23 Октомври, 2024 10:42 753 20

Виктор Стоянов: Хората в Северна Македония се страхуват да декларират българското си гражданство

  • виктор стоянов-
  • християн мицкоски-
  • северна македония

Председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов обясни, че в Северна Македония има немалък брой държавни функционери с българско гражданство

Виктор Стоянов: Хората в Северна Македония се страхуват да декларират българското си гражданство - 1
Кадър NOVA NEWS

По време на Европейската среща на върха в Залцбург, премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви че „незначителното българско малцинство” трябва да бъде включено в преамбюла на конституцията на страната му. Според Мицкоски ставало дума за около 800-900 души, които определят себе си като „част от българската общност”.

Премиерът на Северна Македония подчерта още, че „фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте” заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски заяви още, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос.

„Преди да стане премиер в лексиката на Мицкоски е влязло това число от 800-900 българи в Република Северна Македония, като имаше период от време, в който той уточняваше, че това са хората от последното преброяване, които са вписали, че българският език е техен майчин език и говорят на него в семейството си. Тази лексика на северномакедонският премиер не е изненадваща. В огромна степен е насочена във вътрешно-политически план”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов обясни, че в Северна Македония има немалък брой държавни функционери с българско гражданство. „По Конституция в България, всички сме български граждани с равни права и задължения. Мицкоски не е прав да говори за македонско малцинство у нас, още повече за това, че тези хора нямат права. Те си правят чествания, имат различни събития. Присъдите в Страсбург нямат нищо общо с индивидуалните права на хората, които се самоопределят за македонци у нас. Присъдите са свързани с уставите на дружествата, които тези хора опитват да регистрират и несъответствието им с Конституцията на България”, каза още той.

Стоянов посочи, че политиците, които са министри и са взели българско гражданство, са дошли в България, показали са документи, с които са доказали своя български произход. „Да притежаваш български паспорт в РСМ се използва като дискредитиращ фактор. Неслучайно хората, които притежават български паспорти, не обявяват, че имат такива”, заяви Величкова.

По думи на Стоянов в Северна Македония хората се страхуват да декларират българското си гражданство. „Точно затова са тези коментари кой техен министър е българин. Има хора със сръбско гражданство, които са министри в Северна Македония, но за тях няма проблем. Това е форма на дискриминация, на която България и МВнР трябва да обърне внимание”, добави той.

„България трябва да се държи като държава, която има своите национални интереси, така че да отвръщаме с някакви декларации на всяко нещо, което се случва в РСМ би изтощило тези инструменти, които биха могли да бъдат използвани в дипломацията”, каза Величкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е що така бе

    3 1 Отговор
    нали са в НАТО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Щом и маке от Мелкмак ни Гаври нещата са Ясни! Вместо да им се отнеме двойното гражданство да не джиткат из Европа и да се Затвори границита, некви същества дуднат по телевистан нещо си! ХАХАХХАХ
  • 4 Пребройте им

    8 0 Отговор
    българските лични карти и ги цитирайте на севмакетата. То е ясно защо се пишеха българи, да ходят по Европа и да "славят" България също като едни от югоизток.
  • 5 Там е страшно

    12 1 Отговор
    Те и след като променят конституцията, пак ще го е страх. Тая държава се гради на омразата към Гърция и България. Знаете ли че 300 000 македонци само имат македонски паспорти? Тези които знаят езика на Александър, са отишли в Солун, доказали са че се македонци и са взели паспорти. Другите си карат със сръбските.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Великата Северна Македония

    6 1 Отговор
    334Отговор
    Киро Глигоров; Ние сме славяни, нямаме никаква връзка с Александър Велики. Идваме на балканите през 6 век о.н.ера.
    Тони Денковски (Преподавател по право в Института в Скопие.; Опитвахме толкова години да направим от славяните гърци.
    Мирослав Грутцев (Бивш кмет на Скопие създател на "македонското" знаме; Твърдението че имаме връзка с Александър Велики е направо смешно.
    Светлана Броз (внучка на генерал Тито); Александър Велики е налагал гръцката култура и език в завладените от него земи.
    Люпко Георгиевски(Бивш президент на Скопската република); Филип и Александър са обединили всички гърци...... Александър където и да е побеждавал е оставил следа от произхода си - Гърция
  • 8 Ваня

    2 0 Отговор
    Много са бесни там
  • 9 Имаме и друг проблем

    3 1 Отговор
    Там бясно защитават идеята че в България е пълно с "смакедонци" които държавата ни не оставя да си направят партия. Били сме загубили 14 дела в Страсбург. Въпроса ми е тези дето са подали делата, защо не са били убеждавани от държавна со че не е хубаво така
  • 10 От Северная Мъкъдония

    3 0 Отговор
    Тук учат че Александър Велики е знаел 11 езика. В цялата ирония никой обаче не се сеща, как човек загинал на 36 години, 14 от тях в постоянно походи и войни е успял да научи 11 езика. Любопитно ми е кои са тези 11 езика, и на какво ниво "уж" ги е владеел.
  • 11 Гост

    5 0 Отговор
    Влязъл един МАКЕдонец в банята да се изкъпе и излязъл .....ЧИСТ БЪЛГАРИН !
  • 12 Александър Македонски

    5 0 Отговор
    Ако ми намерите един македонец в цяла Македония, от Егея до Пирин и Шар планина, ще дам един милион лева. Когато на балканите стъпват "варварите" славяни,българи,власи че даже и албанците(за албанците друг път ще ви ти обясня). Та те заварили тук местните останки от античните македонци. Македонците били много напред в културно развитие от тези варвари. Та те(македонците) в чудо се видели с новите нашественици. И за 10-15 години са се изселили под коринтския проток. Така че затова пак го натъртвам, един македонец няма в Македония. Сега ако от тюрлю-гювеч става македонец, това е друга тема.
  • 13 Баце ЕООД

    1 1 Отговор
    Да не е седнал на тоалетна чиния, че се е концентрирал така...
  • 14 Където имат кяр

    0 0 Отговор
    веднага го вадят, не се безпокойте
  • 15 Макето

    0 6 Отговор
    Виктор е, знаеш ли, колко хора от България ядоха бой в Белене, защото се наричаха македонци?

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Перо

    3 0 Отговор
    Македонизмът се крепи единствено и само на антибългаризма, иначе ако истината излезе наяве в РСМ, измислената македонска идентичност и столетна лъжа, отиват на кино, както и ще стане, след време!
    След 15 г., населението в РСМ ще има български и албански паспорти и много малка част македонисти, за които РСМ е Вардарска Бановина - сръбски паспорти! “Северномакедонският идентитет” ще изчезне и държавата увисва! Всички турски документи от 18-ти век и назад: данъчни и исторически описани в библиотеки, архиви, музеи, показват каква е идентичността на населението в днешна РСМ, както и описаното създаване на “северномакедонската нация и език”, в архива от британското консулство, през 1948 г. В цяла Европа може да се разбере истината, ако човек има интерес! В РСМ единствения извор за история са учебниците, написани от видни дейци на югославската комунистическа партия и не се толерира, даже се преследва, някой, който се интересува и иска да знае друго, от други източници на информация! Ако искат може да се прибегне до генетическия профил за експертиза на произхода, която е твърде хомогенна за живеещите в двете страни!
  • 17 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Макето":

    А ти не знаеш ли, че в БГ казват на българите в Пиринска Македония макета, не по народностен признак, а по рождение в географския район? Това е и за други райони на БГ!
  • 18 М да

    4 0 Отговор
    Тия ще видят ЕС скоро ама през крив макарон. Освен заради всичко друго и заради природната си тъпота. Толкова се постараха да ни клепят по целия свят, че на фона на нашичките които са толкова анемични това направи меко казано лошо впечатление и накара мнозина европейци да се вгледат по внимателно в проблема. Накратко тъпчовците от престараване сами се простреляха в крака.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аха

    1 0 Отговор
    Ама не се страхуват да кандидатстват за български паспорти, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове