. Тогава цените по веригата на всичко ще скочат до небесата. Правят като Гърция, фалшифицират данни за инфлация и дефицит. Затова искат хем да лапат 29 милиарда по ПВУ, хем да влязат в еврозоната, за да паднат бариерите за теглене на заеми, дълг ще скочи със 80%, и фалираме. Това им е номерът на определени лобита. Половин Европа отлага еврото.
  • 19 гост

    4 0 Отговор
    При заповед - молива и гумичката оправят всичката инфлация. Икономисти= стъкмисти.
  • 20 Сандо

    3 0 Отговор
    Явно така лошо са натъманили отчетите,че веднага ги хванаха евробюрократите.И докъде смятат че ще доведат България с лъжите си?
  • 21 ХАНЕ ЗАЩО НЕ НИ ДАДЕ ДОСТОЙНСТЕО?

    1 1 Отговор
    Влизате в еврозоната нещастници! това българите сме орисани с властимащи който да погубват БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 народабг е в робство от последния български владетел до сега! Само някой минава брез България 🇧🇬 поглежда раята и окопира народа за своя плячка атой милия народ все търси своя брат спасител🇧🇬

    Коментиран от #23

  • 22 Жалък московски бот 🤪🤡

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ":

    На съветски имбицили не се полагат нито пенсия, нито заплата.
    Да им ги плащат от москва на долните предатели !
  • 23 Съветската история е лъжа !

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ХАНЕ ЗАЩО НЕ НИ ДАДЕ ДОСТОЙНСТЕО?":

    Ако беше българин, щеше да знаеш, че българите са нямали ханове, канове и всякакви такива насадени от московското блато титли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове