Last news in Fakti

27 Юни, 2024 11:44 1 064 33

Димитър Радев: България и Хърватия се движеха заедно към еврозоната, но през 2020 г. пътищата се разделиха

  • еврозона-
  • хърватия

Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес, каза управителят на БНБ

Димитър Радев: България и Хърватия се движеха заедно към еврозоната, но през 2020 г. пътищата се разделиха - 1

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, която той изрази пред БНТ.

"Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш", каза Димитър Радев.

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната "донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък".

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха.

"Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес.

Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват", коментира още управителят на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    24 6 Отговор
    Не мисля, Радев! А и защо ни е това евро при рухващи правителства? Не е нужно да си в един тон с Буци.

    Коментиран от #6

  • 2 ю ка ка

    19 3 Отговор
    Хърватия и там евреите я унищожиха, и на тях им взеха производството, но поне имат развиващ се летен туризъм. Всички холивудски актьори ходиха там миналото лято. Папараците ги изловиха кви са шкембаци. А ний вече и летен туризъм нямаме - благодарение на селяните хотелиери които доведоха индийци да пипат храната.
  • 3 Мухаа ха!

    18 1 Отговор
    ...Хората,дори няма да го почувстват"! Всички са си плюли в устата,и все хърватите напред.Как не се намери един наистина независим журналист,който да отиде там и директно да взема интервю от обикновените хора.От столицата,до малки градове и селища.Без да присъстват местна власт,или придружители от местни ,или национални медии.Вият като вуци хората,от загубата на предишната им валута- куната.Но как беше онази песничка- хит..Уан уей тикет!

    Коментиран от #9, #27, #28

  • 4 истина ти казвам

    10 2 Отговор
    Номера е да се изперът крадените парици,иначе горът!!! Те за това е целия цирк!!!
  • 5 Да бе

    12 2 Отговор
    A днес Борисов обяви: "Няма евро в България заради протестите срещу моето правителство". Тези протести започнаха през 2020 г. Има ли нещо общо между изказването на Борисов и този на снимката горе? За малоумници ли ни имат?
  • 6 Даа!

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    И този е на къс повод . Директно от ЕЦБ и МВФ.За него нищо няма да се промени.Дори задълженията му,като Главен банкер на държавата ще отпаднат.БНБ автоматично се превръща във най обикновен филиал на ЕЦБ.Само името и ще се запази- БНБ .За успиване на оф сете,че имат банка.Както трика с ДСК- държавна спестовна каса.ДСК ,ама собственост на маджарите Така постъпиха и със Софийска вода.Докато не получиха новият договор за концесия за още 25 г.Сега вече са веолиа.Софийска ,като лого.Иначе си е,чиста собственост на франсетата.Недосегаеми за още 25 г.
  • 7 Булба67

    8 1 Отговор
    ,,Движеха се заедно" ,ама НАКЪДЕ?
  • 8 ????

    13 1 Отговор
    Със всичките си действия и бездействия, българските политици направиха ЕС, еврозона и т. н. мръсни думи....
    И продължават да се стараят, серсемите!

    Коментиран от #10

  • 9 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа ха!":

    Няма как да е независим, ако не ръботи с официалните медий и представители на властта. Категорична съм.
  • 10 Родител 6

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "????":

    А думата прайд кефи ли те и думата "натЮ" ,това са все еффроценни думи.....е не мерси.

    Коментиран от #24

  • 11 ТоА

    4 2 Отговор
    ..е откровен ид---е---е--от
  • 12 Българин

    3 2 Отговор
    Няма как да сме заедно с Хърватия! Ние сме определени към Русия! Каквото решат в Кремъл, така ще живеем! Това го знае всеки нормален човек!
  • 13 Благовест Георгиев

    1 1 Отговор
    Ето сега срещу г-н Андрей Гюров има проверка за корумция и затова е временно отстранен от Длъжност. "У нас свестните считат за луди (Хр. Ботев)" А за този Радев, че е роднина на онзи Радев, не е корупбирано?????!!!!!

    Коментиран от #25

  • 14 Хасковски каунь

    1 2 Отговор
    БОКО им даде акъл там, как се става членна ЕС. Помните ли?
    Те му теглиха една, и си поеха техния път. И това стана.
  • 15 С най-голямото

    10 1 Отговор
    ми уважение към г-н Радев. Но когото теглим чертата от ползите и вредите членство ЕС, излиза че вноските ни са почти равни с усвоените еврофондове. Само че, еврофондовете са за обръчите от фирми на властта, обикновеният българин не видя нищо от тях. Минусите са в пъти повече, само от непродаден ток, закрити 3 и 4 блок изгубихме печалба минимум 90 милиарда лева. Ток на държавна ТЕЦ, заради зелени квоти от 70 лева производствена цена е 200 лева квоти. Закриха го с ресурси за 90 г. напред, отнове ощетен е българският народ. 120 милиарда за 2 реактора Уестинг, срещу 12 милиарда Белене. Точно ЕС унищожи зеленучокопроизводство и отрасли, чрез квотите, плащаха им, за да не произвеждат. ЮП унищожен трети енергиен пакет, сега плащаме на Боташ месечно милиони. Заради санкции ЕС 30-40% по-скъп газ.

    Коментиран от #16

  • 16 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "С най-голямото":

    Да, бе! Усвоените евро фондове... Щото данъците ни не отиват пак в обръчите, ами за благото на данъкоплатците. Добре, че сме в Европа за да свързваме двата края с гастарбайтерите... Иначе, поголовна бедност...
  • 17 ха ха

    4 2 Отговор
    Колкото и да папагалят определени среди за еврото, истината е, че сме като с Шенген през 2011. Баце тогава каза, че една стена оставала да се измаже. И вече 15 години я боядисваме. Същото е и с еврото - поне 15 години! Има среди с власт, които саботират еврото и успяват. Борисов е сред тях. Няма никакво желание за влизане в еврозоната. Властта уверено върви към бутане на борда. Ердоганизация на лева. Кой разбрал, разбрал. На останалите превеждам на прост език - доларите в марки!
  • 18 С цялото ми уважение

    6 1 Отговор
    Да припомня ли колко хиляди декари лозя, бяха унищожени? А един милион едър рогат добитък. Вие наистина смятате за полезно 90 бръмбара да чакат одобрение за човешка консумация в ЕС. Нормално ли е според вас. отровено зърно на Украйна да се консумира от българите-канцероген, заради ЕС? Как се измерва в милиарди човешкото здраве? А сухите вещества, а ГМО, а химикила в храните, а консервантите. Като цяло обикновеният българин не видя нищо добро от ЕС. Само рестрикции и забрани. България се превърна в евтин суровинен придатък на ЕС. ДА "печалби ще има", но не България ще бъде получател, а политиците, банкерите, и обръчите от фирми на властта. А вода, ток, храна, лекарства ще продължават да се повишават. ЕС никога не подарява, винаги взима, и то с пълни шепи от народите на Европа. Така че Булекзит, и НЕ на еврозоната, поне до 2030 година. Заемите и дълговите с лихвите за българите, печалбите за политиците.
  • 19 Истината

    6 1 Отговор
    При тази корупция, доказана и от САЩ с включения голям депутат в списъка Магнитски няма как да ни вярват!!!!!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А ситуацията в Хърватия е следната

    3 1 Отговор
    След въвеждане на еврото, правителството им привика търговците, първи път да намалят цените. Продължиха със спекулативните цени. Привикаха ги втори път и сложиха таван на цените на 30 стоки, малка потребителска кошница. В момента вече са 50 стоки с таван на цени. Нямало инфлация, поговорете с обикновените хървати, рядко споделят с чужденци. Псуват еврозоната. Досега не чух народът на една държава членка на еврозоната, която да не плаче за националната си единица.

    Коментиран от #31

  • 22 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Те да не станат и двама. Тумбестият с червения конец имам предвид. Това ще е лощо за България!
  • 23 Да Ама не от Баба Ванга и Деди Кейси

    1 1 Отговор
    Едните Х ни изпревариха да плащат дългове на други държави и да се обезличат като нация
    Както и голяма и прикрита инфлация.
    Без национална валюта без граници накойто ни да се защитаваме сме село от ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ СКОРО.
  • 24 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Родител 6":

    "А думата прайд кефи ли те" - на български се чете прЪд
  • 25 Моля?

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Благовест Георгиев":

    От соя партия беше Авдрей Гюров?
  • 26 я го виж ти!

    3 1 Отговор
    Най-после ЗИНА да каже нещо в унисан с повелителя боко. ТОЛКОВА ГОДИНИ срещу тази ВИСОКА заплата Д. Радев НИКОГА не произнесе нещо по организация за влизане в еврозоната. Гуверньорите на другите банки в Източна и Централва Европа са ангажирани и ги цитираме като държавници. Нашият е безцветен и невзрачен.
    СМЕШНИ са ми сега в ПОРЕДНИЯ отрицателен отговор за България.
    Като е толкова лесно свалянето на инфлацията, защо не го направихте. Сега плямпате глупости!!!!
  • 27 Има статия

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа ха!":

    Която описва точно събитията и цените след приемането на Хърватия в Евро зоната. Не знам дали ще допуснат тук линия към друга медия, но в най-общи линии - една година след приемането цените на различните стоки и услуги са скочили от 40 до 100%. Само че тези новини не са удобни на върхушка!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Крумов

    4 0 Отговор
    Много сме бедни, сеньор, Боливия - на Балканите.

    Какво ли е усещането - да си - банкер на най-бедната страна в света. Нищо де - на кръв да са ти.

    Цинизъм дори и при явно провалено управление.
  • 30 дом

    4 1 Отговор
    Радев и ти ли бруте и ти ли Юда?!

    Тиквоча никога не е искал да влизаме в Еврозоната, а протестите бяха най-хубавото нещо, което сме правили като общество за 12 години мракобесие на ГЕРБ-ДПС.

    Явно си подлога, няма друго обяснение.
  • 31 Tётя Myтpoфaнoвa

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "А ситуацията в Хърватия е следната":

    Молодец ! Так держать !
    Ама вече никой не вярва на московски ботове.

    Денег нет, но вы держитесь, герои Достоевский!
  • 32 Всичко е много лесно

    2 0 Отговор
    Премяташ лявото краче и започваш с кредитния рейтинг. За този милионер това е най-важно. За инфлация, за доходи , за бедност да говори човек със заплата , колкото на Меркел преди година , не очаквайте.Тези проблеми не да негови и е под достойнството му да ти коментира.
  • 33 Тома

    1 0 Отговор
    И с евро и без евро България затъва от години.Само като видим кой ни управлява веднага ще разберем.А забравих ме че бяхме много по напред и от румънците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове