25 Юли, 2024 19:31 1 140 32

Шефът на пожарната: По-добре е да имаме своя летателна техника

  • александър джартов-
  • пожари-
  • пострадали

"При толкова много пожари в страната не допуснахме да загинат и да пострадат граждани, наши служители бяха ранени", обясни Джартов

Шефът на пожарната: По-добре е да имаме своя летателна техника - 1

„Гасенето на пожари не е основна функция на Българската армия, може би вариантът да имаме собствена летателна техника е по-добър”. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) комисар Александър Джартов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той обясни, че са имали тясно сътрудничество с ВВС и са поискали допълнително помощ от Чехия и Испания по линия на „Гражданска защита” от ЕС.

„При толкова много пожари в страната не допуснахме да загинат и да пострадат граждани, пострадаха наши служители - двама в Харманли и един в Брезник”, поясни огнеборец номер едно.

„Няколко дни охранявахме полосата на пожара на гръцката граница, огънят се придвижваше изключително бавно. Вчера имаше промяна, вятърът обърна посоката си. Има незначително преминаване на границата – 2-3 м, но е овладяно. Благодарение на превалелия дъжд огънят е локализиран”, поясни Джартов.

„В момента няма индикации за разпространение на пожара на наша територия. В минното поле не допускаме служители и техника да навлизат. Обикновено се ползва летателна техника, което също е прецизирано, защото като се лети ниско и се пускат големи количества вода, е възможно да бъде задействана мина”, обясни опасностите пожарникар номер едно.

Относно бързината, с която се пожарът в село Воден се е обърнал към селището и неизползването на системата за ранно оповестяване, той каза, че тя не се задейства автоматично. „Системата BG-ALERT за ранно оповестяване не се задейства автоматизирано. Някой трябва да вземе решение да я използва, да бъдат попълнени и отразени съответните реквизити в платформата, чрез която се задейства системата, и да бъде написано съобщение. Възможно е да се използват и предварителни съобщения. Самият процес не е автоматизиран. Необходимо е време да се вземе решение. В момента, в който се вземе такова, тогава технологичното време за оповестяване е много малко. Ситуацията в село Воден се е променила изключително бързо”, допълни Джартов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой..кой

    2 7 Отговор
    Предаде координатите на слада за 🎉🎊
    На разведчиците ОТ..ГРУ....
    Запалиха Родината ни....
  • 2 Град Козлодуй

    1 2 Отговор
    дано няма жертви

    Коментиран от #5

  • 3 Бичето

    12 1 Отговор
    Що бе, да не сте тъпи. Много ясно че по-добре тъпите чехи да пращат хеликоптери за по цел месец като толкоз им е акъла, вместо да се въртим като купуваме наши. Нека да харчим по 60 милиона за избори всеки 3 месеца

    Коментиран от #14

  • 4 Гориил

    14 3 Отговор
    Българската народна република разполагаше с достатъчно запаси от най-добрите съветски хеликоптери в света. И тези хеликоптери бяха два-три пъти по-евтини. СССР никога не е надувал цените и не е бил алчен. Комисар Жартов е млад и не познава историята на страната си, както милиони други българи с промити мозъци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Адам Хилтън

    7 0 Отговор
    То по-добре да ни направят и заплатите европейски преди данъците, ама по-изгодно им е народа да мре.
  • 7 Най - добре

    4 0 Отговор
    е да се покриеш !
  • 8 Перо

    13 2 Отговор
    МВР е девоенизирано от десетилетия, но продължават да се кичат с лампази и пагони на маршали и армейски генерали! Иначе не стават и за чеп за зеле! Изведоха населението, къщите изгоряха, сега данъкоплатеца ще плаща помощи и хората ще се мъчат. Няма ли поне да си подадат оставките тези случайници? Браво на турските и чешките пожарникари! Ако нещо беше направено, това е от тях!
  • 9 редник

    3 1 Отговор
    /...обясни опасностите пожарникар номер едно./

    А-а, това звание завинаги е на ББ... 😉
  • 10 Крум

    6 5 Отговор
    Хайде и тоя летателна техника иска. Абе другарю,като се търкаляте по леглата ви е хубаво. Нали това ви е работата пожари да гасите, а не да сваляте котки от дървета, затова имате толкова привелегии и заплати дебели вземате. Като не ви отърва,напускал и монтажник на обект.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сатана Z

    2 4 Отговор
    Ф 16 ще вършат работа ама ги няма
  • 14 Ба те у телето

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бичето":

    Нали 100 бре,го мусм на Краватс дето те е и зс ра ла
  • 15 ГОСТ

    3 1 Отговор
    скапаняците в действие журналя полиция и правителство съставено основно от герп дпс. защо си мислите ББ се пъне като магаре на лед. неговите лакеи са на власт.
  • 16 ГОСТ

    6 0 Отговор
    явно пак ви са виновни руските диверсанти в скоби вашите дирници нещастни. къде е тази служба кос която трябва да следи за спазване и притежание на оръжие и боравене с боеприпаси и оръжие
  • 17 гост

    10 0 Отговор
    Който е посещавал Турция след големите пожари през Галиполи и Патешките планини към Измир е забелязал, че в горите има почистени просеки и на всеки 30 - 40 км. Пожарен пост с машини и хеликоптер. На това се казва ПРЕВЕНЦИЯ !
  • 18 На живо колко некадърна държава сме

    10 0 Отговор
    Корупцията на живо
  • 19 Пеперуда

    6 0 Отговор
    Сателит с лазери трябва да ви изстрелят направо. Хем срещу градушки, хем срещу пожари.
  • 20 Боко

    3 2 Отговор
    Държавата я нема я е унищожих

    Коментиран от #28

  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    5 2 Отговор
    Шефът на пожарната: По-добре е да имаме своя летателна техника.

    Не може ,Укра е по важна !!
  • 22 ха ха

    3 0 Отговор
    вече ще дублираме паразитите , щото са малко , а нещо да ви купим и частни самолети та да ходите на оглед ?

    Коментиран от #24

  • 23 Държавна хранилка

    4 0 Отговор
    МВР , краде и рекетира ,
    ГВ краде и граби емигранти .
    Общини , доим овцете за пари.
    МЗ още една субсидия за кражба.
    ЗОК Абе тоя няма апендикс , ама ще го режем за ,,Пътеката,,
    НЕК Еми този е наш човек , ФЕЦ за 50 милиона ще му дадем после той на нас .
    БА ,фатмак съм , имам кубинки на 20 кинта и Нафта на 1,50 лв..

    Коментиран от #29

  • 24 Каква техника бе

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    То подчинените ти , не могат да пуснат помпата на колата бе .
    Онзи ден им гледах трагедията , в шланга се оплетоха 4 човека и никой не знаеше какво прави .
  • 25 Ей мазник

    3 1 Отговор
    МВР 100 к .
    БА 30 к
    Държавни служители 40 К
    Абе пожарникарче , работа за пет стотинки не свършихте бе .
    В градът където живея има 20 пожарникари
    Всичките си пиха кафето докато половин БГ горя .Отайки или ще бачкате , или си търсете работа, можехте да мобилизирате 100 екипи и да свършите работа а седите за по 4000 заплата
    6-7 дена лежите в месец и това е .
  • 26 Някой

    2 0 Отговор
    На пожарната и трябват сто-двеста дрона и десетина леки малки евтини самолети. Един голям хеликоптер, който може да носи 1-2 тона вода, струва колкото 100 000 дрона или колкото 200 малки самолета.

    Това струва много милиони годишно, това означава повече данъци върху доходите на обикновените хора. На пожарната не и трябват хеликоптери, които ще работят 1 месец в годината, най-много 2 месеца лятото, когато има горскик и земеделски пожари. А през останалите 10-11 месеци на годината, пилотите и "въздушните пожарникари" ще си драпат слабините. При нужда да се ползват хеликоптери за борба с пожари, да се ползват на армията и полицията.

    Евентуално може да се купят няколко пожари самолети. Но преди това трябва да се прецени има ли я другата нужйа инфраструктура за да могат да работят такива самолети. Ако ги няма необходимите условия за зареждане с вода, с пенообразувателина и оцветители, пожарни самолети ще са неизползваеми. Няма смисъл да се купува нещо, което не може да върши работа. За да могат някакви пожарникар ски шефове, да получат комисионна от корупционна дучржавна поръчка.
  • 27 Някой

    3 0 Отговор
    Първото нещо, което е нужно за да се оправи цялата държавна. Е корумпираната, крадлива, некадърни ... върхушка търтеи съставена от висши пожарникари, милиционери, НСО, депутати, министри, кметове, бизнесмени, собственици на фармацевтични складове, директори на болници, ректори на университети... Да бъдат вкарани в затворите поне за 15 години...
  • 28 ПП-ДБ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боко":

    Нищо, ние ще я довършим
  • 29 Аа не така

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Държавна хранилка":

    240 хрантутници ако станат 120 ест денги для техника и немедлено пандиз
  • 30 доцент

    0 0 Отговор
    След 12 годишното криминално управление на шайката Герб е татален разпад що не го казвате бе господа началници!
  • 31 ЗОРО

    0 0 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ТЕ ЗА ХОРАТА НЕ МИСИЛЯТ ТЕ СИ МИСЛЯТ ЗА МАФИЯТА АМА НАРОДА ДРЕМЕ И ГЛАСУВА ЗА ТЯХ АМА ДЕЦАТА ИМ ЩЕ ГО УСЕТЯТ ЕДИН ДЕН
  • 32 ПРЕСА

    0 0 Отговор
    ИМА РУСКИ ДРОН КОЙТО С 400 ЛИТРА ВОДА ГАСИ ЕДИН ЧАС ВЪТРЕ В ОГЪНЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове