26 Юли, 2024 15:06, обновена 26 Юли, 2024 15:27 3 625 94

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

  • конституционен съд-
  • съдебна реформа-
  • служебно правителство

Остават в сила промените, с които се променя реда за назначаване на служебно правителство

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка. По този начин на практика се отменя цялата съдебна реформа. Остават в сила промените, с които се променя реда за назначаване на служебно правителство, като президентът ще трябва да избира служебен министър-председател от списък с лица.

Това съобщи БНР.

Основният мотив за отмяната на промените в Конституцията е, че те могат да бъдат извършени само от Велико народно събрание (ВНС). Някои текстове „си отиват“, защото са свързани с промени от компетентността на ВНС и няма как да бъдат разделени от тях – КС определя това като „системна свързаност“.

Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на обвинител номер едно.

Посочените конституционни разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект.

За несъвместимо с основния закон е прогласено и правилото в новия чл. 91б, според което Народното събрание попълва състава на различни органи, предимно регулатори, с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите.

6:6 за служебното правителство и двойното гражданство на депутатите

Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила.

Остават в сила промените, с които се променя реда за назначаване на служебно правителство, като президентът ще трябва да избира служебен министър-председател от списък с лица, заемащи висши публични длъжности, а кандидатът за служебен премиер ще предлага състава на служебния кабинет.

КС оставя в сила и въведената възможност за народни представители да бъдат избирани кандидати, които имат двойно гражданство - българско и на друга държава.

Остава и възможността за народен представител да бъде избран „български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната“.

Това не е единствената последица от разделението в КС. Липсата на решение отваря възможността той отново да бъде сезиран за същите разпоредби.

Това например може да направи президентът Румен Радев,

който и сега атакува тези текстове, след като тази есен в бъде обновен съставът на КС (предстои самият Радев да назначи двама души в съда на мястото на Мариана Карагьозова и Филип Димитров, които „вкара“ предшественикът му Росен Плевнелиев) и тогава някое от вижданията за служебния кабинет може да вземе превес, прогнозира lex.bg.

С произнасянето на КС обаче се връща старият ВСС с 25 членове, две колегии и пленум, който „получава“ старите си правомощия в цялост.

Една от първите му задачи се очаква да е да открие процедура за избор на нов председател на Върховния административен съд, тъй като мандатът на Георги Чолаков изтича на 22 ноември 2024 г. А след като КС се произнесе и за измененията в Закона за съдебната власт, с които с които беше намалено мнозинството за избор на главен прокурор и беше създаден т. нар. ad hoc прокурор, който да го разследва, ще може да бъде възобновена спряната процедура за избор на нов обвинител №1.

Прокуратурата – не съвсем същата, каквато беше преди

Както стана ясно, с отмяната на двата съвета, изборът на главен прокурор отново става правомощие на Пленума на ВСС.

Освен това с обявяването за противоконституционен на чл. 130, ал. 2 от Конституцията, който гласеше „Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране“, обвинител №1 пак ще има мандат от 7 години.

Прокуратурата ще „предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон“, а не както беше преди промените правомощието ѝ да „предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове“.

КС приема, че не е противоконституционно и ограничението, че „освен по наказателните дела от общ характер, в предвидените със закон случаи участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила“.

Отменя се и ограничаването на правомощието на главния прокурор да сезира КС.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии.

Делото е образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Решението на КС идва два дни, след като България беше похвалена от ЕК за някои от конституционните промени в частта съдебна власт. В доклада на Комисията за върховенството на правото изрично се споменаваше и променената формула за излъчване на служебно правителство.

Цялото становище на Конституционния съд:

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД СЕ ПРОИЗНЕСЕ С РЕШЕНИЕ ПО КОНСТИТУЦИОННО ДЕЛО №1/2024 Г.

26-07-2024

Днес, 26 юли 2024 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №1/2024 г.

Делото е образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106 от 22.12.2023 г.).

Конституционният съд обяви за противоконституционни като невалидни промените в чл. 23; чл. 91б; чл. 99, ал. 7; чл. 110; чл. 126, ал. 2 и 3; чл. 129, ал. 3; чл. 130, ал. 2, изр. първо, ал. 3 и 4; чл. 130а, ал. 2, ал. 5, изр. първо и трето; чл. 130б, ал. 2, т. 12, ал. 3, т. 12, ал. 4, изр. второ, т. 2, 3 и 4, ал. 5 (относно министъра на правосъдието); чл. 132а, ал. 4, изр. второ и чл. 150, ал. 3 от Конституцията, както са въведени с §1, 5, 7, 9, 11, 14, 15, 16, 17, 19 и 21 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106 от 22.12.2023 г.).

Поради системната свързаност с промените, обявени за противоконституционни, Конституционният съд обяви за противоконституционни и промените в чл. 84, т. 16 (в частта „съответно от Висшия прокурорски съвет“); чл. 129, ал. 1, 2, 4, 5 и 6; чл. 130, ал. 1, 2, изр. второ и трето, ал. 5 и 6; чл. 130а, ал. 1, 3, 4, 5, изр. второ, ал. 6 и 7; чл. 130б, ал. 1, ал. 2, т. 1 – 11 и 13, ал. 3, т. 1 – 11 и 13, ал. 4, изр. първо, ал. 5 (извън министъра на правосъдието) и 6; чл. 130в, т. 1 и чл. 133 (в частта „Висшия прокурорски съвет“) от Конституцията, както са въведени с §4, 14, 15, 16, 17, 18 и 20 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Посочените конституционни разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект.

Конституционният съд отхвърли исканията за установяване на противоконституционност на промените в чл. 93, ал. 2; чл. 117, ал. 2; чл. 126, ал. 1; чл. 127, т. 5 и 6; чл. 128; чл. 130в, т. 4; чл. 132а, ал. 4, изр. първо и чл. 150, ал. 2 от Конституцията, както са въведени с §6, 10, 11, 12, 13, 19 и 21, както и на §22 и 23 (Преходни и заключителни разпоредби) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република.

Конституционният съд не постигна изискуемото от чл. 151, ал. 1 от Конституцията мнозинство за постановяване на решение по промените в чл. 64, ал. 2, 3 и 4; чл. 65; чл. 99, ал. 5 и чл. 102, ал. 3, т. 3, както са въведени с §2, 3, 7 и 8 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, поради което отклони исканията на вносителите. Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Решението е подписано със становище от съдия Борислав Белазелков.

Решението е подписано с особено мнение от съдиите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 23; от съдиите Константин Пенчев, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 84, т. 16, чл. 126, ал. 2 и 3, чл. 129, чл. 130 (с изключение на ал. 4 за съдия Константин Пенчев), чл. 130а, чл. 130б, чл. 130в, чл. 133; от съдиите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 150, ал. 3 от Конституцията.

В заседанието участваха всички дванадесет конституционни съдии.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 значи едната по-голяма

    50 1 Отговор
    част са измама . Интересно .

    Коментиран от #15

  • 2 Новичок

    9 2 Отговор
    3,14ЗДЕЦ
  • 3 Чико

    67 1 Отговор
    Значи трябва да избираме омбудсман подходящ за служебен
  • 4 Конспиратор

    57 9 Отговор
    Киро може да си възстанови канадския паспорт.
  • 5 т34

    70 2 Отговор
    Дисито даде ли си отвод ?!

    Коментиран от #41

  • 6 Значи Главчев

    87 3 Отговор
    И Главчовци, нямат мърдане. Е как да ги мръднеш, като повечето уж “професионалисти” министри са протежета на Шиши. Другата част на Тиквата.
  • 7 Тая държава е дъно

    91 5 Отговор
    Идиотска работа, точно съдебната реформа беше необходима по ред причини и сега я отменят
    А оставят глупавите промени за служебното правителство

    Коментиран от #67

  • 8 Новичок

    54 3 Отговор
    Само герберите беразелков и Дуловската Деси са "с особенно мнение" Пфу...
  • 9 Дааа ...

    85 4 Отговор
    После да ми обясняват герберите как Пеевски не е истинския шеф на ГЕРБ.

    Коментиран от #28

  • 10 Ужас

    78 3 Отговор
    Овладяна дьржава спасение няма, дано на есен има масов вот и си вьрнеме дьржавата
  • 11 Трезвен

    28 47 Отговор
    Отмяната на поправките в Конституцията, засягащи съдебната власт, са победа за московско-мутренската мафия в бг, оплела повечето политици, партии и институции, във финансово-компроматни зависимости. Така върховенството на правото остава мираж. Прост народ - слаба държава.

    Коментиран от #69, #80

  • 12 да де

    30 1 Отговор
    След това "мъдро" отсъждане едните ще кажат, че чашата е наполовина пълна, а другите че е наполовина празна.
  • 13 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    70 6 Отговор
    ТИЯ OTPEПКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕБИТИ С KAМЪНИ!!!
    АКО СМЕ НАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПРЕД KOЧИНАТА НАРЕЧЕНА ""КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД"" И ДА ГИ ПOДПУKAMЕ=

    Коментиран от #19, #65

  • 14 Обаче

    64 5 Отговор
    Разочароващо решение на КС.
  • 15 Европеец

    74 3 Отговор

    До коментар #1 от "значи едната по-голяма":

    КС е взел политическо решение, а не юридическо.... Над 80% от хората са наясно че менюто за избор на премиера служебен е неправилно, незаконно и противоречи на конституцията..... Така че според мен в бг територията няма легитимен конституционен съд.... Следователно няма държава и държавност в тая територия...

    Коментиран от #23, #38

  • 16 Бибитко от Банкя

    65 3 Отговор
    Константин Пенчев, чиито несметни богатства преди време станаха обект на обществено внимание, е силно човек на Бойко Борисов. Заедно с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков той гласува за оставане в сила на промените,свързани със служебното правителство. Така ще бъде, докато в Конституционния съд се назначават политически протежета!

    Коментиран от #18

  • 17 Два ръбести члена

    33 10 Отговор
    Един за Христо Иванов и един за Радев. За Бойко и юристите му - служебна благодарност.
  • 18 И кво от тва?

    26 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бибитко от Банкя":

    Влакът си върви, а глутницата лае след него.

    Коментиран от #22

  • 19 Георги Филипов

    44 5 Отговор

    До коментар #13 от "ФИЛИП ГЕОРГИЕВ":

    И ще влезем в историята като първата нация, пребила Конституционния си съд. Вместо да излезем масово на избори и да си изберем най-достойните.

    Коментиран от #25

  • 20 БЕНОВСКА

    25 4 Отговор
    превод на български - ЛАПАЙТЕ ГОЛЕМИЯ БАХУР БУЛГАРОПИТЕЦИ ,МАЖЕТЕ ХАЛКАТА ДЕБЕЛО ,ОРГИЯТА ПРОДЪЛЖАВА БЪЛГАРИН = БУНАК
  • 21 Ристе си взе хонорара

    37 4 Отговор
    От Тиквата и Свинята. Мафията си има държава.
  • 22 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    30 1 Отговор

    До коментар #18 от "И кво от тва?":

    ДАЖЕ НЯМА И ГЛУТНИЦА, ИМА СТАДО! И НЕ ЛАЕ, А БЛЕЕ!
  • 23 За дебилите ли говориш?

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    За дебилите ли говориш, че им е ясно?
  • 24 Красимир Петров

    38 1 Отговор
    Политическата мафия няма да допусне съдебна реформа
  • 25 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    28 5 Отговор

    До коментар #19 от "Георги Филипов":

    НЯМАШ ИЗБОР НА ИЗБОРИТЕ! НЕ ГО ЛИ РАЗБРА?! СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ. ИСКА КАРАДЖАТА.
  • 26 шундурко

    15 5 Отговор
    ЗЕН,ИМА ЛИ ПО ТЪПО ПАРЧЕ ОТ БЪЛГАРИНА - В ТАЗИ ГАЛАКТИКА НЯМА
    ТАКИВА МУЧОВЦИ НИКОЯ УВАЖАВАЩА СЕБЕ СИ ПЛАНЕТА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА РАЖДА
  • 27 извращение

    40 2 Отговор
    Каква отговорност може да носи пред българска съдебна система имунизиран избран български депутат с турско гражданство, или с американско, или с руско? Може ли да го осъдите на затвор за ущърб на националната ни сигурност в полза на втората си или дори на първата си чужда родна държава?
  • 28 Я верно ли

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Дааа ...":

    Значи викаш ГЕРБ са създали ДПС навремето?След това Борисов и Доган са се целували на площада?ГЕРБ и ДПС са правили също и тройната коалиция.Мая Манолова никога не е предлагала Пеевски за шеф на ДАНС, а пък БСП и ДПС никога не са го избирали за шеф на ДАНС.
  • 29 Хехехехе

    37 3 Отговор
    Дългата ръка на мафията и конституционният съд е обхванала, щом бозата с конституцията за избор на служебен премиер остава! Изгодно е да си има мафията служебно правителство и редовно и всякакво! СПИШ НАРОДЕ! СПИШ, докато ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, те грабят, лъжат и продават!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кой какво

    21 1 Отговор
    Това означава че в народното събрание е пълно с юристи идиоти,не че останалите са по хубави....
  • 32 Ти да видиш

    29 11 Отговор
    След като предателите от ПП и ДБ повериха на Борисов и Пеевски да ни пишат конституцията това е плачевният резултат, те избраха и новите конституционни съдии!
    Затова трябва да се гласува само за Възраждане!!!
  • 33 УРСИТО ЛАЙНЬ0РЕН

    12 2 Отговор
    ОЩЕ МОЖЕ ДА ГИ ТЪПЧИТЕ ТЕЗИ П0Д ЧОВЕЦИ БЪЛГАРО-ТАТАРИТЕ,ДАВАЙТЕ ТЕ МАКЕТАТА ГИ ПРАВЯТ ЛУДИ КАЛИНКИ И ТЕЯ СИ ТРАЯТ ,ДА ПЛАЩАТ СЕГА ТОКА НА УКРИТЕ А ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ ,КАК ДА ГИ РАБОТИМ
  • 34 Българчето от ДПС

    14 0 Отговор
    Заглавчиха ни завинаги, не сме и очаквали друго.
  • 35 РуZко българска мафия

    21 8 Отговор
    Моделът “Пеевски” обяви война на държавата.
    След натиск и на ръба на мнозинството - КС отмени съдебната реформа. Това връща доминиращата позиция на прокурорите и статута ни на прокурорска държава. А КОЙ контролира прокуратурата е ясно.
    КС оставя служебния кабинет. Наскоро Главчев (уж ГЕРБ) уволни областните управители на ПП/ДБ и назначи такива на ДПС. След това уволни тези на ДПС, които се надигнаха срещу Пеевски и назначиха негови кадри.
    Това е категоричен знак. Моделът на задкулистната власт обяви война на правовата държава.
    И спечели една битка. Войната обаче предстои.
    Вземи тоя КС с традиции да паза ДС и техните отрочета! На по-лошо решение на КС не сме били свидетели. Това е като да отмениш закона за лустрацията!
    Да застанем срещу страха.
    Да го победим.

    Коментиран от #44, #62

  • 36 ОНЯ С МАНГИЗИТЕ

    13 1 Отговор
    ТЪПКАЛИ СМЕ ВИ ,ТЪПЧЕМ ВИ И ДЕЦАТА НИ ЩЕ ВИ ТЪПЧАТ ДОКАТО ВНУЦИТЕ НИ ГИ СМЕНЯТ ХАХАХА РЕФОРМИ ХАХАХА
  • 37 Юуп

    15 1 Отговор
    Решение тип бацо и шиши, се едно те са го приели двамата
  • 38 редник

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    / Над 80% от хората са наясно че менюто за избор на премиера служебен е неправилно, незаконно и противоречи на конституцията..... Така че според мен в бг територията няма легитимен конституционен съд./

    За съжаление... Шест месеца умуват, а заплатите по 15 000...

    Затова е време за промяна - да избираме партийно 200 народни представители в Долна камара и мажоритарно 40 в Горна камара...

    Коментиран от #68

  • 39 Данко Харсъзина

    20 1 Отговор
    С тези служебни правителства дето сам си ги назначава Цар Тиква Първи Велики ще ни управлява пожизнено. Явно КС си е негов.Мравояда направи Цар Тиква пожизнен самодържец на всички българи, турци, цигани и так далее...
  • 40 Реалност

    18 5 Отговор
    Трагичното състояние на държавата се дължи на три фактора:

    - Тежката корупция от най-ниско до най-високо ниво. Никой не желае да се бори с този социален недъг, защото знае, че самият той може да намаже филията. И ще остане ненаказан. От тук следва и вторият фактор, а именно:
    - Тотална липса на върховенство на закона. За 30 години няма осъден ефективно НИТО ЕДИН политик от национален мащаб. Нито един. А не е като да няма кой и да няма за какво… Съседна Румъния, която вкара дори министър-председател в затвора, вече й дишаме праха по всеки един параграф.
    - Пълно неглижиране на факта, че България е жертвата в една перфидна, но много опасна за всички нас, хибридна война. От отсрещната страна имаме зложелателна Русия, която от векове мечтае да ни превърне в Задунайская губерния и днес е по-близо до това от когато и да е било.

    Коментиран от #53

  • 41 Иван 2

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "т34":

    НЕ !!! Без нея и БЕЛИзелков щеше да е друг резултатът - всичко отменено !!!
  • 42 оня с коня

    12 5 Отговор
    Важното е че НЕ Радев,а бат Бойко ще назначава следващото Служ. Правителство И ЩЕ УПРАВЛЯВА чрез него.

    Коментиран от #48

  • 43 Някой

    14 2 Отговор
    За едното 6 на 6 за и против. Дори че съдите са четна бройка, е лошо направено. А за служебното правителство е абсурдно от всякъде. Ако сега сменят председателят на сметната палата, то Главчев не може да остане. Ако бе на парламента избрания, то пак не може да остане, защото има нов. Самият факт, че искат само от сегашните, е пълна недомислица. Предните по-некомпетентни ли са? А ако бе бил някога и да включва и министри, зам министри и секретари и примерно на кметове и секретари на кметства с над някакво население и можеше избора да е от над 1000 човека. Иди питай как ГЕРБ предлагаше Росен Желязков за премиер, а сега не става за служебен, въпреки че е бил председател на парламента. Или кака Кирил Петков и Асен Василев били министри, сега не стават. Или от ДПС и другите. Не искали да са случайно, но и това можеха да го мислят повече. А първоначално искаха от 3-ма, двама от които не ставата - на КС (трябвало да следи себе си и сами махнаха) и на БНБ (сменяха после закон).

    Парламентът веднага да започне процедура по ново изменение на конституцията за служебното правителство. Може да бъде завършена от следващ парламент. Преди бе на 3 гласувания през 2 месеца с по 160+ гласа или 2 гласувания през 2 месеца с 180+ гласа.

    И Главчев не е задължително да остане - може да се избере от другите.

    И КС се превърна в политически орган. За какво ни е тогава?

    Коментиран от #51, #70

  • 44 шиши патлажана

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "РуZко българска мафия":

    кой ти ли бе ....охо-бохо с гол г.з таралеж тръгнал да мачка ,я споко хралупарче ,прибирай се в хралупката да не ти протече нослето
  • 45 Сандо

    18 3 Отговор
    Най-после КС се навъртя.Срам и позор е той,както и цялата ни правораздавателна система.А тя е в основата на държавността:няма ли правораздаване - няма държава,има населена територия,в която силния изяжда слабия или го експлоатира както намери за добре.Това е положението,на когото не му харесва да изучи Историята на БКП /не на дребнобуржоазната лъжлива и фалшива БСП/.
  • 46 Друго мнение

    13 1 Отговор
    Държава имаме обаче на хартия. За съжаление тук всеки е зависим от някого и така е невъзможно да се правоприлага. Няма как у нас да завърши прехода от НРБ в РБ, преди поне бяха зависими само по партийна линия, сега кариерна зависимост ли не искаш, финансова, компроматна и т.н. Така ще бъде, трябва да се свиква.
  • 47 Данко Харсъзина

    17 1 Отговор
    КС на практика направи Тиквата пожизнен владетел и самодържец.
  • 48 Верно

    20 1 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    какъв кеф лъжеца и крадеца в банкя, да си има и служебно правителство! Мечтътъ на всеки глупак, да е лъган, ктраден и обран!
  • 49 ОСТАВКА

    21 3 Отговор
    След гаврата с Референдум за отлагане на евро. Очаквахме ли нещо по-различно от шайкаджии и шарлатани, избрани с реален вот на твърди ядра от 20%, останалите с ала бала? Назначили калинките си по партийна линия? Няма съд. Няма лев. Няма граници. Няма история. Няма България. Днес забиха последният пирон в ковчега на България. Оставка. Оставка на шарлатаните и шайкаджиите. Закриване на всички съдилища, това е структура обслужваща партиите, а не народа. ОСТАВКА!
  • 50 Иван Грозни

    13 1 Отговор
    За сега край на кочината. Дано след следващите избори нещо се промени. Или смяна на името, валутата, герба и знамето. Точка.
  • 51 леля кальопа от северозапада

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    не може чедо председателя е зает ,оправя нуждите МУ ,ми къ ,ми къ бе
  • 52 Моряка

    16 5 Отговор
    Няма Президент,няма Тиква,няма Доган,,нямаШиши,няма даже и Костадинов.Каквото каже Посланника - Губернатор..Така е в колониите.

    Коментиран от #56

  • 53 Историк

    10 9 Отговор

    До коментар #40 от "Реалност":

    Трагичното състояние на държавата се дължи на пълното й овладяване от Държавна сигурност, която със своите марионетки като Радев, Борисов, и Пеевски работи за разпадането на държавността по поръчка на Кремъл.
  • 54 Опа

    20 1 Отговор
    Всички са писали, че промените могат да се приемат само от Велико народно събрание. Само депутатите са неграмотни и не знаят. Ристо Иванов какво завърши и как?
  • 55 Обаче

    9 1 Отговор
    Изправени пред ръба на пропастта на политическа и конституционна криза, конституционния съд с решението си ни придвижи с широка бодра крачка напред.
  • 56 оня с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #52 от "Моряка":

    Ако е така както казваш,значи че някакси "Посланикът - Губернатор" както го наричаш казва БАШ НЕЩА които ми УЙДИСВАТ .Затова и обещавам да кажа добри думи за нето на "когото трябва!

    Коментиран от #58, #91

  • 57 Дуловската Деса

    9 0 Отговор
    Както се и очакваше, КС работи по политическа поръчка. Последния да угаси ламбата и да пусне видата.
  • 58 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "оня с коня":

    Е да,сега да си продажник е модерно.

    Коментиран от #63

  • 59 Перо

    6 2 Отговор
    Съд, съставен от партийни квоти не е съд! В повече от държавите няма служебно правителство, а НС продължава дейността си, до избирането на ново НС!

    Коментиран от #72

  • 60 Няма отговор

    10 3 Отговор
    Каква е тази истерия с еврозона, вижте им бюджета на ЕС на 70% е за цифровизация, зелени енергии и ЛГБТ политики, премахване ДВГ, поощряване мигранти, включително в Турция, на местно ниво, фондове за помощ Украйна, фондове фалирали държави. А сега гаврата с Конституцията. Единственото обяснение е: готвят ни за война.
  • 61 Ха ха

    7 4 Отговор
    Христо Мравоядов къкво ще каже цза с дебната му реформа.Всички професионалисти предупредиха и обосноваха ,че всичко е противоконституционно,само Христо и Надежда са най умните.15 ГОДИНИ НИ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИТЕ СИ И СЕГА ЩЕ СЕ ТРЪШКАТ,ЧЕ СА МНОГО КОМПЕТЕНТНИ,СРАМОТА!
  • 62 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "РуZко българска мафия":

    До сегафилософите само обясняват света.Задачата сега е той да бъде изменен.( К.Маркс).Как да се борим,бе брато?Не казваш.С павета?Може.Но от Посолството са по силни.С военен преврат? А Армия откъде?
  • 63 оня с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Моряка":

    Бъркаш Хитър Петър с Черен Петър - не съм "Продажник" по простата причина че не продавам,а само КУПУВАМ ...ЗЕМЯ в Добруджа.При това изобщо не ме вълнува дали това или онова било "модерно".

    Коментиран от #82

  • 64 Фактор

    5 1 Отговор
    Заслужено наесен КС ще отмени всички простотии, с което ще ламинира ППДЦ.
  • 65 Бай Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФИЛИП ГЕОРГИЕВ":

    Аз съм за!
  • 66 Град Козлодуй

    7 1 Отговор
    в Бг СЪДЕБНИ Реформи никога не е Имало от34 Години
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 МАЙОРА

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "редник":

    Преди това трябва да изберем 400 депутата за Велико народно събрание. И пак ще се оплаквате, че няма избор. И пак няма да се кандидатирате, защото ви мързи.
  • 69 12321

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трезвен":

    Как го установи - по телефона от Посолството ли ти го казаха????
  • 70 друг

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    Друга ти е болката на тебе. Вместо да впрегнеш енергията си да научиш нещо ти я влагаш в омраза. В случая към Главчев или ГЕРБ. Затова ще си останеш мразещ и неразбиращ. Това не е щастлив живот. Не е и живот. Но причината е в теб.
  • 71 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 8 Отговор
    "КС" РЕШИ .................. МУНЧО БРАДАВИЦАТА НЯМА ПРАВО ................., ЛИЧНО ДА НАZHAЧАВА "СВОЕ ФАШИСТКО" ПРАВИТЕЛСТВО .................. ФАКТ !

    Коментиран от #74, #93

  • 72 българин

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Перо":

    Когато уволнят някого поради некадърност - остават ли го на работа до назначаване на друг??? Нали некадърникът ще "оосере" още повече нещата преди да си ходи.... Нещо като Ристо Брадътъ - ттъъпп и уппоритъ - сега да плати всичките разноски по делото и за нанесените щети....
  • 73 от дъното

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "днес":

    Съдът не работи, ама ние се борим с Главния прокурор. Все едно да ти е спукана гумата, а ти да си сменяш ароматизатора.
  • 74 Да бе

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Сага оня лъжерц в Банкя с кеф шъ тъ прави бедна и нещастна и ще си драскаш на воля простотия и лъжи!

    Коментиран от #76

  • 75 Иван

    4 0 Отговор
    Тъжно, но очаквано.
    Промяната единствено помогна на статуквото да поправи старото недоглеждане в конституцията, което й даде шанс преди 3 години чрез невнимателния президент.
    ...
    Бедни бедни Македонски, защо не умря при Гредетин...
  • 76 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "Да бе":

    ЛЪЖА ЛИ Е ЧЕ ................ МУНЧО БРАДАВИЦАТА Е .................. МИСТЪР "КЕШ" .............. ? ? ?

    Коментиран от #78, #94

  • 77 Пи, но Чест

    3 0 Отговор
    Цялата тази под лога, Както е напълнена с материал и компетентност да бъде изправена на стадиона за пряк свободен удар!!!
  • 78 Ами лъжа е

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ти от лъжите на лъжците ли го реши или го фана и доказа? Да се лъже е много тъпо! Гнуси като оня в Банкя!
  • 79 мдаа

    3 1 Отговор
    Конституционният съд обяви, че държавата остава на мафията, а не на гражданите.
  • 80 Браво!

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Трезвен":

    Много точен коментар.
  • 81 Никога вече нямада имаНАРОДЕНСЪД

    5 0 Отговор
    СБОГОМ БЪЛГАРИЯ🇧🇬 за 35години крадци предатели лъжци успяха БГ🇧🇬 да го заличат и да изгонят българите 🇧🇬 продадоха земята РАЗРУШИХА ИКОНОМИКАТА скопиха НЯМА БЪЛГАРСКИ ЛЕВ НЯМА АРМИЯ ИМА САМО ЕДИН БЕДЕН НАРОД КОЙТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА РОБУВА ДОКАТО МУ ПИСНЕ И СЕ РАЗКАРАТ ОТ БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 ще дойде време когато най неможещите ще останат тук да хранят богаташите си за някой цент края на тази държава вече наближава

    Коментиран от #83

  • 82 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "оня с коня":

    Чифлик край границата?Браво!Простор безкрай.И ветро генераторите- почти като песента на колелата- звън,звън,по левче, по две.....
  • 83 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "Никога вече нямада имаНАРОДЕНСЪД":

    Е как няма да има нов Народен съд.Просто е обидно за клиентите- пада им авторитета.Пък и да лишаваме народа от най светлата му мечта?
  • 84 Доктор

    1 0 Отговор
    Това не може да бъде държава. Пълна пародия.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ИЗМАМЕНИТЕ

    2 0 Отговор
    Политическата диктатура превърна съдебната власт в марионетка на организираната престъпност. Престъпниците са сравнявани като Национални герой.
  • 89 Емо

    1 0 Отговор
    Ха-ха-ха! А конституционния съд на кого е? На ГЕРБ. Ето стана ясно кой не иска промените. А това, което е изгодно на ГЕРБ - остава в сила. Е това е държавата-мафия.
  • 90 Ричард

    1 0 Отговор
    Страната ни с политическата нестабилност се превърна в рай за престъпниците. Вместо престъпни политически кукловоди да унищожават държавата, по добре ще бъде да бъдем завладени от някоя цивилизована държава. За тази цел трябва да прекратим въоръжаването.
  • 91 Хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "оня с коня":

    конят ти е по умен от тебе! Кравешка подложке...
  • 92 какво стана

    0 0 Отговор
    КС съд нашока канчетата на умнокрасивите с детско мислене

    То с хар вар не става
    ТРябва СУ
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 55 от Козлодуй

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ашколсун Кейси ефенди .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове