12 Октомври, 2024 14:25 994 18

Боряна Димитрова: На изборите може да има изненади, не е изключена и появата на нови играчи от "зоната на здрача"

  • боряна димитрова-
  • избори

Винаги е имало и купен вот, и желание на част от хората да се противопоставят. Новото на тези избори е, не знам в какъв диапазон ще се увеличи, е, че купеният вот и желанието да се противопоставиш бяха на различни локации

Боряна Димитрова: На изборите може да има изненади, не е изключена и появата на нови играчи от "зоната на здрача" - 1

Предстоящите избори могат да донесат неочаквани изненади - възможно е мобилизиране на хора в конкретни по-малки населени места, които да повлияят на цялата картина след вота и при сформирането на правителство. Не е изключена и появата на нови играчи от "зоната на здрача". Тези прогнози направи социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", цитирана от вестник Сега.

Според Димитрова разцеплението в ДПС създава нова, различна ситуация, като изключителното напрежение и натиск да се подкрепи едната или другата фракция, създава мобилизация сред хората да "не бъдат винтчета в политическия процес". Запитана дали анти Пеевски кампанията ще даде резултати, тя посочи, че по-голямо въздействие според нея ще има от хората, които не желаят да бъдат купувани гласовете им. "По-голяма мобилизираща роля има желанието на хората, все пак и все още, въпреки изтощителните маратони от избори, да се противопоставят на купения вот. Има такова желание хората да кажат "Не".

"Винаги е имало и купен вот, и желание на част от хората да се противопоставят. Новото на тези избори е, не знам в какъв диапазон ще се увеличи, е, че купеният вот и желанието да се противопоставиш бяха на различни локации. Обикновено купеният вот е в по-малките населени места, в затворените общности, а противопоставянето - в София. Но балансът си остава. В момента, включително и основно заради разцеплението в ДПС, започва да играе тази мобилизираща роля да се противопоставиш на купения вот не само в София и големите градове, но и в различни области на страната. Такова желание виждам, откроява се на тези избори за разлика от предишните. Доколко може да се вдигне такъв вот, ще видим на изборите, защото не бива да подценяваме и демобилизиращата роля на страха", коментира тя.

По думите ѝ е възможно изборният успех на определени национал-популистки партии да доведе до гражданска мобилизация, подобна на тази в Полша, Турция, САЩ и др., но все още не се знае дали тя ще е достатъчно силна. По нейните думи изхабяването на политическите актьори и на обществената енергия, протакането на създаване на редовно правителство и блокажът на различните институции създават благоприятни предпоставки за излизането изведнъж на евентуален нов политически проект на президента Румен Радев, който, според нея, вече е излизал от ролята си на президент. "Колкото повече се изхабява политическият модел с несформиране на правителството и с изключителното възмущение от работата на НС, толкова повече се вдига топката на един евентуален президентски проект, заяви тя.

Относно възможността за поява на нови малки партии като "Величие", Димитрова заяви, че още преди предишните избори от "Алфа рисърч" са прогнозирали, че изненадата няма да е в центъра на политическия терен, а в периферията, където са малките играчи. И сега не е изключено от зоната на здрача да излезе някой, но по-важният процес е, че такива организации са възможни като феномени, техният ресурс бързо се изчерпва и други застават на политическата сцена". Все пак, по думите ѝ, тази кампания е с доста неизвестни - и поради ниската избирателна активност, и заради неочакваните мобилизации в конкретни населени места, които могат да повлияят на цялата картина, и заради малките разлики между отделните играчи, които могат да пренаредят политическия пъзел.

"Когато се промени средата и хората престават да изискват, излизат съвсем други неща на политическата сцена. В момента сме в порочна спирала - няма предлагане на политическо мислене, няма политически изисквания, хората се отказват и политиците влизат в нова пулсация на политически изяви. Един от основните ни проблеми е отстъплението на политическото, което е заменено от куп ерзаци, от противопоставяния и личностни нападки, но не и от политически ангажименти", посочи още социологът.

Според Димитрова в сегашната кампания се забелязва нежелание да се правят резки движения, за да се запазят възможностите за сформиране на правителство. "Необузданото говорене отстъпи на заден план, умората се вижда навсякъде, вижда се в страховете на хората, че всяко прекрачване на границите може да е взривоопасно. Дори ярките политически изяви остават настрани, всичко е приглушено, заметено под килима, и там могат да действат механизми, далеч от политическите", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странно но

    12 2 Отговор
    Може и да гласувам за Копейкин да изкарват кирливите ризи на ГЕП.
  • 2 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Борянке за тебе пенсия няма ли? В мафиотската държава на Боко, Шиши, Доган и Пинокио изборите са излишни.
  • 3 Българин

    3 6 Отговор
    Боряна говори за крилото на Доган и този "почетен председател" все едно са някакъв фактор. Това за пореден път доказва, че култът към личността на "доктор" Доган е обсебил умовете на много хора (като нея), та чак ѝ се струва, че нещо зависи от Сокола. Умът ѝ е заслепен и не може да разсъди, че Ахмед е никой и господарите му ще се справят много лесно с неговата "власт".
  • 4 Доротея

    6 0 Отговор
    Щом социолозите говорят не за нови политически формации, а за ,,нови играчи", значи не става въпрос за политика, а за някаква мошеническа игра, хазарт, местен Лас Вегас, казина, тъмен живот, надцакване, прецакване и всички инструменти на задкулисния подземен свят! Щом тия се надиграват, какво правят тогава футболисти и спортисти!? Тази и една друга мисирка с умиление говореха пролетта, как Бойко Борисов непрекъснато ,,надигравал" ПП в преговорите за ротация и когато се оказа, че няма ротация по негов тертип, гледаха като нацапани бебета! Аман от играчи! Спуснете най после хора с нормално поведение!
  • 5 Пепи

    6 0 Отговор
    Бля, бля! Ако, този е взела пари за тези глупости дето говори? Браво!
  • 6 Факти

    8 0 Отговор
    С, тази дама, може да се хванем на бас! Че тези избори ще с най ниска избирателна активност и с най много купени гласове!
  • 7 Коня Солтуклиева

    4 0 Отговор
    ".... Дори ярките политически изяви остават настрани, всичко е приглушено,..."
    ... Стрино, ти на арестите "приглушени политически изяви" ли им викаш?!
  • 8 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Всички играчи са от зоната на Кражбия ей! Пак цирка Уж изборчета със същите Безродници! Добре е и няма да се оправи.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    1 4 Отговор
    Боряна вярва в непобедимостта на Доган. Скоро ще разбере, че нещата са иначе.
  • 11 ВЪПРОС

    4 0 Отговор
    "Според Димитрова разцеплението в ДПС създава нова, различна ситуация, като изключителното напрежение и натиск да се подкрепи едната или другата фракция..." И къде е натискът от крилото на Доган? Че аз не го виждам.
  • 12 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Аз мисля, че най-ужасно е, когато публикуват снимки на Сокола, на които лицето му от мазно отношение към останалите лъщи като намазано с олио. И ръцете му са леко отворени, така че по-глупавите хора си мислят, че е господар на господарите. Хубаво е да видят мазното му изражение и неграмотността му. Да си знаят кумирът им какъв е.

    Коментиран от #13

  • 13 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    По Конституция на България, партия или движение на Етно Религиозна основа е Забранено. Но сме Приключили Вчера и тва си е. Местан, който Прегази Семейство със Дете не е у Панделата, за пример де.

    Коментиран от #14

  • 14 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Абе, вярно ли е това, което говори Гюнер Тахир, че бащата на Доган е циганин?

    Коментиран от #15

  • 15 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Кардараш е бил да. Щото индийските касти са приели Ислям, за да се спасят от Византия. Нещата на балканите са много много Странни.
  • 16 "Зоната на Здрача"......

    1 0 Отговор
    "Зоната на Здрача"...... Е Особен Термин!

    Не ни ли карат Настоящите Политически партии Да Живеем в "Зоното на Здрача"!
  • 17 Българка

    6 0 Отговор
    Пореднияъ високоплатен ....лог. И поредно многословие, с което да не казва нищо. От зоната на здрача изпълзя феноменът КОЙ. И той е безнаказано и необезпокоявано от службите, на които гражданите плащаме високи заплати, разпищовил се с купуване на гласове и активиране на бухалките от превзетата от мафията държава. Тази сутрин в сутрешен блок чих нещо, което е актуално. Ако в магазина влезе слон, не отстраняваш мениджера, а извеждаш/ отстраняваш слона. Иначе слонът може да потроши магазина (държавата). Това е първостепенният въпрос за разрешаване. Така че, хора, гласувайте масово и с разум
  • 18 САТАНА

    2 0 Отговор
    КОЕ Е ДЪРЖАВАТА ИЛИ ПО ТОЧНО КОЕ НЕ Е ТОВА СА ЛЪЖЛИВОТО ПРЕСТЪПНО МВР КМЕТОВЕТЕ КРАДЦИ ПРЕДАТЕЛИТЕ ДЕПУТАТИ ПРЕЗИДЕНТА ФАЛШИВА ЛОПАТА ИНСТИТУЦИИТЕ ДЪРЖАВНИ МЕНТЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА ДЪРЖАВА ФАЛШИВ БОКЛУК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове