28 Август, 2024 06:19 1 145 21

Меглена Кунева: Рисковано е комисарят да се гласува в парламента

  • меглена кунева-
  • еврокомисар

Изслушването на кандидатите в НС е добра стъпка напред, смята бившият вицепремиер

Меглена Кунева: Рисковано е комисарят да се гласува в парламента - 1
Снимка: БГНЕС

В България нямаме ясно изразено мнение по европейските политики нито на ниво парламент, нито обществено, и аз много бих се радвала да бъде изслушан определения за български комисар в парламента.

Това каза пред "Фокус“ първият български еврокомисар, бивш вицепремиер и главен преговарящ Меглена Кунева.

По думите ѝ у нас европейските теми се изтласкват и минават на една почти негативна плоскост, а комуникацията е изключително важна и тя трябва да бъде непрекъсната. За да се иска едно портфолио в Европейската комисия, трябва има идея защо националния комисар ще бъде подходящ за него и каква е националната политика на държавата по този въпрос. "Каквото и портфолио да поиска България, трябва да има около тази европейска политика някаква вътрешна консултация: Какво разбираме ние под европейска политика в посоката, в която искаме да работим, за да можем да имаме портфолио, т.е. ресор, и как това ще се отрази на страната,“ обясни тя и заяви, че такива разговори отдавна не се водят у нас, което създава и трудността в избора на ресор.

Затова и изслушването на кандидатите в Народното събрание е добра стъпка напред, смята тя, но е рисковано комисарят да се гласува в парламента при липса на процедура. Меглена Кунева смята искането на ПП-ДБ да се преместят правомощията за избора на еврокомисар от правителството към Народното събрание за неубедително, тъй като вече има такъв прецедент при оттеглянето на Кристалина Георгиева и кандидатурата на Мария Габриел, а освен това няма време до края на септември месец, а и не е известен ресора на новия ни еврокомисар.

Европейският съюз в момента е в много трудна фаза и Меглена Кунева подчерта, че е много важно това, че посочените от партиите имена за кандидати за български еврокомисар имат не само европейски, но и национален политически опит. Според нея партиите наистина са се постарали да дадат най-доброто от себе си, за да излъчат много сериозни кандидати: кандидатът на ГЕРБ Екатерина Захариева, ИТН с номинацията си на д-р Велислава Петрова, а БСП обмисля дали да предложи кандидатурата на Сергей Станишев. "Това са хора, които са участвали вече във формати на европейските институции и те имат опита от различните формати на Съвета на Европа, на европейските съвети, което е много важно. Това са много добри кандидатури,“ категорична е Меглена Кунева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    15 1 Отговор
    Унгарският еврокомисар не защити Унгария от обструкции и санкции от Брюксел.
  • 2 Затваряне 2 работещи реактора

    51 2 Отговор
    Със 180 милиарда лева е ощетена държавата и българите от непродаден ток, заради закритите 2 реактора от Пръмова Кунева. Още 180 милиарда лева за закритите от Михайлова Нейски първи два реактора при Костов. А българите остават без жилища, заради непосилни сметки за ток и парно, вода.
  • 3 Тази дърта

    44 2 Отговор
    кукумявка е добре да си натиска парцалите. Помним какви ги свърши.Да се радва че още е жива
  • 4 За протокола

    35 0 Отговор
    Ха-ха, всяка втора дума на тази е "портфолио". Бре, колко учена стана. Помним и глупостите и вредите, които причини на България, така, че точно тя не би трябвало да дава акъл.
    Иначе, съвременният ни Парламент е тотал щета, така че каквото и да се случва там е вредно за България и чиста загуба на време.
  • 5 Две персони

    33 0 Отговор
    Пръмова Кунева и Михайлова Нейски ощетиха държавата с 360 милиарда лева от затворени реактори. Според Борисов 24 милиарда лева бяха необходими за изцяло нова ВИК и канализации на цяла България. Най-модерна детска болница един милиард. Цалостна подмяна на инфраструктура парно сто милиарда да сложим, цяла България. Сто милиарда за най-номи технологии и оборудване армия, без да затъваме в дългове и лихви по тях. 16 милиарда Белене. Десет терминала за разтечняване газ по милиард лева. Спасени хронично болни лекарства. Сто милиарда погасяване външни заеми на България. Преставете си какви огромни щети нанесоха на България Михайлова и Кунева, българите и децата ни, икономиката на България.
  • 6 Я глей

    33 1 Отговор
    Другарката Пръмова и тя дава акъл. Гробокопачите пак изпълзяха
  • 7 ТАЯ

    32 1 Отговор
    Козлодуйска реакторка пак се появи и ще намери нещо за ЙЕС
  • 8 За протокола

    25 1 Отговор
    Това, което липсва в българската политика е отчетността.
    Нека всеки кандидат за еврокомисар, депутат, министър, кмет, съветник и т.н. да каже какво смята да свърши и след като му свърши мандата или при кандидатстване за нов такъв да даде отчет. Например "Под моето ръководство БВП нарасна с еди колко си", "Прокарах еди какви си решения в Европарламента", "Построих еди какво си", "Направих еди какви си закони, които допринесоха еди какво си", "Престъпността и катастрофите намаляха с еди колко си процента" и т.н. в този дух. Другото си е обикновено политическо плямпане от което на хората вече им се повръща. А искат и да гласуваме за тях. Как ли пък не. Те не заслужават няколко минути да ги гледаме по телевизията, та ще си губя деня да хода ня избори.
  • 9 пътник

    6 4 Отговор
    Абсурд е с преобладаващи тесногръдие и популизъм нашето НС да вземе правилно решение.Единствено ще се стигне до груби скандали -"орел,рак и щука" в Ганковото кафене.Жалко е,че ни липсва широкия кръгозор на европейската култура,за да се стигне до истината за ОБЩИЯ национален интерес.Остава ни какво ?- "Бог да пази България.",а не трябва да е така!
  • 10 саоик

    20 1 Отговор
    Крива уста, ти още ли не си в затвора МА?
  • 11 Някой

    25 0 Отговор
    Чшшшш! Ей, тъпоумно създание, кое му е опасното да се гласува в парламента? Нали там са народните "избранници" - значи народа ще избере човечето, което да з аеме една куха евроопейска позиция, и да взема € 50 000 месечно.
    Ама не, ти искаш някой да предложи едно именце, а не да го гласува парламента. И сигурно ти се ще именцето да е твоето, а? Дърта кикимора!
  • 12 1914

    21 0 Отговор
    Национален предател,белязана от Господ вещица!!!
  • 13 Кремък

    13 0 Отговор
    Според Куневица Народното събрание е компетентно да спре изграждането на ядрена централа,да отмени договори за построяването на газопроводи,да се меси в чужди военни конфликти,но не е компетентно да изпрати един чиновник в Брюксел,понеже Европейският съюз ,видите ли,в момента бил в ,,много трудна фаза".
  • 14 Въпроси

    9 0 Отговор
    Тази смрат от къде се обажда?
    От отвъдното ли?
    Защо не е в затвора,а соросоидите я интервюират?
  • 15 Демократ

    6 0 Отговор
    Докога ДС служители, виновни за тежки национални престъпления като тази нагла ЦК на БКП снаха Пръмова, криеща се зад името на баща си Трифон Кунев, буфосинхрониста, ще дават акъл? България е замръзнала в развитието си ,защото ретроградните комунистически сили държат властта тук, а си разиграват коня по свободния и демократичен свят, а не в концлагера Русия. Тази трябва да е в затвора заради затварянето на 2 блока в Козлодуй, но не е,защото изпълни повелята на БКП по нареждане от Москва с този акт да се отвори бездънната яма за ограбване на българския народ Белене, което още преди 40 г. учените са казали,че не може да се строи,защото е сеизмична зона. Това е причината за трагедията ни- виновните вместо в затвора,държат парите,властта и контрола над всичко.
  • 16 нннн

    4 0 Отговор
    Ей че домо крадка! Нали сме република с парламентарно управление! В мешерето ли да се гласува комисаря?
  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Тази БКП калинка Пръмова не беше се изхождала скоро.Очакваме Ленче Кремче.
  • 18 Демократ

    4 1 Отговор
    Докога ДС служители, виновни за тежки национални престъпления като тази нагла ЦК на БКП снаха Пръмова, криеща се зад името на баща си Трифон Кунев, буфосинхрониста, ще дават акъл? България е замръзнала в развитието си ,защото ретроградните комунистически сили държат властта тук, а си разиграват коня по свободния и демократичен свят, а не в концлагера Русия. Тази трябва да е в затвора заради затварянето на 2 блока в Козлодуй, но не е,защото изпълни повелята на БКП по нареждане от Москва с този акт да се отвори бездънната яма за ограбване на българския народ Белене, което още преди 40 г. учените са казали,че не може да се строи,защото е сеизмична зона. Това е причината за трагедията ни- виновните вместо в затвора,държат парите,властта и контрола над всичко.
  • 19 пери

    4 0 Отговор
    Журналята са виновни, че дават трибуна на мухлясали бивши политици като Кунева и крадлата Поптодорова.
    Инак по темата, за какво ни е тоя еврокомисар, като не знаем защо е там и какво точно прави, освен да взема тлъста заплата? И да, коментарът за липсата на отчетност на всички във властта е много на място. На никого не се търси отговорност какви ги е надробил, затова всички се натискат безнаказано да добруват мандатно на разни постове из европарламента и не само.
  • 20 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    КЪДЕ В АФРИКА МЕГЛЕНА ПРЕЧУКА БЪЛГАРИЯ ---ПРЕДИ ДА НИ ПРЕЧУКА В БРЪК СЕЛ ??????
  • 21 Баба ти

    2 0 Отговор
    Подлата юда-предателка не е гласувана рисковано в НС, а е назначена от посолството да ни продава в Брюкселските преговори по най-тънката лайсна, най-долу в земеделските помощи, и да ни ограбят във всичко, да ни закрият 4 блока в Козлодуй и т.н. Тая долна ку..ка в затвора до живот!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове