12 Юли, 2024 21:34 4 314 32

Илхан Андай: Пеевски е "издействал" 7 областни управители. Кабинетът "Главчев" чува ръководеното от него ДПС

  • илхан андай-
  • делян пеевски-
  • областни управители-
  • кабинет главчев-
  • чуваемост

Журналистът обясни, че след като Доган е разпоредил на Пеевски да поеме организацията след освобождаването от председателското място в партията на Мустафа Карадайъ през ноември 2023 г., Пеевски е поставил условия да бъдат отстранени няколко души, които били “щета за ДПС” и сред които били Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и др.

Илхан Андай: Пеевски е "издействал" 7 областни управители. Кабинетът "Главчев" чува ръководеното от него ДПС - 1
Снимка: БГНЕС

Виждайки, почетният председател, че нещата се получават за ДПС така, както никога досега, може би има и една завист, че при Пеевски могат да се случат неща, които при Доган не са се случили. Доган никога не е успявал да издейства 7 областни управители от ДПС. Доган никога не е повдигал темата Кърджали да има за областен управител етнически турчин от ДПС, докато сега това се случва.” Така журналистът Илхан Андай коментира в предаването “Без претенции” на Дарик радио разривът в отношенията между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски, който доведе до разцепление на парламентарната група с изключването и напускането ѝ на депутати.

На въпрос как се “издействат” областни управители, Андай обясни, че е използвал тази дума журналистически, за да е атрактивно за слушателите, но уточни:

“Издействане - говорим за едно служебно правителство в момента, което има чуваемост откъм партия ДПС за решаване на проблеми в определени райони на страната. Този кабинет чува ръководеното от Делян Пеевски Движение за права и свободи”.

Напрежението в ДПС стигна своя връх, след като в сряда вечерта Доган публикува позицията си, в която настоя за оставката на Пеевски и още петима души от ръководството на ДПС и партийните органи. В позицията Доган съобщава и за използване на “мутренски подходи за заплашване” и “отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби”.

“Самото писмо, така написано е един образ на ДПС, който не е от една година, а от самото съществуване на ДПС. Терминологията, включително и криминалният подход - за същото може да се обвини всяко едно ръководство на партията, защото през годините е имало такова нещо”, заяви Илхан Андай.

Той напомни, че е имало случаи, в които от ГЕРБ са алармирали, че етническите турци от смесените райони, които искали да подкрепят партията на Бойко Борисов, са били притискани и дори не им е позволявано да получават дърва от Държавния фонд.

От сарайно управление към стилът “Пеевски”

Запитан защо сега Пеевски стана проблем за Доган, журналистът обясни:

“Защото стилът “Пеевски” е различен от ситемата на сарайно управление на ДПС, където става всичко по-бавно, по-яваш, винаги стиковано с почетния председател, някак си Делян Пеевски, който е бизнесменът в политиката и по-агресивният типаж, целящ бързо да се получават нещата, задължаващ всеки около него да работи, това изнерви обстановката”, коментира журналистът.

Той обясни, че след като Доган е разпоредил на Пеевски да поеме организацията след освобождаването от председателското място в партията на Мустафа Карадайъ през ноември 2023 г., Пеевски е поставил условия да бъдат отстранени няколко души, които били “щета за ДПС” и сред които били Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и др. Тогава Доган го призовал да им даде последен шанс, а по думите на Андай този последен шанс бил гласуването за кабинет на ГЕРБ-СДС на 9 юни, който не беше подкрепен от тях. След това двамата бяха част от изключените от парламентарната група по искане на Пеевски депутати.

“Това става без стиковка с Доган, което изнервя почетния председател”, каза още веднъж Андай.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УКВ

    41 3 Отговор
    Въпрос към радио Ереван: "Кой трябва да подаде оставка? Доган или Пеевски?" Отговор: "Борисов".
  • 2 Парадокс Бг

    39 5 Отговор
    Той Шиши лазел на четири крака пред Христо Иванов, за да съдеъства да го махнат от списъка Магнитски, ама като не го огря, реши да го злепостави и измисли това със седенето му в скута и пиенето на турско кафе...
  • 3 Петър

    57 2 Отговор
    Значи потвърждава се известната истина че служебното правителство е на Пеевски.

    Коментиран от #12

  • 4 Груйо

    41 1 Отговор
    Кохортата платени мисирки на Пееф се включи в хора. Важно е да се напомня, че в целия конфликт положителни герои няма. Две бандитски групировки се хванаха за гушите заради власт и парични потоци.

    Коментиран от #30

  • 5 Дръндар

    40 3 Отговор
    След като си изпи мазното турско кафе, Пееф изяде и един сух дръндарски сюджук.
  • 6 12340

    6 1 Отговор
    Глупости!
  • 7 Яшар

    18 3 Отговор
    Пмците пеевски , искра михалова,пашата...искат да огкраднат Дпс от турците...както ограбиха България...Асарел, Валканов, гинка паитакова...и много други...помшката Омерта на бойко смтняка и неговите шефове пмцоте..пфу
  • 8 Емигрант

    34 3 Отговор
    ИМУНИЗИРАХТЕ един доказан престъпник сега ще му търпите шарлатаниите ! Да ви повторя пи, че САЩ и Великобритания го обявиха за престъпник и му забраниха "вход" на териториите си, вие какво направихте в България, казахте им да си ГЛЕДАТ РАБОТАТА ТЕ СА НИЩО НА ТОЗИ СВЯТ ? Нямате свестен политик, няма и за кого да гласувате, всичките ви политици са от "котилото" на ДС/БКП и това не можахте да разберете !
  • 9 Димитрий

    31 0 Отговор
    Пеевски до сега разполагаше с целия адмистративен ресурс на ДАНС, Прокуратурата, НАП, Съда, МВР, и всякакви КФН, КЗП, и разни таива. Та не са много тези, които са искали да си има проблеми с всички тях едновремено. И за това Пеевски успяваше да издейства и областни управители, и директори на СДВР, и какво ли не.
  • 10 Помак

    13 3 Отговор
    ..ах ено пмшко прасеро на снимка
  • 11 мдаа

    39 4 Отговор
    На Андай трябва да му се обясни следното - Доган можеше да направи ДПС втора политическа сила, но никога не си позволи да го направи. Доган държеше да има 10-12% и после преливаше гласове в други партии. Доган можеше да назначи не 7, а поне 17 областни управители, но далновидно не го направи. Няма никакъв смисъл да се настройват българите срещу етническите турци. Правата на турците трябва да бъдат защитени, но все пак тук е България, затова българите трябва да бъдат мнозинство в управлението, а турците деликатно да насочват управлението в правилната посока. С преимущество на етническа партия в управлението се провокира напрежение, което на никого не е нужно и за никого не е полезно. И не е въпрос на финансови и властови възможности, въпрос на разум и деликантност е съзнателно да пазиш баланса без да провокираш етническо напрежение. Доган, добър, лош, но успяваше да се справи.

    Коментиран от #23

  • 12 И на

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Борисов също. Пеевски е съпредседател на Герб, особено като си има и любима Деси Атанасова, която е заплодил.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мишел

    7 18 Отговор
    След 3 дни мълчание -
    ЙОРДАН ЦОНЕВ: ОСТАВАМ ДО ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ! ПРЕДИ 24 ГОДИНИ НАПРАВИХ ИЗБОР – КАЗАХ НА КОСТОВ: „НЕ СЛУШАЙ РУСАЛКИТЕ, КОИТО ВИЕ ПЕЯТ, ЩЕ РАЗДЕЛЯТ ПАРТИЯТА!“, ДНЕС СЪЩОТО СТАВА С ДПС. ДОГАН ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗЛОВЕЩОТО ЕТНИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ, КОЕТО СЕЯТ НЕГОВИТЕ ХОРА! ТО Й Е ПЪТНИК И ЩЕ БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН!25 ГОДИНИ СЪМ БИЛ ЗАБЛУЖДАВАН, ЧЕ „ЗАЕДНОСТТА“ Е БИЛА ФИЛОСОФИЯТА НА ДПС!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дебел Магнитски

    23 1 Отговор
    утече у политическия канал. Бегай некъде на сянка ,че бая мераклии има да те налазят за старите ти злини и грехове.
    Досега Доган те спасяваше и покриваше ,ама и тази врата се затвори за теб. Сбогом Шиши.
  • 17 Петкан

    26 0 Отговор
    Илхан си намери нов спонсор ..
  • 18 Ужас

    23 2 Отговор
    Един корумпиран тип с забрана да стъпва в сащ и великобритания стана медиина звезда - верно тук е чалгаристан отвсякаде
  • 19 като знам какъв

    11 0 Отговор
    селски и нечистоплътен джорна лист го е писал ,значи иде реч за съчинения и сказки от шекеразада 1001 нощ.
  • 20 Петкан

    23 2 Отговор
    Илхан Андай се е продал и иска цялото ДПС да сё продаде
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 8983

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "мдаа":

    Ами да попитаме същия Илханчо бившия агент на ДС, как изнудваше дпсарски и герберски бизнесмени с апартаменти за да не пише против тях.
    Или пък очернянето на заведения.
    Закусвалнята на Осетия имала червеи.Човекът си плати за рекламата и спряха да пишат за червеи.
    Минаха към босфора на автогарата после към закусвалнята на електрото.
    Този журналист бившата му жена с нож и пистолет се движи.
    Скоро Дпган ще изпрати пратеник при Илханчо, затова се на.си.ра сега.
    Толкова много хора искат да го линчуват, като Хасан Азис дето никога свободно не се движеше в града.Забравих от село си расъл и офсе пасъл.НикУга няма да си Кърджалдан

    Коментиран от #28

  • 24 Изключването на тези депутати е за де не

    3 0 Отговор
    Получат мандата от президента за правителство всичко е предвидено и направено за нарочно
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кеф

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Груйо":

    Супер! Дано за благото на народа се самоизядат.
  • 31 Разград

    6 1 Отговор
    ИНДАЙЧО МНОГО ТИ ПЛАЩА ПЕЕВСКИ
  • 32 Казуар

    0 1 Отговор
    Не е издействал, а са му дадени от ГЕРБ като на сигурен партньор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол