25 Юли, 2024 17:04 1 852 55

Законът за еврото мина през бюджетна комисия поне на първо четене

  • българия-
  • евро-
  • еврозона-
  • приемане на еврото

Не се определя конкретна дата кога България ще приеме единната европейска валута

Законът за еврото мина през бюджетна комисия поне на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложения от Министерски съвет (МС) проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ).

С него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица на България. Целта на ЗВЕРБ е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността за процеса на въвеждане на еврото в страната, е посочено в мотивите на вносителите, уточни БТА.

За да бъде осъществено въвеждането на еврото в страната, е необходимо да се създаде правна рамка, която да регулира обществените отношения във връзка с присъединяването на България към еврозоната чрез осигуряване на правна сигурност и създаване на условия за гладко и ефективно функциониране на икономиката. Налага се и регламентирането в националния правен ред на основните обстоятелства, правила и принципи, по реда на които ще се извърши замяната на лева с еврото, отбелязват от МС.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова посочи, че в закона не се определя конкретна дата за въвеждането на еврото или официалния валутен курс на лева към еврото.

Нормативният акт предвижда създаването на правило за автоматично превалутиране на суми от левове в евро, както и определя ключови за преминаването към еврото правила - за превалутиране и за закръгляване.

ЗВЕРБ въвежда специфични правила за закръгляване спрямо изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. За да се избегне рискът от поставяне на гражданите в по-неблагоприятно финансово положение в сравнение с това преди въвеждането на еврото, се предвижда втората цифра след десетичната запетая да се закръглява нагоре, в случай че третата цифра след десетичната запетая е различна от нула. На практика това би довело до цялостно увеличение на изплащаните възнаграждения, обезщетения, парични помощи и пенсии по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. Изключение от общото правило е предвидено и по отношение на правилата за превалутиране на капитала на търговските дружества, посочват от МС.

ЗВЕРБ предвижда да се въведе т.нар. "период на двойно обозначаване на цените". В този период цените и другите парични суми за плащане, кредитиране и дебитиране ще бъдат изписвани и представяни на гражданите както в левове, така и в евро. Това задължение започва един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.

След изтичането на този срок двойното обозначаване ще бъде прекратено, за да се даде на гражданите възможност да свикнат напълно с новата валута.

По време на гореописания период при получено плащане в брой в левове търговците ще са задължени да връщат остатъка в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност в брой в евро. В допълнение към това правило търговците ще имат възможност да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция. Предвидено е при рекламация на стока или услуга търговците да връщат платената сума в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност, а при извършване от търговци на операции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване да се използва само евро. Докато трае периодът на двойно обращение търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори, предвижда още законът.

Министър Петкова изтъкна, че Българската народна банка (БНБ) безплатно ще обменя в неограничени количества и без ограничения във времето банкноти в лева и евро, а "Български пощи" ще обменят безплатно монети и банкноти в населените места, в които няма банкови или кредитни институции.

От датата на въвеждането на еврото всички сметки ще бъдат безплатно превалутирани. Титулярите на сметки ще могат да теглят само в евро, посочи още служебният финансов министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клуб 7

    15 53 Отговор
    Напред с еврото

    Коментиран от #18, #55

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    49 19 Отговор
    ЕвротУ се оказа едно недоносче!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бийк

    10 49 Отговор
    А рифирендом кога
    Каза кухоглавата копейка цивреща навряна в ъгъла

    Коментиран от #19, #30, #51, #54

  • 5 Св о

    58 16 Отговор
    Никъв кяр нямаме от тва евро.недейте се излага господа непродажни политици.това ще ви се върне тъпакно

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Престъпление

    48 15 Отговор
    Срещу хората е това. Да те вкарат в банкрут от слугинаж

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Цецо

    36 12 Отговор
    Приемат закон за нещо което го няма!
    И за това получават заплати
  • 10 Хората искат..

    19 26 Отговор
    Да ни вкарат във висшата лига,а тук неграмотните драскачи си искат ли искат копейките.
  • 11 Ще приемат еврото както направиха с

    37 11 Отговор
    Превалутирането на дълга от долари в евро след което ще сме пълноправни васали във феодална Европа
    Сега сме свободни с национална валута и валутен борд и нисък дълг
  • 12 Напротив..

    13 31 Отговор

    До коментар #8 от "морски":

    Във еврозоната крадците няма да могат да крадат толкова.

    Коментиран от #31, #37

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Като ни залеят с употребявано евро от

    13 8 Отговор
    Европа и се пусне слух за неистинско евро какво ще прави БНБ се пита в задачата

    Коментиран от #48

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Студопор

    30 6 Отговор
    Ако в знак н протест всички българи си изтеглят парите от банките, та да фалират 2-3,да видим дали ще ни вкарат евро...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Комисия по бюджет

    6 3 Отговор
    "ЗВЕРБ предвижда да се въведе т.нар. "период на двойно обозначаване на цените". В този период цените и другите парични суми за плащане, кредитиране и дебитиране ще бъдат изписвани и представяни на гражданите както в левове, така и в евро." - то и сега вече на касов бон пише цена в лева и евро
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мухаа ха!

    22 4 Отговор
    Как беше..Докато трае периода на двойно обръщение,търговците не могат да увеличават цените на стоки и услуги! Да се подразбира..Една година,ще поддържате котлона на ниска степен.Докато жабетата им претръпне месото,и свикнат.Дори мнозина ще си кажат..Абе,то не било толкова страшно! Същото както беше само в левове.След това" пазарна икономика и свободен пазар във вихъра на танца.Ей, в п ро шляци ще ви превърнат.Рай за не повече от 3-4% от цялото население - ще си изперат и узаконят скритите по банки милиони.Безплатно и законно.Кой сто,кой повече милиони.Още 10-15% ще си запазят що годе днешния статус,а останалите в тинята.

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Копейко

    7 11 Отговор
    На нас вече ще ни плащат в евро ,рублите ще ги ползваме за онуй нещо на двора

    Коментиран от #42

  • 27 Шопо

    27 8 Отговор
    Не ви щем еврото не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 28 Тъмен субект

    20 5 Отговор
    Откъде-накъде СЛУЖЕБНО правителство ще предлага приемането на такъв генерален закон, който принципно променя суверенитета на страната?! Кой по дя волите ги е упълномощавал да правят това?!
  • 29 Някой

    16 4 Отговор
    Закон за марсианците няма ли да направят? Горе долу толкова ни касае и този закон, докато не решат да ни приемат. А може да е като с Шенген и да не ни приемат до 2043г и без референдум. Защо погазиха конституцията и демокрацията да има референдум? С какви средства правеха реклами по телевизията на еврото? Нашите ли? Кой им е дал това право? Трябва да бъдат съдени за разхищаване на средства. Те са престъпници!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 е4р5т6ъ7у8ио

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "Напротив..":

    Сериозно? Няма да могат да крадат? Ама ти наистина ли вярваш на тая глупост? Я питай акушерката колко МИЛИАРДА открадна покрай онея "ваксини"...

    А сега си запиши какво следва като приемете €:

    - БНБ бива понижена до проста търговска банка и моментално губи дори и малкото си правомощия които има сега- онея вицове, че ще участвате при взимане на решенията ГИ ЗАБРАВЯТЕ
    - автоматично отпада валутният борд и вашият лев вече НЕ Е ВЪРЗАН за немската марка (респективно €) и курсът му на секундата става плаващ и ще се молите да спре преди да стигне 5лв. за €1
    - автоматично се освобождават едни 40 МИЛИАРДА които сега стоят блокирани като гаранция за работата на валутния борд- 20 МИЛИАРДА влизат в ЕЦБ (тоест ГИ ПОДАРЯВАТЕ), а другите 20 МИЛИАРДА влизат в хазната и рязко ще се появи ОГРОМЕН ИЗЛИШЪК
    - какво ще се случи с тоя излишък да казвам ли?
    - точно заради тоя излишък е зора да влезете в средата на 2025г., така ще могат да изхарчат почти веднага тези 20млрд., ако влезете на 01.01.2026г. ще трябва да чакат почти цяла 1 година

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Име

    7 3 Отговор
    Тази комисия да каже къде ще отиде резервът на БНБ!
  • 35 Ха-ха-ха

    10 3 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ! ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ !
  • 36 Гост

    8 2 Отговор
    Абе, конституционери, либерализирани, такива! Вие не разбрахте ли, че българите не искат да им налагате чужди валути? Що за демокрация е, като не давате референдуми? Никаква демокрация няма в България! Това са само привидни слова за маскировка на своеволията ви.

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хе хе

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "е4р5т6ъ7у8ио":

    Че Германия да не е длъжна да те издържа, а ти цял ден да висиш тук и да плюеш по тях хе хе хе.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хе хе

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Явно визираш теб и твоята, щом сте за валутен борд хе хе хе.
  • 41 мани беги

    2 6 Отговор
    гастербайтерите не искат да минем в еврозоната, защото вече няма да могат да умножават х2 и да се големеят у нас, надигайки спекулата и инфлацията ...
    всички в туристическият бизнес не искат да сме с еврото, понеже трудно ще са конкурентноспособни, а искат само те да грабят евраците на европейците и да си умножават х2 печалбата, а на робите си да подхвърлят мижави лв.
    престъпниците, които имат скътани лв. не искат да минаваме в евро, понеже ня как да си изперат мръсните лв.
    пишман патриотите русороби подлоги не искат евра, те си искат да са мизерници с лв. и с рубли ...
    някои политици не искат да сме в еврозоната, защото ня могат да крадат евра и да си удвояват имането, и ще бъдат в пряко финансово подчинение към запада ...
    западняците си благоденстват с една от най-силните валути в света и си го обикалят, а ние сме си въшльовци с кирливия лев и гнием в тоя кенеф

    Коментиран от #43

  • 42 Бай той Толстой

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Копейко":

    Аз ще дойда да те забърша,моето момиче!
  • 43 Бай той Толстой

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "мани беги":

    Ела при мен,ще ти плащам в звонк-Пет звонка на шпакла.Тековете двойно, хеле пък ако събираш и соса-по три.
  • 44 Тази "висша лига"

    9 1 Отговор
    Е "Д" група. Държавите в еврозоната са с дълг спрямо БВП от 90 до 220%. Някакъв човечец еднолично, както закри 4 реактора и причини 180 милиарда лева загуби от непродаден ток, награден за предателството си от Париба ни присъединява към ЕС, наречен галено от колегите си "Мадам, ЙЕС". Та същият без информираното съгласие на българите, приема условие за прием в ЕС, УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЛЕВ. Който скрие съзнателно информация подлежи на Наказателна Отговорност. Оказа се, че и Пасито е подписвал нещо за еврозоната, какво и той не знае. Искам да попитам ако българите знаеха, че прием в ЕС е закриване реактори и унищожаване лев, дали щяха да искат ЮрО. Всички правителства Пасита, Пръмовици, Станишевци подлежат на Наказателна отговорност. 5 милиона губят от финансовото ни заробване на ЕЦБ.
  • 45 Безобразие

    9 1 Отговор
    Пеевски и Данчо Цонев искат евро. Полза от евро имат: Политици, падат бариери за теглене заеми - български народ ще плаща лихвите и главниците. Банкери падат резерви за финансови кризи-българи ощетени при евентуална криза. Обръчи от фирми на влъстта превалутирани- банките ще си компенсират загубите чрез български, като им увеличат таксите. Инфлация като в Хърватия между 40 и 70%. Цифрово евро. ЕЦБ ще блокира сметки, ако не сме съгласни с политика на ЕС. 30 милиарда резерви ще опоскат Борисов и Пеевски. Част от 48 тона злато преминават пряко под управление ЕЦБ. Не е сигурен обменен курс лев, евро, защото се решава от ЕЦБ и държави членки. Губим право на свободно движение на капитали. Забранен Законен референдум. Липса на официален доклад БНБ, изтече работен. Фалшифицирани данни за ДЕФИЦИТ и непредоставянето им на Глаждански организации.
  • 46 Как ще превалутирате

    7 1 Отговор
    суми на хората? Как ще бъркате в частни сметки на българите и насилствено ще определяте вид валута на хората. Чиста национализация на неприкосновен частен капитал. Престъпници и измамници. Наглост и Цинизъм на хора избрани реално с 20% от имащите право на глас, другите проценти са алабала. Вие сте нелегитимни. Хората ще изригнат. Българите се вдигат за две неща пари и къща.

    Коментиран от #52

  • 47 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Беше досадно,вече е ДРАЗНЕЩО да се правят такива като тебе на "Целия бълг. Народ".КОИ И КОЛКО сте?Реално сте 23,7% русофилстващи /броиха ви няколко пъти РАЗЛИЧНИ Агенции за социални проучвания" и сте около 15% в НС колкото е "Възраждане".Не че нямате право в Демокр. БГ да изказвате Щения всякакви,но то е като при "Различните" - правето го,но НЕ ГО АФИШИРАЙТЕ гръмко!Искате Референдум- ами слагайте Масичките по Площадите и си го проведете !А че няма да му обърне никой внимание в НС - кво значение има,след като е казано"За лудо работи,за лудо - не стой"?:)
  • 48 Браво

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Като ни залеят с употребявано евро от":

    Какво бнб те гони тебе бе копейка?
  • 49 Направете Референдум

    4 1 Отговор
    "Демократчета", страх ли ви е? Има защо, българите ще изригнат. Евро, цифрово евро, цифров концлагер. Ако искате ЕЦБ да ви блокира сметките си е ваш проблем, но не го натрисайте на 5 милиона народ. Ако искате безумна инфлация, си е ваш проблем, не я натрисайте на хората. След цифровото евро идва отчуждаването на земята и горите. "Няма да притежавате нищо, но ще бъдете щастливи". Но къде в политиците с манталитет на магураджии, да грабят тук и сега, визия за 5 години напред. Стигнахте да внасяте ток, от износител станахте вносител. 400 милиарда лева сте ощетили България по груби сметки евроатлантиците, 400 милиарда лева. Няма да ви позволим с алчните си ръчички на Пеевски, Данчо Цонев и Борисов да пипате спестяванията на българите. Няма. Чакаме на Първо четене в НС резултатът..
  • 50 България 🇧🇬

    6 1 Отговор
    НЕГОДНИЦИ БОКЛУЦИ НИКАКВО ЕВРО!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ🇧🇬✊
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Стенли

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Как ще превалутирате":

    Приятелю ти не разбра ли че в България всичко може да стане защо се чудиш
  • 53 Стенли

    3 2 Отговор
    Костадинов иска референдум за еврото да го отложим а не да не го приемаме защото икономиката на България е много слаба и поне малко да достигнем западния стандарт
  • 54 Стенли

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бийк":

    А тиси отблизо подострен значи т,п
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове