Last news in Fakti

9 Април, 2014 08:14 1 425 0

Шеф на "Титан" на съд през май заради щерката на Фатик

  • фатик-
  • титан-
  • храни-
  • общини-
  • лара

Преглед на печата

Шеф на "Титан" на съд през май заради щерката на Фатик, съобщава "Труд"
Бившият собственик на ЦСКА и съдружник в сметопочистващата фирма "Титан" Димитър Борисов отива на съд след месец, научи "Труд". Първото заседание на делото срещу него е насрочено за 14 май в Софийския районен съд и ще се гледа от съдия Силвия Цепова. Борисов ще отговаря по обвинение, че е нанесъл лека телесна повреда по хулигански подбуди на 16-годишната дъщеря на знаковия за прехода бизнесмен Филип Найденов-Фатик. Инцидентът стана на 27 август м.г. в столичното заведението "РМ". Там Адриана Тюркмен била на рожден ден на своя приятелка. Час и половина след полунощ момичето отишло до тоалетна, но преди да влезе, оттам излязъл Борисов. Според жалбата на Тюркмен той се олюлявал и бил крепен от трима охранители. Щом я видял, без причина я ударил през лицето.

Валентин Цоновски: Доближаваме се до похитителите на Лара, акцентира "24 часа"
Колегите има на какво да стъпят, за да приключат успешно случая с отвличането на Лара Банева. Това казва в интервю за "24 часа" Валентин Цоновски, дългогодишен шеф на отдел "Контратерор" на ГДБОП, пенсиониран през февруари.
Според него няма връзка между този случай и "Наглите". Той смята, че са събрани достатъчно доказателства срещу групата за отвличания, за да има присъда. Цоновски е убеден, че те не са извършвали други неизвестни отвличания.

България е предпоследна по разходи за образование в Европа, коментира "Сега"
България вече не е на последно място в поне една европейска класация. По разходи, отделяни за образование като процент от брутния вътрешен продукт, страната ни се е придвижила с едно място нагоре и вече е предпоследна с 3.5% от БВП, посветени на този сектор. Страната ни е успяла да изпревари Румъния, която отделя за образование 3 на сто от БВП. Данните за разходите за образование през 2012 г. бяха обявени вчера от Европейската статистическа служба. Близка до нас по финансиране, но все пак с по-голям дял на разходите е Словакия, където за просветата се отделят 3.9% от брутния продукт на страната. България слабо увеличава дела на образователните разходи през следващите години, но като цяло остава на дъното - през 2013 г. просветата е 3.7% от БВП, а тази година вече е 3.8%.
Трите държави от Евросъюза, в които се дават най-много средства от БВП за образование, са Дания (7.9% от БВП), Швеция (6.8% от БВП) и Кипър, където делът на разходите за образование от БВП е 6.7%.

Правителството дава 100 млн. лв. допълнително за общините, радва се "Стандарт"
Общините ще получат 100 млн. лв. допълнително през следващата година, каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. Средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи. Субсидията за снегопочистване ще бъде увеличена защото в малките общини се оказвало че парите за тази дейност не достигат. Предвидени са и пари за ремонт на пътища. 20 млн. лв. от сумата щели да бъдат формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. от държавния бюджет. „За една година е налице успокоение на бизнес средата, а това означава, че е време за инвестиране", каза след срещата с бизнеса министър Чобанов.

10 000 бездомни животни изяждат по 34 бона от бюджета на Пловдив, притеснява се "Новинар"
Истинско нашествие на бездомни животни има в Пловдив. По улиците бродят най-малко 10 591 безстопанствени кучета и котки, които изяждат по 34 000 лева от общинския бюджет. Според международната неправителствена организация „Четири лапи” обаче броят им сигурно е много повече. Данните са от отчета на общинската дирекция „Екология” за 2013 г., който бе внесен за обсъждане в местния парламент. За разлика от столицата под тепетата уличните котки са по-големият проблем. Те са 10 267 на брой, докато кучетата са едва 324. Псетата дори са намалели спрямо 2009 г., докато популацията на писаните се е увеличила с 35 процента. През миналата година 416 бездомни кучета са били заловени и прибрани в приюта на 4-ти километър на бул. „Пазарджишко шосе”.

Контролът на агенцията по храните е бил неефективен, разкрива "Дума"
Контролът, който е осъществявала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), не е бил достатъчно ефективен. Такава е констатацията след направените през последния месец проверки от новите мобилни групи на агенцията и скритите инспектори, съобщи вчера директорът на БАБХ проф. Пламен Моллов. Седем служители на агенцията на ръководни позиции са отстранени заради неефективния контрол и нарушения в работата им, обяви Моллов. Според него при предишното управление контролът е залитнал в неправилна посока - многобройни проверки и създаването на стандарти, които няма как да се контролират.
През 2013 г. са осъществени общо 8499 проверки, вследствие на които са съставени 23 акта за нарушения. Делът на нарушенията е под 0,3%, каза Моллов. Само за последния месец мобилните екипи на агенцията са извършили 354 проверки на обекти, които предлагат основно месо и млечни продукти на едро в София, и са съставили 176 акта. Това означава, че близо половината проверки са завършили с актове за нарушения. За сравнение за цялата минала година агенцията е наложила възбрана на общо 75 тона храни, а само за един месец са възбранени 100 тона. Ако е имало нарушения през миналата година, които не са установени, тези количества храни са изядени, каза Моллов. Какво количество негодни храни сме изяли през миналата година обаче Моллов не се нае да прогнозира.

Промишлеността расте шести пореден месец, отбелязва "Капитал Daily"
Промишленото производство е нараснало с 6.5% през февруари спрямо същия месец на предходната година. Това е шести пореден месец с ръст на сектора, след като той отбеляза половингодишен спад от март на 2013 г. Увеличението на индустриалното производство се дължи основно на преработващата промишленост, докато добивната (и по-специално металните руди) е отбелязала спад през февруари на годишна база.
Добри новини има и за търговците на дребно. Въпреки дефлационните процеси в страната през миналата и тази година и все още потиснатото потребление те продължават да отбелязват ръст на оборотите на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за продажби в промишлеността, строителството и търговията през февруари. Данните на НСИ дават информация за произведената продукция в индустрията от предприятия с оборот от над 97% от общия за цялата икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове