17 Октомври, 2024 09:39 740 13

Адв. Велислав Величков: След изборите кандидатурата на Сарафов може да бъде обект на различни договорки

  • велислав величков-
  • избори-
  • кандидатура-
  • борислав сарафов-
  • договорки

За разлика от издигането на Иван Гешев, когато всички от прокурорската колегия, начело с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, се подписаха под тази кандидатура и я защитиха, сега шестима души от прокурорската колегия мълчат. Вероятно и това мълчание е поръчано, коментира юристът от Инициатива „Правосъдие за всеки“,

Адв. Велислав Величков: След изборите кандидатурата на Сарафов може да бъде обект на различни договорки    - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Въобще не изключвам възможността кандидатурата на Борислав Сарафов, единственият кандидат, да се „продава“ на политическия терен. Какво имам предвид – трима души от прокурорската колегия на ВСС номинираха Борислав Сарафов. Това коментира в ефира на bTV Radio адвокат Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“, цитиран от novini.bg. Снощи от организацията проведоха протест срещу издигането на Сарафов, който е единствен кандидат за поста главен прокурор и поискаха прекратяване на процедурата.

"Други шестима, тъй като всеки трима имаха право да правят номинация, останаха пас по този въпрос. За разлика от издигането на Иван Гешев, когато всички от прокурорската колегия, начело с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, се подписаха под тази кандидатура и я защитиха, сега шестима души от прокурорската колегия мълчат. Вероятно и това мълчание е поръчано. След изборите ще има много тежки политически преговори за състав на ново правителство и за оформяне на парламентарно мнозинство. Както и за продължаване на съдебната реформа по един или друг начин, защото тя в момента след решението на КС се намира в хипотезата на онази притча за клан, клан, недоклан.

В хипотезата на тези преговори, кандидатурата на Борислав Сарафов до 16 януари, забележете това са повече от 2 месеца и половина след изборите, поне 2 месеца след формирането на парламента, може да бъде обект на различни договорки. И ако се постигне някаква договорка в една или друга посока, може да се окаже, че той няма да получи необходимите 13 гласа на пленума на ВСС на 16 януари, и така процедурата ще се прекрати, ще се избере нов състав на ВСС, той също ще бъде част от договорката обаче, или поне неговата парламентарна квота, която е половината му избираем състав, и тогава може да се премине към друг кандидат. Но този кандидат също ще е обект на политическа договорка и ще изпадне в политическа зависимост още преди неговия избор, защото ще е продукт на тези договорки откъм сенчестата страна на политиката, защото те дори няма да се случат публично. Така че самият Борислав Сарафов не може да е сигурен, че въпреки че е издигнат, ще стане главен прокурор или може да се сбъдне неговото желание заявено пред голяма медиа, че той не иска да е главен прокурор.

Самият той има още един ход – до 24 октомври трябва да внесе концепцията си за управление на прокуратурата като единствен кандидат. Ако не я внесе, кандидатурата му автоматично отпада и процедурата се прекратява. Неудобното за него да вземе това решение е, че 24-ти е 3 дни преди изборния ден и той няма да е наясно с политическите разпределения на силите, след обявяване на изборните резултати. Така че, аз по-скоро очаквам, че той ще си остане кандидат. А дали ще стане главен прокурор, това няма да реши нито той, нито тези, които се очаква да гласуват. И те още не знаят как ще гласуват януари месец. Ще зависи от политическата воля на определена клика или определено лице и това е най-страшното за съдебната система.

Ето това е тоталната политическа зависимост, която грози не само прокуратурата, но и върховете на съдебната власт, тъй като същите договорки вероятно ще се разиграят и при процедурата за председател на Върховния административен съд."

„Този състав на ВСС, с изтекъл мандат и с компрометирано обществено доверие не може да избира нов главен прокурор за следващите 5 или както върнаха стария текст – 7 години, също и за председател на Върховния административен съд“, каза още Величков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен

    3 3 Отговор
    мафията си е на Власт

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нощен

    2 1 Отговор
    Кога в България ще има Истински Закони
  • 7 дом

    7 0 Отговор
    Сценката с Калин Стоянов ни играят. Сарафа ще обере напрежението и после ще си сложат друг, някой който в момента заграява в сянка. Мафията не играе с един кон.
  • 8 Майора

    5 2 Отговор
    Докога НПО на Сорос ще правят коментари за съдебната система? И не е ли ясно че има решение на КС , че този ВСС може да работи въпреки изтеклия мандат и може да избира главен прокурор! Или ще спрете да коментирате ако за такъв беше предложен , Янкулов, Дишева или някой друг удобен на НПО!

    Коментиран от #12

  • 9 Колко сме заблудени

    1 0 Отговор
    Аз си мислих че главните прокурори се избират по компетентност, по качества и др. Характеристики необходими за длъжността " Главен Прокурор".
    А тя каква била работата - то се избирали по договорки между политически субекти и на основен принцип дали ще изпълнява политически поръчки , дали ще държи дела на трупчета и др.
    Нали съдебната система трябва да е политически неутрална .
  • 10 Прокурорска спирала

    0 0 Отговор
    Прокурорска спирала като захванеш Цацаров, Гешев, Сарафов какво е общото между тях - политически издигнати, конпроментирани, изцапани.
    Кои кръг от съдебната система ги издигна и назначи . Без да бъде разрушен и изхвърлен от съдебната система този кръг от хора в бг няма да има правосъдие.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 психолог

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    Сорос сега с теб в стаята ли е?
  • 13 дом

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прокурорска спирала":

    А "Братиньо" (Борис Велчев) защо го пропускаш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол