15 Юли, 2024 09:46 2 499 37

Елена Дариева: Разпадът в ДПС засилва ролята на ПП-ДБ

  • елена дариева-
  • правителство-
  • дпс-
  • пп-дб

Необходимо е воля за диалог и възстановяване на разговорите между политическите субекти

Елена Дариева: Разпадът в ДПС засилва ролята на ПП-ДБ - 1

Необходимо е воля за диалог и възстановяване на разговорите между политическите субекти. Това мнение изрази социологът Елена Дариева в предаването "Денят започва" по БНТ.

Връчването на втория мандат на ПП-ДБ беше неочаквана ситуация. ПП-ДБ не са получили второто място след проведените предсрочни парламентарни избори. Но сега отново трябва да положат усилия и да опитат да реализират втория мандат, добави социологът.

Чухме заявките от лидерите на коалицията, че ще бъде направен опит за реализиране на мандата. Има различни гласове. Ситуацията е много сложна. Ако преди евроатлантизма се оказа лепилото да се състави мнозинство. Сега евроатлантическото лепило няма да е достатъчно. Христо Иванов постави в центъра антикорупционните реформи, отбеляза Дариева.

По думите ѝ изборите не са решение. "Следващия парламент ще бъде излъчен с още по-ниска избирателна активност. Това рефлектира върху политиките, които се водят", каза още тя.

ПП-ДБ получиха данайски дар. Сега са в положение, че ако не реализират мандата могат да претърпят имиджова щета ида загубят репутацията на партията си, смята Елена Дариева. "Този разпад на ДПС засилва ролята на ПП-ДБ като единствения партньор на ГЕРБ", допълни Дариева.

ПП-ДБ не са в изгодна ситуация. Получиха мандат, който не очакваха в ситуация, в която нямат полезен ход. Те трябва да разговарят с ГЕРБ от една страна, от друга страна трябва да разговарят с "Възраждане", БСП и ИТН. Всички ще откажат да разговори с ПП-ДБ, заяви Кристиян Шкварек.

Той бе категоричен, че отиваме на нови предсрочни избори. "Две са големите формации в тежка ситуация - ПП-ДБ и ДПС. Има две големи стабилни партии (ГЕРБ - СДС и "Възраждане" и две нестабилни (ПП-ДБ и ДПС). Тези размествания на пластовете в ДПС отварят вратата за преговори. ГЕРБ няма да се съгласят без първи техен мандат да съставят правителство. На следващи избори двете стабилни формации ще уредят нещата между тях. Другите две формации ще бъдат на свободно падане", допълни Шкварек.

По неофициална информация ПП-ДБ ще поискат месец - два отсрочка от президента. През това време ще се водят разговори за съставяне на правителство.

"Не смятам, че има причина да се дава отсрочка от месец - два", смята Слави Василев. И добави: Този парламент е изчерпан. Там няма шанс за каквото и да е конфигурация. Пластовете ще се разместят само ако една от политическите партии порасне много, или ако има нов играч. 51-ият парламент ще бъде различен от този.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 5 Отговор
    ПП и ДБ ли ще заместят дерибеите?

    Коментиран от #13

  • 2 жужи

    24 4 Отговор
    егати глупоста, била засилена ролята на ПП-ДБ!
    Да била, ама дали могат се пита ?

    Коментиран от #3

  • 3 Гицо

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "жужи":

    Кой да може? Кирчо, Наско, Асенчо, Ники? Не могат. Това са го доказали и по този въпрос спорове няма.

    В тази ситуация Боко печели без да си мръдне пръста. Когато беше на ход той излъчи пълноценно правителство. Сега си чака изборите. ППДБ тепърва има да отстъпва и да губи.

    Коментиран от #4

  • 4 пак Гицо

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гицо":

    Валерия Велева каза: "Нямат нищо, хвърлят празни приказки в пространството. Ако имат план, ще излязат пред обществото и Радев и ще го представят."
  • 5 Братя пенсионери

    11 22 Отговор
    Нека подкрепим ПП само те ни вдигнаха пенсиите. В сглобка с други субекти ще се самоонищожат. Мислете с джобовете си!

    Коментиран от #8, #17, #34

  • 6 Порно

    11 8 Отговор
    Смях в залата. Кирето и Кокорчо са пътници, ще остане евентуално мравояда , да е бори за влизане в парламента
  • 7 Карлсон от покрива

    19 1 Отговор
    Кой й даде дипломата за социолог на тая госпожа?! Не, не са виновни само политиците, които можем да сменим и сменяме! Проблем са една шепа "лози", които работят по поръчка и, което е най-подлото, по партийни симпатии! Те са просто партийни активисти, под покривалото на доценти и професори, на практика несменяеми!

    Коментиран от #10, #19

  • 8 Данъкоплатец

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Братя пенсионери":

    Първо: пенсиите се вдигнаха заради БСП. Това беше тяхното условие да участват в Четворната коалиция. Но понеже Асенчо е голям тарикат следва Второ: Пенсиите бяха вдигнати с такова закъснение, че инфлацията изяде това увеличение. Обяснявам като за деца: Привнесената отвън инфлация повиши цените, оттам паричните обороти, обемът пари по ДДС се вдигна и това даде възможност на правителството да повиши пенсиите. Само че със закъснение. Покупателната ти способност, братко пенсионер, спадна.
    А тарикатлъка на Асенчо беше че не се противопостави на инфлацията. Спомнѝ си левчето, което губихме с всеки литър закупена нафта.

    Коментиран от #27

  • 9 Изтичате

    10 4 Отговор
    Беги ма . ръдло. Изяж си дипломата. След изстрела по Тръмп, либерастниците изтичате в канала.

    Коментиран от #11

  • 10 На неграмотен гласоподавател

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Карлсон от покрива":

    На неграмотен гласоподавател социолозите му били виновни.

    Коментиран от #25

  • 11 либерастник

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Изтичате":

    Доводите ти са несъстоятелни.

    Коментиран от #30

  • 12 В ДПС няма разпад и не е имало

    7 5 Отговор
    Цирка който в момента се разиграва пред българските граждани е ПОСОЛСТВОТО как да набута ШАРЛАТАНИТЕ отново в управлението на България.
  • 13 Град Козлодуй

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Докато Бг Народ им Позволява така става
  • 14 Червената шапчица

    6 6 Отговор
    От кой пол е тази Елена Дариева... Имо странно излъчване...
  • 15 Ей, тук четем

    7 1 Отговор
    Мненията на вече безброй “анализатори!” Кой ги храни всичките тези и какво прави точно тяхното мнение важно за споделяне, като те всъщност повтарят едно и също?анализатори”

    Коментиран от #24

  • 16 Смърфиета

    5 1 Отговор
    Дариева с измисленото име да отучни какво е то по произход. Ще е интересно да се разберат детайли от обществеността. Нали сега тази е парцалче, пардон бърсалка за прах по телевизора. Тук има нещо по-различно като генезис и отколкото при фамилни имена като Красимиров или Ивайлов. Нека каже коя е и каква е.

    Никой не е по-голям от хляба. Ще я разберем.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Име

    7 1 Отговор
    Разпад на ДПС?! Амуджите гласуват под строй за Доган! Освен ако не е поредната игричка на ДС(което най-вероятно е)! Без лустрация оправия няма да види България.

    Коментиран от #20

  • 19 Смърфиета

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Карлсон от покрива":

    Верно, че са дълбокото статукво. Но не е толкова сигурно, че са несменяеми. Ако ние нямаме какво да ядем, тях ли да жалим. Те обикалят по екраните, не толкова за да изтъкват симпатиите си, а за да имат студенти.

    Една реформа може страхотно да ги пореже, като ги остави без държавната помощ за безработица която взимат. А една революция, да ги прати директно да си ближат взаимно онези работи за сол.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смърфиета

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кой ти е "брат" БЕ?":

    А какво си свърщил за тези 28 години трудов стаж, за които претендиращ?

    Коментиран от #35

  • 22 Майора

    4 3 Отговор
    Дариева как ще се засилва групата ПП/ДБ! Единственият свестен човек колкото и да изглежда невероятно е Ристьо , който си подаде оставката честно и почтено, другите за нищо не стават! Слави , много ти се ще България да е в Рвразия и при Путин и Русия , но няма как , пътят на България отдавна е избран!
  • 23 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    7 0 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ ЦЯЛАТА ТАЯ СГАН ДЕТО СЕ ПОКАЗВА ПО МЕДИИТЕ
    И ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ ЧЕ СИНА МИ Е МНОГО КАЧЕСТВЕН ЧОВЕК....
    ....
    ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХ ТОЙ ВСЕКИ ДЕН СТАВА И ХОДИ ДА СПАСЯВА ХОРА В БОЛНИЦАТА.
    ПРАВИ НЕЩО СПОРЕД СИЛИТЕ СИ :))

    Коментиран от #26

  • 24 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ей, тук четем":

    Държавата.
  • 25 Карлсон от покрива

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "На неграмотен гласоподавател":

    Никак не е лесно да си избирател на Кирчо и неговите малоумници, това е факт! Споделям обаче желанието им да пътуват!

    P.S. Ако не те мързи, може поне веднъж седмично, не повече, да си дадеш сметка колко опасно за здравето и психиката е да бъдеш постоянен обект на лъжи, лъжи, лъжи, манипулации, спекулации и внушения, които всъщност имат за цел да те откажат да мислиш! Предупредих те, че вашата хич не е лесна!

    Коментиран от #28

  • 26 Смърфиета

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Да, касапите са корумбпирана зган, но от тях има необходимост.
    От тези льольовци – не. А ядат от мойто ДДС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ком

    5 2 Отговор
    Разпадът на ДПС няма да спре разпадането на групировката ПП и ДБ. С интерес очаквам нови избори, защото парите свършват. (Говоря за мръсните пари от контрабанда, сивия сектор, НПО-та и "евро - фондове", които изкривяват резултатите от изборите.)
  • 30 А ти имаш ли

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "либерастник":

    Бе ти гледай като Боко да вземеш завоя ,както навремето пъргавелски зави от БКП към европски гражданин. Боко си има снимки за всеки случай и с Байдън,и с Тръмп,и с Путин,и с Меркелица... Май само китайците не го забелязват , ааа тии имаш ли политкоректни снимки?
  • 31 ПП ДБ

    5 2 Отговор
    ИМАТ НУЛЕВА РОЛЯ
    ТА НУЛА ПО СТО Е НУЛА
  • 32 българин

    1 1 Отговор
    Засили ролята на решетниковото пРеZидентче, мАсковското васалче и властта на кремълските военнопрестъпници със слугинажа им в Zадунайската губерния.
  • 33 Данъкоплатец

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Смърфиета":

    Знам дори колко е нещо делено на 0. Не ме мисли.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не е твоя работа!

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Смърфиета":

    Аз какво съм работил! А понаучи маалко поне Български писмено и говоримо! Аман от неграмотници с прИтенциЙЙ!

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове