18 Май, 2014 15:55 1 272 0

"Афис": БСП и ГЕРБ на кантар преди евровота

  • евромандати-
  • европейски парламент-
  • проучване-
  • "афис"-
  • нагласи

Ниска изибирателна активност би облагодетелствала БСП, а по-висока - ГЕРБ

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ - 17,6%, за ДПС - 8,3%, за ББЦ - 6,7%. Това показва проучване на агенция "Афис", поведено сред 1050 пълнолетни в периода от 12 до 17 май.

Седмица преди изборите за Европейски парламент битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана. Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник.

Причините и факторите, обуславящи този извод, са няколко. Преди всичко става дума за това, че левите избиратели са сравнително по-мобилизирани и организирани в подкрепата си за предпочитаните партии, сред които безспорно се отличава БСП.

Общите декларативни нагласи, регистрирани в хода на проведеното изследване, свидетелстват за минимална преднина на партия ГЕРБ пред БСП, но това предимство се губи при хипотезата за очакваната по-ниска избирателна активност, както и предвид на анализа на получените данни за нивото и посоките на колебанията на част от избирателите, подкрепящи ГЕРБ. Пълнолетните граждани, деклариращи подкрепа за БСП, са по-твърди в намерението си да гласуват и в по-малка степен биха се разколебали в подкрепата си в последните дни преди очакваното събитие.

Теоретично, разбира се, може да се допусне възможност в оставащите до изборите дни неочаквани събития или разтърсващи скандали да повлияят на предварителните нагласи и да променят съществено съотношението между основните политически сили, смятат социолозите от „Афис“. Ако това доведе до по-висока избирателна активност, ГЕРБ ще успее да материализира предимството си пред БСП, но едва ли това ще се изрази в разлика в мандатите, които ще получат двете партии. При почти всички варианти на прогнозна активност анализът доказва, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще бъдат равен брой.

Освен двете водещи политически формации, с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации – движение „България без цензура” и Движението за права и свободи. И тук обаче наблюдаваме аналогична специфика, характерна за всичко онова, за което стана дума по отношение на ГЕРБ и БСП.

“Видно е, че на декларативно ниво ББЦ има предимство пред ДПС, но на практика ДПС разполага със съществено по-мобилизирана и по-организирана подкрепа за своята листа. От опит знаем, че в полза на тази партия винаги има скрит вот, който излиза наяве в изборния ден и обикновено изненадва социолозите, докато вотът за ББЦ, както обикновено се случва при новите партии, засега се смята за престижен и не само не се крие в анкетна ситуация, но и се афишира”, изтъкват от „Афис“.

При очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, както личи от различните варианти на прогноза, ДПС получава сериозно предимство и е почти сигурен претендент за третото място в общата класация. Изключително слабо вероятно е активността да се вдигне до нива, характерни за общи или за местни избори, че да позволи в този случай на ББЦ да реализира предимството си, което има на общо декларативно ниво.

При очакваната сравнително ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии в съотношение по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и 2 за ББЦ. При този вариант не се очакват особени изненади, освен ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже в изненадващо високи стойности и не доближи резултата на тази партия до резултатите на двете водещи сили ГЕРБ и ДПС. Както вече се е случвало, впрочем, подчертават социолозите.

При подобно развитие на нещата ДПС може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, което ще остане само с един евродепутат.

При хипотеза за средна избирателна активност 35-40% от реалните избиратели или около 2,4 до 2,8 млн. гласуващи, разпределението на евромандатите ще изглежда по-различно. В този случай възможност за реализиране на по един мандат получават още две формации – Реформаторският блок и партия „Атака”, като за „Атака” мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен. От преразпределението на мандатите може да се възползва или БСП, или ДПС, които също могат да получат допълнителен мандат, като по-вероятно е това да бъде ДПС.

При хипотеза за висока активност – 40-50%, или над 2,8 млн. Гласуващи, нещата биха изглеждали по друг начин. При този вариант, с уговорката, че той е твърде слабо вероятен, част от съотношенията между основните претенденти за евромандати се променят съществено. ГЕРБ излиза на първо място, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и „Атака”.
Възможни ли са изненади по линия на т. нар. преференциален вот? По-скоро не, но и не бива съвсем да се изключват, казват социолозите от „Афис“.

Видно е, че при партии като ГЕРБ, БСП и особено при ДПС вероятността преференциалният вот да размести подреждането на листите на тези партии е практически нищожна. По-висока е вероятността за това за партиите ББЦ и „Атака”, но предвид на техните специфики предварителните нагласи за използване на правото на преференциален вот е доминиращо в полза на лидерите им, които и без това са водачи на кандидатските листи.

По-сложно е положението на Реформаторския блок, при който единствено е налице практическа възможност преференциалният вот да размести листата, но при условие, че РБ реализира евромандат, както и при условие, че предварителните нагласи се реализират в полза на един от кандидатите в листата на тази формация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове