8 Септември, 2024 18:59 43 642 61

Вече две десетилетия никой не живее в имението на Доган в Дръндар

  • ахмед доган-
  • дръндар-
  • имение

Сградата е изградена за детска градина - лицей

Вече две десетилетия никой не живее в имението на Доган в Дръндар - 1
Снимка: NOVA

Българският „Невърленд” - огромният замък в село Дръндар, е на около 20 години, а в него никога никой не е живял. Зад построяването му стои история, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, предаде NOVA.

В село Дръндар е минало детството на един от ключовите политици на прехода. Ахмед Демир Доган е роден в добричкото село Пчеларово, но израства във варненското село Дръндар. Баща му напуска семейството още при раждането му. След това се омъжва отново и така попада в Дръндар. Днес, хората в селото още го помнят, но не желаят да разказват.

В това наглед обикновено село, близо до майчината къща на Доган, се извисява огромна сграда – дворец, като този в „Дисниленд”.

„За построяване на детска градина – лицей” – това намерение е заложено в данните на имота, които се откриват в Агенцията по вписванията. Според справката имотът е дарен от Ахмед Доган на фондация „Хермес” през 2008 г. Междувременно проверка в институциите сочи, че до ден днешен управител и председател на организацията е пак той.

Според данни в имотния регистър Доган придобива тези почти 14 декара през 2002 година. В покупката влиза и старото училище, на чиито основи през 2005 година се вдига строеж. Той завършва по време на Тройната коалиция. Сградата е наречена „детска градина”. Днес, почти 20 години по-късно, тя все още не посрещнала нито едно дете.

В декларация към Сметната палата Доган е посочил, че е купил този и още два имота в селото с пари от депутатската си заплата. По същото време ремонтирал джамията и водопровода в селото.

Сградата има четири етажа, арки, тераса от дялан камък, медено петле на върха на най-високата кула.

По официални данни от последното преброяване жителите на Дръндар са 167 души, а според данните на кмета на община Суворово, където се намира Дръндар, децата от селото във възраст за детска градина са около 4-5.

Кметът на общината Данаил Йорданов казва, че данъците на този замък се плащат редовно, а теренът се поддържа от близките на Доган. Градоначалникът допълва, че сградата не е завършена и никой не живее там.

В същото време постройката се руши. Ясно личат счупен прозорец, олющена тераса и паднали плочи от фасадата и оградата.

Петър Петров живее в с. Николаевка. Той е един от многото, които са учили с Доган в селото. Петров разказва, че Доган е бил отличник в училище. По думите му роднините на Ахмед Доган се не отличават много от всички други в околността.

Според последната декларация за имуществени интереси на Делян Пеевски, той използва шест къщи, един апартамент и едно ателие. Но под наем. Според имотния регистър в лично качество той притежава една къща и два апартамента.

Според последната имуществена декларация Доган е собственик само на една къща – тази в село Дръндар. Миналата година е оформил на свое име домът, в който е израснал. Къщата се намира непосредствено до „двореца на децата”. Според местните жители тук живее майката на Доган, която е на близо 90 години, заедно с негови роднини.

Отвъд документите на регистрите, името на Доган доскоро се свързваше и с други два имота. Този в Бояна попадна в медийното внимание през 2002 година. Първоначално е бил държавна почивна база. След това е даден за стопанисване на сдружение „Толерантност”, а по-късно е придобит от фирма „Акома”. Това показват справките в имотния регистър. По-късно става ясно, че Ахмед Доган живее в сградата. Видно от документите, собственик е фирмата „Делта Епсилон“, която по настоящем е собственост на дружеството „ТЕЦ – Варна”.

В края на август почетният председател беше отстранен от ръководството на „ТЕЦ – Варна”, а човекът, който замени Доган на позициите му е Данаил Папазов – бивш транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски. Доган беше призован да напусне имотите, които ползва.

Резиденцията в парк „Росенец” се води собственост на фирмата „Хермес солар”, с която през годините Доган е свързан, но неофициално. В края на 2023 година влиза в компанията, а оттам и в собствеността на имота и по документи. Всичко това се промени преди дни.

Междувременно през всички тези години на бурна политическа и икономическа динамика, животът в Дръндар и Николаевка почти не се променя. Тихо и кротко, сякаш времето е спряло, точно като в приказка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дик диверсанта

    64 12 Отговор
    Папазоглу или дебелян и него ще вземат.
  • 2 Нарича се

    129 6 Отговор
    пералня. На пари
  • 3 Данъкоплатец

    146 5 Отговор
    Това е строено с парите на данъкоплатеца.
  • 4 И Доган и Бойко са все били Отличници???

    160 16 Отговор
    А Бойко има и Златен Медал от 78 гимназия в Банкя!? Покойната Директорка разказваше на Пазара в Банкя(Лили Рачева) е името и!! "Никога не сме давали никакви Златни медали!? Тоя беше една Хаймана! Не съм вярвала, че в Банкя, може да се Очува, такъв Лъжец" Бог дае прости Лили Рачева!!!

    Коментиран от #7, #9, #37

  • 5 Kaлпазанин

    73 8 Отговор
    Аз виждам тука неква глупост да се извисява и разваля пейзажа ,
  • 6 Шишилизация

    158 14 Отговор
    Доган е ясен, но защо се пише тенденциозно само за него!? Защо не пишете за имотите на другия дерибей феномена??? Ами осветете замъците, вилите и имотите на корпулентния, като сте казали А кажете и Б иначе сте си една обикнивена шишимедия!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Р. Овч

    132 9 Отговор

    До коментар #6 от "Шишилизация":

    Да ни покажат и как върви строежа на Севдалина Арнаудова
  • 9 Амче ти-кво

    101 10 Отговор

    До коментар #4 от "И Доган и Бойко са все били Отличници???":

    чекаш. Той е златен медалист- каратист, футболист, шлангист, реци-дивист, барселонист, мис гащист, ипонист.

    Коментиран от #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЕПРОЧЕТЕНИ УРОЦИ ПО ИСТОРИЯ

    141 11 Отговор
    Не забравяйте КРАЖБАТА КТБ И КРАЖБАТА ЮЖЕН ПОТОК. Само от тези 2 случая Ш и Б разделиха 10 МИЛИАРДА. Тука пишете за някакви селски къщи.

    Коментиран от #14, #33, #46

  • 12 Бибитко от Банкя

    108 4 Отговор
    В началото пише, че бащата на Доган се " омъжил отново и така попада в Дръндар. Или авторът е искал да напише "оженил?!

    Коментиран от #13, #29, #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Съдбата

    72 6 Отговор
    От Дръндар към Дрънголника.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И какво от това

    25 22 Отговор
    Кое е толкова важно че никой не живее там
  • 19 Стенли

    46 11 Отговор

    До коментар #14 от "Бибитко от Банкя":

    Да свети Бойко и свети Пеевски святи хора евроатлантици
  • 20 Хехехех

    64 4 Отговор
    Това се получава, когато не можеш да изконсумираш откраднатото.
  • 21 Бат Ваню

    64 1 Отговор
    В крайна сметка кой се омъжва в Дръндар?

    Коментиран от #22

  • 22 ФЕЙК

    49 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бат Ваню":

    Мисира! МИСИРА СЕ ОМЪЖВА В ДРЪНДАР !
  • 23 сноу

    33 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    То е щото на кючека трудно се превеждат мазните лиготения и дори и милен не е успял...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    30 3 Отговор
    Султана на нрб.
  • 26 ганев

    61 0 Отговор
    ТАКА....ТАКА...КРАДАТ СЕ ДЪРЖАВНИ ИМОТИ...ПОЧИВНИ СТАНЦИЙ....ЗА РАБОТЕЩИ ОБИКНОВЕННИ БЪЛГАРИ.....ЗА ДА СТАНАТ ЧАСТНИ ЛИЧНИ.....БРАВО
  • 27 Отец Петка

    35 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мишо":

    Делян Пеевски, той използва шест къщи, един апартамент и едно ателие. Но под наем. Според имотния регистър в лично качество той притежава една къща и два апартамента.........как се събира общо в седем къщи едно ателие и два апартамента.......това е в имотния регистър а какво пише че притежава във фирмения регистър Дебелян Беефски.......няма да ги покажат поне от дрон както в Дръндар
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 .....

    32 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бибитко от Банкя":

    Баща му е неизвестен,иначе щеше да е написано името му.
  • 30 Шегобиец

    42 1 Отговор
    Ма то не е имение, а цял дворец! Може ли и аз да крепя етническия мир? Изглежда ми доходоносна професия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    47 5 Отговор
    Лъсна истината! Не, че местните не се сещат. Сокола си свил сарай за старини, когато се оттегли. Направил си замък, ей така, да се подсигури за стари години. Ако евентуално реши да се пробере в Дръндар. Ама замъка с парите на данъкоплатците. Уж детска градина. Че и подарен на фондация Хермес, която си е пак негова! Демек, подарил го на себе си! Иначе изоставения замък му се плащат данъците. Тихичко си го къта. Куче касичка, прасенце касичка, гиди, гиди!
  • 33 ЖОРО

    46 5 Отговор

    До коментар #11 от "НЕПРОЧЕТЕНИ УРОЦИ ПО ИСТОРИЯ":

    ТРИМАТА Б.Б Д.П. А.Д. СА ДИРЕКНО ЗА ЗАТВОРА БЕЗ ДА ГИ ПИТАТ И БЕЗ ДЕЛА И ДА ВРЪЩАТ ПАРИТЕ
  • 34 Изберател

    53 3 Отговор
    После, гласувайте, гласувайте— за кво бре…??? Да ви направиме милиардери ли??? Ма а ви крадлива…
  • 35 Ами,

    31 1 Отговор
    то детска градина замък,а деца няма Поизпрал едни пари щото му са много.А Доган докога ще се крие като ханъма в предизборна кампания,иначе пуснал дерибейчетата да го използват?Той не си знае парите трупал 30 г.може да си купи и 100 апартамента ,ако има кой да ги изпере.Нещо се говори ,че Радев щял да го пере.И пак до пари опира
  • 36 Бай араб

    26 2 Отговор
    Етническите останаха без партия
  • 37 Сопола

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "И Доган и Бойко са все били Отличници???":

    200 % от мозъка на Тиквата е от бяло вещество, сивото му вещество се губи. Затова мутрата има амнезия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не цензурирайте,

    16 0 Отговор
    Ами се върнете към началото си образование, че сте го пропуснали !
  • 41 Докога

    31 2 Отговор
    ще повтаряте като селски леки жени "почетен председател" това "почетен председател" онова. Този е един селски хитрец и престъпник в особено големи размери, колкото и да се опитвате да го изкарате светец в момента. Той съсипа и продължава да досъсипва съдбата на милиони българи. Не само той де, ама той е основна фигура на прехода и на престъпния начин, по-който тоя така наречен преход премина. Сам си признава това

    Коментиран от #51

  • 42 Бля

    23 1 Отговор
    Баща му напуска семейството още при раждането му. След това се омъжва отново - бати джендърската история

    Коментиран от #44

  • 43 Болярин

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "Амче ти-кво":

    Ако народа слушаше такива, като теб, нямаше половин България да гласува за ГЕРБ и Борисов ! А на предстоящите избори партията на Бойко пак ще е с 15-20% пред ... слабите ученици !!!🤫🤭😂

    Коментиран от #54

  • 44 ДЯДО ПОП

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бля":

    Това се приема от ромските малцинства за съвсем нормално !
  • 45 Мъжко начало

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бибитко от Банкя":

    Майката се омъжила, но не отново - сначало
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Турския Майкъл....

    12 0 Отговор
    Джексън от Дръндарленд...
  • 48 Яяяя

    26 1 Отговор
    Още един занък. С парите на народа се строят сараи. Ама те не са само на Доган. Те са на целият български крадлив "елит". Застроиха всяка педя красива земя по черноморието, по планините, около язовирите. Сега горят горите да си правят ВИ-та. А народа бачка ли бачка в името на мафията и неграмотните ни политици. Що за народ си, народе мой?
  • 49 Вазов

    14 2 Отговор
    Досега мафията беше мълчалива.Днес е агресивна и хиперактивна.Всичките служби са нейни и не и пука.,,Българиьо за тебе те умряха.........станете и вижте.
  • 50 Читател

    17 0 Отговор
    "Баща му е напуснал семейството и след това се е омъжил" - ето кой е закърмил Сопола с евроатлантизъм.
  • 51 Стършел

    14 0 Отговор

    До коментар #41 от "Докога":

    Както един съфорумец го бе описал - жив калайджия! Само да не ми се обидят работливите калайджии!
  • 52 Реджеп

    16 3 Отговор
    Нека държавата да конфискува празния заграбен имот на доносника на комунистическите служби. Сградата може да бъде почивен дом за ученици в трудно семейно положение. КГБ направи милионер тоя престъпник.8623
  • 53 Маке

    13 0 Отговор
    Какви са тези български каламбури.Как така един палат стои в едно запустяло село и всичко е наред.Дори данъците са платени.Нека се покажат строителни книжа да е видно,кой е инвеститор,кой строител и т. н.Така е в нашата ,,ПУСТА ОПУСТЕЛА ДЕМОКРЕКАЦИЯ".Хората по върховете сами се произвеждат в ,,НАЧАЛНИК" и почва да коли и беси.И това се води ЗАПАДНА ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ.Те ти булка Спаов ден. Браво,ашколсун оцелихме отново късата клечка.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Винкело

    10 1 Отговор
    Абе вие знаете ли за какъв див и безпросветен край говорят тука? Единственото развлечение е да гледат как минава влака. А в неделя - на битака във Вълчи дол. Там нови гени не влизат, размножават се диваците помежду си и всичките са станали едни такива темерутести, начумерени, рунтави и гледат тъпо.
  • 56 Не ми занимавайте с Имението на този

    6 0 Отговор
    Крадец!
  • 57 Льольо

    5 0 Отговор
    Тока е като се мислиш за велик и хитър.Прехвъплил всичко на подставени лица,и сега се чеше по прешивата глави.А уж е голям стратег.
  • 58 Льольо

    2 0 Отговор
    Тока е като се мислиш за велик и хитър.Прехвъплил всичко на подставени лица,и сега се чеше по прешивата глави.А уж е голям стратег.
  • 59 Даа

    2 0 Отговор
    Мъчно ми е за дедо Доги ще се разрева.
  • 60 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Да направиш огромна сграда за детска градина в село с 12 деца и 100 жители се изисква явно голям умствен багаж.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове