Last news in Fakti

5 Юли, 2024 07:34 74 150 67

Проф. Димитър Вацов: Няма да е учудващо, ако от ГЕРБ инициират разговор за промяна в изборната система

  • димитър вацов-
  • герб-
  • разговор-
  • промяна-
  • изборна система

"Ако ПП-ДБ приеме подадената от Костадин Костадинов ръка за кабинет с третия мандат, ще попадне в много тежък капан, от който няма да може да излезе", коментира анализаторът 

Проф. Димитър Вацов: Няма да е учудващо, ако от ГЕРБ инициират разговор за промяна в изборната система - 1
Снимка: БГНЕС

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии.

Коментара направи пред БНР проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори.

"Ясно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине. Това, което Бойко Борисов направи, беше да избегне сценария да договори подкрепа от ДПС и ИТН и да покаже на публиката, че не желае да направи такава клиентелистка коалиция, каквато беше възможно да се направи. И затова сложи този фалстарт на процедурата за съставяне на правителство".
Според него е невъзможно да се състави правителство с третия мандат:

"Ако ПП-ДБ приеме подадената от Костадин Костадинов ръка за кабинет с третия мандат (ако президентът връчи на "Възраждане" мандат за съставяне на правителство - б.р.), ще попадне в много тежък капан, от който няма да може да излезе. Костадинов предлага всички спорни въпроси да се разрешават с референдуми, а това е много пряк път към нещо, което аз наричам референдумна диктатура. В ситуация като днешната, когато обществото е изключително податливо на дезинформация и пропаганда, можем да попаднем в много лош за демокрацията цикъл".
По думите на проф. Димитър Вацов няма да е учудващо, ако от ГЕРБ инициират разговор за промяна в Изборния кодекс за промяна на изборната система:

"Бойко Борисов многократно настоява, че трябва да се въведе гръцки тип изборна система, т.е. да има голям бонус от брой гласове за партията, която е победител на изборите. Което според него ще повиши управляемостта. Такава промяна не е удачна, защото е изключително неясна перспективата за това кой ще бъде победител при следващите избори. Високи рискове залагаме в една толкова турбулентна среда, каквато е настоящата, да се извърши една такава промяна".
Евентуален проект на Румен Радев може да се появи, но няма да размести тектонично пластовете, смята политическият анализатор.
Случващото се в ДПС е част от процеса на разпад на фасадната демокрация,
коментира проф. Вацов:

"Политтехнолозите са се хванали в момента гуша за гуша. Ще видим доколко ще успеят да сглобят, в името на своите частни интереси, наново ДПС и доколко то ще ерозира и може и да тръгне да се разпада".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 156 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никакво

    33 18 Отговор
    поемане на ръка на малкопишещия !
  • 2 стив рамбо

    77 18 Отговор
    граб така искаха да пренапишат конституцията 2020 кат сички ги гонеха, вечно да управляват
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    77 8 Отговор
    СНОЩИ ЧУХ ЧЕ ИСКАЛИ ДА ПРАВЯТ ДВУКАМЕРЕН ПАРЛАМЕНТ ТОВА ЗНАЧИ ДА ХРАНТУТИМ ОЩЕ ТОЛКОВА ЧЕ ЖИ ПО-ВЕЧЕ ДУПЕТАТИ АМА АКО РЕШАТ ДА ГО НАПРАВЯТ ТОГАВА ЩЕ ИМ ИЗЕЛЕ МНОГО НАНАГОРНИЩЕ
  • 4 още една фаш...а

    131 23 Отговор
    проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор
    Като разбереш къде преподава и става ясно от КОИ Е ?

    Костадинов предлага всички спорни въпроси да се разрешават с референдуми, а това е много пряк път към нещо, което аз наричам референдумна диктатура.

    Многи ги плашат тия референдуми , ей !!!!!!Като дявол от тамян !!!!!

    Коментиран от #37, #54

  • 5 Костадинов подай им го

    71 25 Отговор
    Ами като не искат да поемат ръка да поемат трете букви !

    Коментиран от #25

  • 6 да де

    125 16 Отговор
    По логиката на тоя измислен професор излиза, че в Швейцария цари диктатура от която населението е доволно.

    Коментиран от #61

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един

    112 17 Отговор
    Съкращаване на държавната администрация най-малко с 40% тогава може да се говори за смяна на избирателната система,в противен случай комунята от Герб и Ко. ще са на власт докато България я има!
  • 9 Аха

    113 16 Отговор
    Според тоя в Швейцария има референдум на диктатура?!? Тоест Швейцария не е демокрация?!?а бе какво може тоя да преподава....опорки от посолството

    Коментиран от #16

  • 10 Сиси

    132 34 Отговор
    Ще настъпи спокойствие ако от хоризонта изчезнат Борисов и Пеевски. Това е кошмара на българите, дано го разберат повече хора. Това е болест от която трябва да се лекуваме дълго време.

    Коментиран от #62

  • 11 Край

    101 17 Отговор
    Всичко ще ви предложат. Само думичката МАЖОРИТАРНИ не смеят да произнесат. “Елитът” треска го тресе само като чуе че някой предлага българите са избират като французите. С едни мажиритарни избори сегашния псевдоелит ще иде в канала.
  • 12 Професор

    79 16 Отговор
    Ама лизач на американския зад- ник. Айде нема нужда, да ни обяснява какво е РЕФЕРЕДНУМНА ДИКТАТУРА.
  • 13 Ххаха

    66 15 Отговор
    Голям страх тресе всички от обединение всички срещу ГЕРБ-ДПС.

    Коментиран от #38

  • 14 Гай Турий

    78 22 Отговор
    Безочлив и нагъл тулуп. Цялото НС ти каза вече никога на власт. Дали ще побеждавате на избори, или не, ти си шутиран в тъча.
  • 15 Айде бе

    44 11 Отговор
    И каква промяна, да печелят направо служебно всеки път да не си харчат парите за гласове ли
  • 16 Хихи

    88 6 Отговор

    До коментар #9 от "Аха":

    Бате, ти бил ли си някога в Швейцария да видиш какво общество имат, тук нали разбираш, че сме далеч от самоуправление, просто плявата е масово
  • 17 Гайчен ключ 96мм

    58 11 Отговор
    Основния проблем на олигархията в българия е как трайно да узакони своето място в управлението! За тази цел ще се опита да принуди населението да участва против волята му в изборните процеси. Останалото е лесно.
  • 18 аритметика, 3 клас

    20 80 Отговор
    Трябва да се приеме гръцкия вариант! Който е на първо място да получава 100 депутата бонус! Така ще се гарантира стабилнос!

    Коментиран от #23

  • 19 Реалист

    63 6 Отговор
    Любувайте се, наслаждавайте се, както искате на две полупълни кратуни.Ще си останем в тинята,ще завиждаме на съседите и т.н. Иначе,ние сме "Българи юнаци"!
  • 20 ние хората искаме

    82 9 Отговор
    Минималния праг за влизане в Парламента да се вдигне от 4% на 20%. НЕ МОЖЕШ да купиш 20% от избирателите да гласуват за теб. Така ще отпадне стадото случайни играчи като Атака, Величие и Български Възход.
  • 21 Стеф

    57 13 Отговор
    Гръцкият пример не може да е приложим в България. Той дава една служебна победа, която е нелитимна на практика въпреки, че решава проблема със съставяне на правителство. Това ще счупи съвсем държавата и ще я фрагментира допълнително.
  • 22 евалата чалгопитеци

    36 5 Отговор
    Как е промяната? Дебелеете ли от пържоли, или на суджуци го карате?
  • 23 Щурутии

    20 7 Отговор

    До коментар #18 от "аритметика, 3 клас":

    Стига щурутии
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д Вацов Кух Професор!

    29 10 Отговор
    Борисов сложи Фалстарт??? На Процедурата, за избор на Кабинет??? Издъни се, нищо нее сложил!! Не плащал достстъчно Аванс а повече е Обещавал!! Хората си искат сега и веднага Обещаното!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Трън

    55 10 Отговор
    Ухилили се и двамата като свинска пача. Бъзикат се с народа и си го доят всеки божи ден! А тоя народ си ги иизбира и се кефи като мазохист!
  • 30 ти ми кажи

    17 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ростислав":

    Ако всичките българи бехме воеводи, ама продукцията на олигарсите се реализира в чужбина, какво ще ги правиш? Бъбреци трябват.

    Коментиран от #31

  • 31 Радка Колева

    51 8 Отговор

    До коментар #30 от "ти ми кажи":

    Българина масово е абдекирал от собствения си живот и се влачи по корем на изкуствено дишане от една заплата, защото ако не е тя е тотал щета. Няма как да стане от пребито духовно и гладно същество живеещо 30 години по законите на дивата улица да искаш идентичност и действие . Миграция само го спасява ако иска да запази поне тези след него. А останалото е демагогия за наивници в полза на големия капитал, защото една птичка пролет не прави! Затова яжте пиите момчета и си носете новите дрехи, аз самата не вярвам вече в никой българин, защото съм ги видяла колко струват и никой не може да ме убеди в противното. Може да има изкл., но те със сигурност ще са някаква екзотика !
  • 32 1111

    45 11 Отговор
    Изборната система е перфектна! На никой не му е притрябвала диктатура на тулупите!
  • 33 Ние българските граждани

    65 8 Отговор
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.ЦИК да направи класацията на партиите спрямо всичките българи имащи право на глас.
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!

    Коментиран от #34

  • 34 предлагаш комунизъм

    12 24 Отговор

    До коментар #33 от "Ние българските граждани":

    Никой не може да забрани на по-малките партии да се борят за по-голям електорат!

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Моканина

    43 6 Отговор

    До коментар #34 от "предлагаш комунизъм":

    Ами борете се кой ви спира?!
    Съберете си 250 000 подписа на ваши привърженици и се регистрирайте и прав ви път!

    Коментиран от #39

  • 37 Тони

    53 6 Отговор

    До коментар #4 от "още една фаш...а":

    Нима вярваш, че ние, българите може да решаваме проблемите на държавата и да управляваме държавата чрез референдуми? Какво разбираме, повечето българи, от ядрена енергетика, бюджет, макро икономика, финанси или еврофондове? Как да стане? Като масово гласуват неграмотни или платени за нещо, за което нямат никаква представа??? Или ще гласуваме като на избори: според медиите, които ни промиват ума, или срещу заплащане? Ние не можем да си изберем достойни депутати, които да направят правителство и да работят за България...

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 не се прави на хитър

    18 4 Отговор

    До коментар #36 от "Моканина":

    Непопулярните партии не могат да започнат от 250 000 гласа.
  • 40 Боби

    31 3 Отговор
    Има хора,които говорят с много думи и не казват нищо!

    Коментиран от #53

  • 41 Водолей

    43 7 Отговор
    Един въпрос към народните представители : В една държава ли живеем? Всички лидери ли искат да са министър председатели? Мисли ли някой за народа? Следващите избори заслужават никой да не гласува.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Манчо

    22 1 Отговор
    И тоя професор е въздух под налягане.Гърция беше години наред в икономическа криза.Едно партийно управление е еднозначно на диктатура,защото сами ще си избират министър предс.,което е в разрез със демократ.принципи и ще породи бум на корупционните сделки,задкулисни договорки и гражданите ще започнат масови протести.
  • 44 Анонимен

    5 8 Отговор
    Ипонеца ще навърши 74 годин, кво ще му купиш на военният управител пазач, не се пули, стар си деди
  • 45 Хихихи

    15 3 Отговор
    Дреме ми за бойковия караянчевия
  • 46 Антигерой

    6 5 Отговор
    Права си радке колева. Русе василев колев от отвъдното ти пиша. Без съд и присъда бях невинно в Белене на 17 години.
  • 47 Стойчо

    18 6 Отговор
    Меч ще ги посечем скоро всички предатели.напред тази мафия да е унищожим
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пико

    34 7 Отговор
    Кога избирателя ще проумее че ББ е един съвременен бай Ганьо и като него се интересува от собствения си келепир.Гръцки модел,поредната му налудничава идея.В Гърция той се прилага паралелно със задължителното гласуване.А тук ББ иска с 20 процента гласували българи от които 20 за победителя и закона да му дава 31 процента
    бонус за да управлява самостоятелно.На туй на село му викат ,,прост пък жена му бременна".
  • 50 спилий

    15 12 Отговор
    защо да не може да има правителство между Възраждане и продължаваме промяната и БСП примерно и ината примерно?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ганю

    8 5 Отговор
    умин Бою мамин
  • 53 ганю

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "Боби":

    щото са платени цървули
    като заговоря с калашника много неща ще кажа
  • 54 ганю

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "още една фаш...а":

    флашкова демокрация т.е мафиотска диктатура
  • 55 коментар

    18 6 Отговор
    Значи така а, след като не можа 6 пъти за убеди народа да му избере нужния брой депутати, за да продължи да командири пожизнено, а останалите партии освен партията на глигана не искат коалиция с него, сегана чекмеджана от Банкя му се прищя да му бъде гарантирано да управлява дори с 65 на брой депутати, стига само да си купи първото място!
  • 56 Няма няма

    13 5 Отговор
    Кой луд не иска да направи правителство, ама не може. По добре с референдуми, то иначе се вижда.
  • 57 КИРО ЖЪРТЪ

    15 5 Отговор
    АМИ. ТО 34 ГОДИНИ. Е ВСЕ
    МАФИОТСКА ДИКТАТУРА. ОБЛЕЧЕНА. В. НОСТЮМИТЕ. НА
    БКП --ДС , И. НЕЙНИТЕ
    ПРОИЗВОДНИ, ДПС --ДС,
    ГЕРБ-ДС, , ВЪЗРАЖДАНЕ- ГРУ
    -- КРЕМЪЛ, ИТН - ПАРТЕНКАТА
    НА. РАДЕВ. ЕЙ. ТОВА. Е
    УПРАВЛЕНИЕТО, ГАЗИМ. 34 Г. В
    БОЛШЕВИШКОКОМУНИСТИЧЕСКА. ПАРТИЙНА. КАЛ .
  • 58 Българив

    14 4 Отговор
    Защо никои не смее открито да викне че ДПС Е АВТИБЪЛГАРСКА ПРОТУРСКА МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА С ШЕПА ЕНИЧЕРИ КАТО ГНИДАТА ЦОНЕВ,СТАНИСЛАВ МЕКЕРЕТО ОНАЯ КРЕСЛИВА БАБИЧКА. ПОЗОР.ОТВРАТ
  • 59 "елит" та дрънка на кухо

    10 2 Отговор
    От къде ги намирате тези "професорчета"? В Швейцария има референдум на диктатура!!! У нас има дефицит на мислещи хора! Има изобилие от професори, експерти, политолози и прочее ози, които за нищо не стават!
  • 60 Другият един

    13 3 Отговор
    Всичко идва от една друга работа за която никой журналист не отваря дума а именно за това че нас българите ни набутаха в НАТО и ЕС без да ни питат, вероятно като купиха политиците ни, или като им дадоха служби Е какво искате по нататък народът да уважава такива политици дето утре могат да го хвърлят срещу мечката за кефа и просперитета на кукловодите И какъв е този неизтов страх от думата на народа - референдума? Ето например просперираща Швейцария се управлява само чрез референдуми
  • 61 Мей

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Не можем да се сравняваме с Швейцария-хората там не са живели в тоталитарен режим, мислят за доброто на държавата, а не как да станат найста република на Русия.

    Коментиран от #65

  • 62 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сиси":

    То пък това НС направо е в центъра-паплач и плява, която също никога няма да управлява.
  • 63 Запознат

    8 1 Отговор
    На избирателен му писна от кражби и некадърници. Народа ги избира да управляват държавата но не и да взимат решения от наше име. Нацията трябва да взима решенията , а политиците да управляват с тези решения. Всичко друго е САМОУПРАВСТВО което в конституцията на България е ситуирано и дефинирано като престъпление. Не може едни 240 крадци и мафиоти да казват на народа кое е правилно и кое грешно и глупаво. Всичките са за обвинения защото работят против държавата и нацията. И не ГЕРБ и ДПС са най големите партии , най голямата партия е тази от негласувалите и да не ни облъчват с техните глупости.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Яна

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Мей":

    Стига стая Швейцария погледнете се вие приличате ли на такива всеки референдум е пари и образовани хора а не половин България с купени дипломи и за средно и за висше образование ,повярвахте на хора които за нищо не стават бесняха по площада от скука и накрая ПП и лена
  • 66 Иван

    0 1 Отговор
    Вече е явно, че се разпадаме като държава. За да се сложи край на разпада - президентка република.
  • 67 Смятат ни за РОБИ

    0 0 Отговор
    В Швейцария всичко се решава с референдуми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол