Last news in Fakti

27 Юни, 2024 05:19 1 225 19

Даниела Бобева: Ние сме си виновни за по-високата инфлация

  • даниела бобева-
  • еврозона

Не сме готови за приемането на еврото, смята финансистът

Даниела Бобева: Ние сме си виновни за по-високата инфлация - 1
Снимка: bTV

България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г. Причината – страната ни не отговаря на инфлационния критерий. Това констатират Европейската комисия и Европейската централна банка в доклади, публикувани. Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три критерия - стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

„Това е уникален конвергентен доклад“, заяви пред bTV финансистът проф. Даниела Бобева.

„Първо се публикуваха много късно, обикновено е в края на май и началото на юни. Изведнъж разбрахме от „Политико“ какво има в тях. Как така тези доклади изтичат предварително? Това, че изтича информация не е добре, защото тези доклади се разглеждат не само политически, но и от пазарите“, коментира Бобева.

Според нея трябва да се постави въпрос как така служители са дали информация за докладите предварително.

По думите ѝ другото странно нещо е, че двата доклада определят по различен начин инфлацията.

„Ние сме си изцяло виновни за по-високата инфлация, защото през последната една година винаги се движим над критерия с по 1%, 2%. Имаше месеци, в които бяхме с 3% над инфлационния критерий. Ние не съумяхме да свалим инфлацията, а тя е вътрешна“, обясни още финансистът.

„Малко съм натъжена от този доклад. Трябваше да ни похвалят, а целият доклад е пълен с критики, които не казвам, че не са основателни, но въпреки това сме една от малкото фискално сериозни държави. След Швеция ние сме най-добрите в изпълнението на критериите и това заслужава адмирации“, каза Бобева.

Според нея и политически, и организационно технически не сме готови за приемането на еврото.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ау, колко "страшно"

    28 3 Отговор
    Краят на света ли настъпи? Половин Европа не е в еврозоната. Великобритания дори излезе от ЕС, какъв ви е проблемът. Да заробвате България с още заеми, като паднат бариерите? Да опоскате резерва. Да подарите златото на ЕЦБ. Да ни блокират евраците като в Гърция?

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Бобова

    18 4 Отговор
    Не тъжи Бобева, га се махне Баце ще изгрее слънце над тази територия.
  • 3 Аз съм прост като Бочко

    8 6 Отговор
    Тази " професорка" не знае ли, че не сме след шведите по критерии, а те са след нас, защото само относно инфлацията сме 1,5% по-зле, а в останалите критерии сме отличници...бюджетен дефицит и дълг???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А бе,

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пене":

    не се изказвай неподготвен !
  • 6 Колегите са писали

    24 2 Отговор
    Неприели евро Швеция, Швейцария, Исландия, Норвегия, Дания, Лихтенщайн, Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Ходи да обясняваш на Великобритания, защо не искаше евро и излезе от ЕС, чети. Ходи да обюсняваш на Дания защо със специално писмено споразумение отказа еврото, чети. Най-щастливата държава в Европа. Българският народ можехте да го омайвате с розови мечти, преди да пътува в Европа. Като спрете да блокирате евраците като в Гърция, тогава ще си помислим за към 2050. Дотогава долари, паунди, йени, франкове, левове. Но този ви зор и и истерично бързане за насилствено налагане на евраците, говори само едно Фалирали сте България. Или сте в капан и зависимости, от които се чудите как да излезете. И за пореден път си мислите, че ЕС ще ви храни докрай с ограбените еврофондове. Безплатно е сиренцето в капана за мишки.

    Коментиран от #14

  • 7 😁.........

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ау, колко "страшно"":

    И за какво ще ти блокират евраците като в Гърция, и кой и какво злато ще подарява на ЕЦБ?
  • 8 Защото

    13 1 Отговор
    паднат ли бариерите за теглене на заеми, ни чака сценарият Гърция. Крайно съмнителни са данните ви за инфлация за 3 години над 60% храни, стигащи до сто процента, както и дефицит. След фалита на Гърция и проведен одит, според Евростат, се оказва, че Гърция е фалшифицирала данните за прием в Еврозоната, което води до фалита й. Фактът че не предоставихте данни на граждански организации за дефицита, навява на съмнения за идентична на Гърция ситуация.
  • 9 реалист

    18 1 Отговор
    Целта е правителствата да вземат неограничени заеми от ЕЦБ, да крадат повече и да трупат дългове на народа затова е това напъване.
  • 10 инж. Ганчо Илков

    6 2 Отговор
    Кои НИЕ? Когато се Анализира Събитие, има Участващи Конкретни Лица. Някой Изнася Конфендиционна Информация. Кой е Той? Кой е Съставителят на Тази Информация? Това е в Нарушение на Наказателния Кодекс. Виновните, ако има такива, в Процес на Разследване ли са? Има ли Осъдително Присъди? Само Приказки от "Експерти" си е чисто Клюкарство.
  • 11 Драхма

    1 1 Отговор
    Кипър влиза в ЕС през 2005-та година, а в еврозоната - през 2007-а. Въпрос на приоритети.
  • 12 Петрович

    3 1 Отговор
    На всичките обявени проценти за инфлация в стъкмистиката поставяте една " 0 " след цифрата преди запетайка и почти ще достигнете реалното положение с обира на хората. Тези в ЕС това виждат и добре знаят какво отнася на гърба си останалият малко народ в страната. От 2020 до сега всичко е около и над двойни цени. Тоест доказахме ,че приемането на Еврото не е виновно ако всичко скочи двойно като цена . Можем и сами да си го направим от алчност. Еврото е само различна хартийка изразяваща това положение и нови зависимости -тоест началници с диктати. На нямащия нищо , цвета и картинката на "нулата " му в джоба е без значение . Да му мислят имащите. А те -децата ни така и така ще продължат да бягат извън блатото защото 500 евро минимална не е 1700 минималната в германо или френскоговорящите страни. Там е и мозъка ни обаче изтичащ заедно с тях.
  • 13 карло

    4 2 Отговор
    Освен някои политици, никой друг в България не иска еврото
  • 14 Механник

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Колегите са писали":

    Що си написал държави които не са членки на ЕС, съответно няма как да приемат еврото. Единствено Дания е поискала да запази валутата си.
  • 15 Ганьо

    3 1 Отговор
    Евро през крив макарон как може в България
    Всичко да е по скъпо от Англия и Германия страната с най ниски доходи сме ние
  • 16 До драхма

    2 1 Отговор
    И коя година фалира Кипър? Само че Кипър нямаше кой да я "спасява". То пък едно едно спасение да си подаряваш материалните активи срещу хартийки. Да искаш да излезеш от ЕС и еврозоната и да не можеш. Все едно да избираш между отровата и бесилото.
  • 17 00001

    4 0 Отговор
    Това че България няма да влзе в Евро Зоната и в Шенген се знаеше още когато Асен Василев започна неговата тпрограма на подаряване на пари и вземане на пари на заем. А в Шенген не заради всички баджанаци които работат на гранницата и прекарват стоки и бежанци, и си плащат на мафиотите в НС и правителството. Имитация на държава, имитациа на работа , имитация на закони,имитация на знания- единственното оригинално нещо в България си е кражбата, измамата,корупцията и бедноста,Едно яйце в 2020 е 15 ст, в 2024 едно яйце е 60 ст или= 400% инфлация.За тоа няма и да останат Българи в България
  • 18 Посочих и държави

    3 0 Отговор
    Подали молби за членство в ЕС, но след проведени референдуми изтеглени. В България изобщо не се проведе референдум за членство в ЕС, забрани се и Референдум за еврозоната, което не говори добре за "българските елити". Потвърждават се съмненията за лобизъм и удолетворяване на определени кръгове политици, банкери, обръчи от фирми около тях. Нямате един смислен аргумент за подобно "бързане". Един.
  • 19 Професор

    0 0 Отговор
    По свободни съченения:
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове