2 Септември, 2024 22:50 3 032 31

Дефицитът расте, банките с рекордни приходи

  • фискален резерв-
  • приходи-
  • хазна

Във фискалния резерв има около 11 млрд. лева към 31 юли 2024 г.

Дефицитът расте, банките с рекордни приходи - 1

972 млн. лв. е дефицитът в държавната хазна към края на юли. Това съобщиха от Министерството на финансите. Това е около половин процент от брутния вътрешен продукт. Във фискалния резерв има около 11 млрд. лева към 31 юли 2024 г., в т. ч. над 9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,9 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към юли 2024 г. са в размер на над 40 млрд. лв. или 54% от годишните разчети. Постъпленията нарастват с над 3,3 млрд. лв. (с 8,9%) спрямо отчетените към юли 2023 г. Сравнени със същия период на 2023 г. данъчните приходи нарастват номинално с над 3,5 млрд. лв. (ръст с 12,2%), а неданъчните приходи намаляват с 1 млрд. лв. (спад с 14,7%).

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юли 2024 г. възлизат на 41 млрд. лв., което е 51,3 % от годишните разчети.

В отделните разходни показатели нарастване има основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии след влезлите в сила увеличения от юли 2023 г. и юли 2024 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при други администрации.

Междувременно в края на юли 2024 година печалбата на българските банки се увеличила със 115 млн. лв. и достига 2,1 млрд. лв. Това е с 5,7% повече спрямо първите 7 месеца на 2023 година.

От данните на Българската народна банка става ясно, че начислените разходи за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, нарастват с 94 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това са банките

    62 3 Отговор
    Обирджии
  • 2 Сатана Z

    59 4 Отговор
    Режимът в България започва информационна кампания за занулявнето на хазната към Коледа.
  • 3 Де е Илия, на кирия

    42 1 Отговор
    "...банките с рекордни приходи
    ...972 млн. лв. е дефицитът в държавната хазна към края на юли"
  • 4 Васо Мениджърчето

    5 25 Отговор
    Е, и? Чудесно. Какво по- добро от дефицит за експанзионистична политика? Има търсене, на стоки, услуги, на пари... На кредити... Радвайте се на дефицита, не на излишъка. Анандън му?
  • 5 мддаа

    13 2 Отговор
    Банките се закриха. Къде ги тия банки?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    29 2 Отговор
    От „Трагедия и надежда“ на Карол Куигли:

    „силите на финансовия капитализъм имаха друга широкообхватна цел, не по-малко от това да създадат
    система за финансов контрол в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло - Тази система е контролирана по феодален начин от централните банки на света, действащи съгласувано, чрез тайни споразумения постигнати на частни срещи и конференции. Върхът на системата е Банката за международни разплащания (BIS) в Базел, Швейцария, частна банка, притежавана и контролирана от седемте главни централни банки и се управляват от техните ръководители ,които заедно формират нейния управителен съвет, и които сами по себе са частни корпорации...

    Във всяка страна властта на централната банка се основава до голяма степен на контрола върху кредита и паричното предлагане...
    Така банкерите сключват тайни споразумения за да координират контрола върху парите ,за да доминират правителствата по целия свят.FED е частна собственост на еврейския финансов кабал,които също притежават BIS .Ние имаме едно световно правителство от 1929 ,когато е създаден BIS.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 иван

    15 35 Отговор
    Истината е КОГАТО СТАТУКВОТО Е НА ВЛАСТ СЕ КРАДЕ ДО СЪСИПВАНЕ НА ДУРЖАВАТА.
    Само правителство на Продължаваме Промяната може да стабилизира дуржавата ( по възможност без ДБ)

    Коментиран от #11, #16

  • 11 ай стига агитация

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "иван":

    Иване ,ти не беше ли на Киро ментата братовчед
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Никола

    27 1 Отговор
    През 1997 Иван Костов-Генков, П. Стоянов, Ричард Ран, Роналд Ът, Бакърджиев, Божков, ... и Нейков узакониха морално, културно, ... и икономическо върховенство на Банкерите и Лихварите над българския народ. Фактите само потвърждават това твърдение, година след година.
  • 14 Демек

    22 2 Отговор
    Официализираме статута на бананова република, от най-кофтите.
  • 15 ВВП

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Слава вам тавариш Сталин, но я должен повтарит:
    "Балът на вампирите свърши!"
  • 16 Таткопетко

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "иван":

    Кире, преял си с пица. Проспи са, удари парапета и си трай, достатъчно зе.
  • 17 Браво

    0 0 Отговор
    Браво
  • 18 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Фискален Колапс на Кражбията на територията! Следва Война срещу Русия де. Хахахаа
  • 19 Държавата е фалирала

    19 1 Отговор
    42 милиарда евро приходи, 45 милиарда евро дълг. 500 милиона евро нов дълг, подготвя се 5 милиарда евро нов дълг. Няма държава и политици да спрат грабежа на банките.
  • 20 Студопор

    16 1 Отговор
    Пълни лъжи, баце!! Нямаме 5 пари в кесия. Държавният резерв е извън страната. В Швейцария, за да сме точни. Парите ни са само хартия. Без покритие са.
  • 21 Дааа

    17 0 Отговор
    Путин не може да се оправи с тяхните банки обирджии, даже не може с пръст да ги пипне, какво остава за мерзавците глобалисти, които ограбват българите! Само като видя ухилената физиономия на арменеца с редките зъби и започвам да си мисля за гражданска война!
  • 22 Даниел

    13 0 Отговор
    За тази печалба не са произвели нищо,това са кожите на народа!
  • 23 Пиши

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Турбия":

    На Български
    Това е Български сайдд
  • 24 Някой обърна

    2 3 Отговор
    Ли внимание, че от написаното излиза, че даваме 80 милиарда лева на година в бюджета на ЕС!!!!
    80 милиарда!!!!!

    Коментиран от #27

  • 25 1111

    2 1 Отговор
    Какъв дефицит,направете видео от бронираната стая на Доган в Сарая,натъпкана с диаманти, синът му демирчо има няколко Ламборгини и Ферари,това не е дефицит
  • 26 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    0 0 Отговор
    Ами тъй. Благодаря.
  • 27 Кристин Лагард

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Някой обърна":

    Кви 80 милиарда те гонят бе?! За 2023 г. вноската на България в бюджета на ЕС е 1.85 млрд. лева. Разбира се, това не означава, че не се граби здраво. Тия десетки банки не финансират нищо, за да имат толкова голяма печалба. Постъпленията им идват основно от такси и лихви. Отделно близо 580 млн. лева от европейските фондове се разпределят в джобовете на народните изедници, като много малка част от тях отиват по предназначение. Перата от бюджета, предназначени за финансиране на проекти, строежи и ремонти, са няколко пъти по-големи като стойност от реалните цени, за да се прибират комисиони, "наши" фирми да усвояват средствата и т.н.
  • 28 Фалитбанк ЕАД

    4 0 Отговор
    Банките се възползват максимално от кризата, инфлацията и балъците. След като БНБ предостави държавен ресурс на частни банки, те естествено инвестираха във фирми за бързи кредити и колекторски фирми, както и набутаха много хора с дългосрочни ипотечни кредити с "ниски" лихви.
  • 29 фАНТОМасс

    2 0 Отговор
    Щом в годините с най-ниски лихви по депозитите / почти НУЛУВИ лихви / , банките са с РЕКОРДНИ печалби , значи познайте на колко високо ниво е кражбата и далаверата !
  • 30 Цру

    0 0 Отговор
    Голямото плюскане преди голямата война.
    Идва големият зимен(ядрен) сън!
  • 31 Безпристрастен

    0 1 Отговор
    България е била силна, когато е имала само една Централна банка ,която директно управлява финансовите потоци и пазари.До Октомври 1989 г, у нас оперираше само една банка- ДСК ,и Външно търговска банка.И двете изцяло държавна собственост,и под контрол и управление на БНБ.Появи ли се,дори една частна банка,а още по вредното- чужда банка и филиали, фиска на държавата става зависим от външни фактори.Китай затова успя ,да се превърне в икономически и финансов гигант ,за период от 20 години.Там действа само една банка- Централна банка на Китай.Със пет филиала.Руснаците никога няма да напреднат като държава ,точно поради тази причина.Освен ЦБ на федерацията,там е буквално наводнено от частни банки,на регионално, и федерално Точно през тях , са " изпрани и пренасочени навън, над 7 трилиона долара,за периода 1985-( Перестройката) до днес.Има два железни постулата ,валидни за всяка епоха и държава,без значение формата на управление.
    Който владее и управлява местната власт,и банките,той управлява държавата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове