23 Октомври, 2024 10:34 567 5

Филип Гунев: Пишат се предупредителни протоколи не на политиците, които реално купуват вот, а на ниските нива

  • филип гунев-
  • предупредителни протоколи-
  • политици-
  • търговия с вот-
  • ниски нива

"Нито един полицейски началник на никакво ниво няма да си позволи да разследва политик, без това да му е или лично разпоредено, или позволено от министъра, който е политическо лице", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи

Филип Гунев: Пишат се предупредителни протоколи не на политиците, които реално купуват вот, а на ниските нива - 1
Снимка: Нова телевизия

"Професионалното ръководство на МВР е обезличено. То седи някъде под министъра и в последните години, особено откакто назначаваме и полицаи за министри, всъщност имаме едни политици отгоре, които управляват полицията. Полицията не е просто независим орган, който подлежи на някаква форма на политически контрол, а напротив – директно се управлява от политици".
Това заяви пред БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в коментар за продължаващите акции на МВР срещу купуването на гласове. По данни на силовото министерство досега са задържани над 70 души за нарушения на изборното законодателство, а проведените специализирани операции са над 150.
По думите му мярката е активна, но е малко ефективна. Според него вероятно това е най-доброто, което МВР може да направи в ситуация, в която то е много политизирано по начина, по който функционира:

"Нито един полицейски началник на никакво ниво няма да си позволи да разследва политик, без това да му е или лично разпоредено, или позволено от министъра, който е политическо лице. Съответно едно политическо лице трябва да позволи да бъдат разследвани политиците, които реално се занимават с търговията с гласове, защото в крайна сметка те са купувачите. Това не се случва. Не се е случвало и преди, защото този политик се съобразява със собствената си политическа партия, с политическите си поддръжници, които са го сложили там и полицаите това го знаят. Структурно МВР така е направено, че политиците отгоре могат да уволнят който и да е надолу, могат да разпоредят проверка, ако някой се осмели да разследва или не разследва когото трябва".
Така е направена системата и такива правомощия са дадени на министъра, че да може да осъществява пряк политически контрол по всякакви нива в полицията, продължи коментара си Филип Гунев. Според него е необходима реформа, с която да се гарантира независимост на полицията, а министърът да няма правомощия да се меси политически по всякакви нива – да уволнява, да назначава шефове на районни управления, на областни дирекции и т.н. По думите му в момента тези, които назначават министъра, очакват от него именно това. "Това поставя и самият министър, който и да е той, да е в позиция да е отговорен пред политическите си господари за това какво става надолу в полицията – защо се разследва "нашият човек" или защо не се разследва този", изтъкна той.

В предаването "Преди всички" експертът подчерта, че това води и до самоцензура в министерството:

"Те знаят, че ако не им е разпоредено отгоре, съществуват рискове за тях, защото нямат политическа независимост и могат да бъдат уволнени".

"Резултатът от това е, че се пишат предупредителни протоколи не на политиците, които реално купуват гласовете, а се пишат на дилърите по ниските нива", отбеляза той. По думите му тази ниска ефективност обаче ще я разберем след изборите, когато вече на никой няма да е интересна темата.
Гунев подчерта, че за купуване на гласове се търсят места, където гласът може да се купи за най-ниска възможна цена. Когато избирателната активност е ниска, тези купени гласове придобиват много по-голямо значение, напомни той.

Експертът изказа мнение, че пълноправното членство в Шенген трябва да бъде първи приоритет за бъдещето правителство. Според него обаче шансовете не са големи, предвид многото неясноти и в България, и в Австрия, и в ЕК.

"Все пак трябва да се направи опит. Ако не, тогава със сигурност средата на другата година вече може би изглежда една идея по-реалистично".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купуват и след това крадат!

    7 0 Отговор
    Вече се знаят резултатите, изчаква се 27 и веднага са готови!!!
  • 2 Стоян

    5 0 Отговор
    Добър и точен анализ.
  • 3 студент на изпит кат преписва го гонят

    4 0 Отговор
    тук политик кат вземе нечестно победата на избора и го носят на ръце . няма феър плей . на футбол е пак така .
  • 4 Тези които реално купуват вот

    4 0 Отговор
    Кирил Петков, Николай Денков и кметът на район “Люлин” от ППДБСС участваха в живо излъчване на страницата “На Филиповци-официална страница”.
    Припомняме, че домакин на събитието в ромския квартал е бил небезизвестния Януш Йорданов-Оси, разследван за лихварство и купуване на гласове.
    Ресторант “Оси” е собственост на ромския престъпен авторитет Януш Йорданов – Оси, шурей на Кирил Киров - Японеца, сочен за ромски подземен бос от десетилетия.
    Купуването и продаването на гласове е престъпление!
  • 5 Среднощен

    1 0 Отговор
    МАФИЯТА Е овладяла родна България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол