26 Октомври, 2024 09:40 571 33

Росен Карадимов: Служебното правителство предприе безпрецедентни мерки за прозрачността и сигурността на изборите

  • росен карадимов-
  • служебен кабинет-
  • мерки-
  • прозрачност-
  • избори

Министрите на иновациите и растежа, на външните работи и на електронното управление представиха пред делегатите от ПАСЕ подготовката на изборите

Росен Карадимов: Служебното правителство предприе безпрецедентни мерки за прозрачността и сигурността на изборите  - 1
Снимка: МИР

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на парламентарните избори утре се изпълняват публично, прозрачно и в срок. Служебният кабинет е в постоянен диалог с Централната избирателна комисия (ЦИК), която е отговорна за организирането на изборите. Това е най-строго проверяваният вот досега – удостоверените машини за гласуване са в пъти повече спрямо предишни избори. За първи път по настояване на изпълнителната власт ЦИК допуснаха представители на медиите в склада за съхранение на машините по време на проверките. Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за осигуряване на сигурността и прозрачността на вота утре.
Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов пред представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитиран от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

В срещата участваха още министърът на външните работи Иван Кондов и министърът на електронното управление Валентин Мундров. С решение на Министерския съвет министър Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите на 27 октомври.
Делегацията на ПАСЕ е на посещение в България, за да наблюдава провеждането на предсрочните парламентарни избори.
Международните наблюдатели на изборите дават допълнителни гаранции за честността на вота. Те бяха детайлно запознати с изпълнените ангажименти на всички отговорни министерства по организационно-техническата подготовка.
Представени бяха предложенията на правителството до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен и демократичен вот. Беше подчертано, че общественият съвет към ЦИК даде висока оценка на предприетите мерки от държавната администрация.

Сред тях са осигурените 50 ИТ специалисти от държавната администрация, които удостовериха значително повече машини за гласуване – 3306 проверени машини при 664 на последния вот. ДАНС отново осигуриха наблюдатели в процеса по удостоверяване.
Министерството на електронното управление надгради процеса по видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в Секционните избирателни комисии. Като например гласовите съобщения, които ще предупреждават членовете на СИК, в случай че батерията на устройствата се изтощава и те трябва да се включат към електрическото захранване.

Делегацията на ПАСЕ беше информирана за поисканото съдействие от страна на ЦИК за унищожаване от общинските и областните администрации на хартията за машинен вот от предходни избори и за публичната позиция на „Печатница на БНБ“ АД, че хартията за тези избори отговаря на всички изисквания. ГРАО извърши проверка на списъците с избирателите в срок, както и на всички свои задължения.
По разпореждане на премиера Димитър Главчев Министерството на вътрешните работи създаде при пълна прозрачност необходимата организация за опазване на обществения ред и осигуряване на охраната на изборния процес и за превенция и противодействие на престъпленията. За охрана на избирателните комисии са ангажирани над 15 000 служители на МВР, а за охрана на обществения ред – допълнително 453 служители. Беше създадено Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, което осъществява координацията и взаимодействието между институциите за законосъобразност при произвеждането на изборите.
МВР разкри денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Към вчерашния ден са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, от които 408 са свързани с купуване на гласове. Съставени са 1450 предупредителни протокола, образувани са 110 досъдебни производства и са задържани 51 лица.
По отношение на организацията на вота в чужбина Министерството на външните работи изпълни в срок всички ангажименти. Успешно са подготвени и транспортирани изборните книжа и материали. Оптимизирана е организацията на дейността на Комуникационния център към ЦИК, който след изборния ден получава, обработва и изпраща на Комисията протоколите от работата на СИК-овете в чужбина. Разкрити са 719 избирателни секции в 57 държави.
По отношение на гласуването в местата за лишаване от свобода делегатите бяха информирани, че са разкрити 26 избирателни секции, като само в 4 ареста не се очаква да се формират избирателни секции поради малкия брой задържани – под законоустановения минимум от 10 души за формиране на секция. Обичайно над 97% от лицата в местата за лишаване от свобода реално упражняват правото си на глас.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айде съботни вицове

    21 1 Отговор
    феномена квото ви нареди това е
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Р Карадимов!

    20 1 Отговор
    Тотално посевместно Копуване на гласове!! Вдигаш Предизборни лозунги!!
  • 4 ДА СЕ РАЗЧИТА НА КОМСОМОЛЕЦА КАРАДИМОВ

    16 3 Отговор
    ТОЙ ДА ОПАЗИ ИЗБОРИТЕ ОТ ФАЛШИФИЦИРАНЕ Е РАВНОСИЛНО НА ТОВА ЗЕЛЕНСКИ ДА ПОБЕДИ РУСИЯ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зззззз

    7 1 Отговор
    Партията каквото и да реши не греши 😁
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МВР

    17 1 Отговор
    Да бе да,ловим тези които не купуват за Пеевски.
  • 9 В МЕДИИТЕ И ДУМА НЕ СТАНА КАК КИРО КУПИ

    15 5 Отговор
    ВСИЧКИ ГЛАСОВЕ ОТ МАХАЛИТЕ В СОФИЙСКО И СОФИЯ - КАРАДИМОВ И ТОЙ НИЩО НЕ ЗАБЕЛЯЗА , НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЗЕМА ЗАПЛАТА КОЕТО СИ Е ЧИСТА КРАЖБА ! ...... КАРАДИМОВ Е ЕДИН КРАДЕЦ ПАРАЗИТ И КЪРЛЕЖ И ТО ЦЯЛ ЖИВОТ КАКВИТО СА И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА ТЯХ КРАДЦИ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ей скъперник":

    50 та секция.

    Коментиран от #16

  • 12 НИТО ДУМА ЧЕ

    16 1 Отговор
    СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е БАШ НА ГЕРБ 100% !

    Коментиран от #21

  • 13 Ай спрете се бе

    14 1 Отговор
    Това си е жива пропаганда!
    Едно куцо правителство и безпрецедентни мерки- що не си ….
  • 14 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Пародията у Зоопарка си е на ниво, както винаги! Ушев ще пази купуващите и продаващи гласове по стара Прозрачна Традиция!
  • 15 Росене,

    11 1 Отговор
    Точно прозрачността ни плаши нас, избирателите, защото в нея кристално ясно виждаме: теб - какъв беше, какъв стана, виждаме мерзостта и алчността на кандидатите да ни управляват, виждаме цялото безсмислие на изборите - в крайна сметка ни управлява американското посолство! И най-вече виждаме, че без бой и война, нищо от горепосочените няма да се промени!

    Коментиран от #25

  • 16 Ей скъперник

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    На коя партия се продаде? На тази дето дава най-много ли? Гледай пак да се правиш на клоун.
  • 17 Не нахвалил се сам Ганьо

    8 1 Отговор
    На служебният кабинет безпрецедентни бяха само делаверите в Разград и Смолян.
  • 18 Ком

    7 1 Отговор
    И защо Правителството трябва да работи за мафията? Пределно ясно е, че правителство пак няма да се направи. Това означава, че партиите на мафията дадени за купуване на избиратели пак ще отидат за "оня дето духа".
  • 19 стоянов

    9 0 Отговор
    ВЕрваме ти, комсомолецо!
  • 20 Вярва ли му някой,

    11 0 Отговор
    на тоя Комсомолец?
  • 21 стоянов

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "НИТО ДУМА ЧЕ":

    Всъщност служебното правителство е на Пеевски. Ако си следил вазначенията и преназначенията на областни управители и в МВР, щеше да ти е ясно това.
  • 22 Успешно беше

    9 0 Отговор
    Служебното правителство даде възможност на Дпс- Пеевски и Герб да купуват на воля и ловеше успешно мишки!
  • 23 Сбърканата риформа

    7 0 Отговор
    Като ги видя вече тези остарели вече комсомолци, които никога не са ставали от софрата и си мисля, че само тях трябваше да отстраним от Комунизма, а всичко останало да остане, а се случи точно обратното.

    Коментиран от #26

  • 24 Киро Шприца

    2 3 Отговор
    Братчедите от Факултета, Столипиново и Максуда ше гласуват за мен. Родата си е рода. Направиха ми отстъпка.
  • 25 дон Кихот

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Росене,":

    Свободата Санчо е нс върха на копието ......

    Коментиран от #33

  • 26 Дедо Джо

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сбърканата риформа":

    Това е заради пеншъните дето скачаха с Кюмура а сега искат по-големи пенсии.
  • 27 Дедо Джо

    4 0 Отговор
    Требе партизанско движение срещу олигарсите, мутрите и предателите. Друг начин няма.
  • 28 Бай Койчо

    2 3 Отговор
    Слава на Възраждане!
  • 29 Защо не му

    3 0 Отговор
    вярвам на този комсомолец и комунист? В зората на демокрацията на ДКМС им дадоха пари, за да развият бизнес, а те окрадоха нашите пари, още преди 10 ноември. Уникални лъжци и демагози!
  • 30 Чочо

    3 0 Отговор
    Ще видим.
    Тепърва ще се гледа сеира на всички,така наречени мерки.
    Всички си беше театър .
    Мижи да те кажем.
    И тези "филми" с арестите....леле!
    Докато ги извеждат.....и вече телевизиите ,там😃
  • 31 К.К.

    1 0 Отговор
    Не, нищо не е прозрачно, а е преднамерено и манипулатевно, / не че ви минават номерата пред нормалните хора/. И може ли поне днес ПИКаджиите, да спрат да лаят и храчат грозно ПП/ДБ и да славославят " феномени" и герберски величия. Срамно и грозно е. За тях няма ли санкции?
  • 32 Ивайло

    0 0 Отговор
    Ох не думай . Нали Шиши си назначи МВР министър ,видяхме го какво прави. Та МВР прикриваше купуването на гласове
  • 33 Прав си Кихоте,

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "дон Кихот":

    Прав си….
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол