20 Май, 2014 15:43 4 964 0

Кейовете на Дунава застрашени от наводнения

  • данаил папазов-
  • река дунав-
  • кейове-
  • корабоплаване-
  • русе-
  • лом-
  • видин

Нивото на водата продължава да се покачва

Кейовете на Дунава застрашени от наводнения - 1
Големи части от дунавския прак в Лом са под вода. Снимка: БТА

Повишеното ниво на Дунава няма да се отрази на корабоплаването, но някои от кейовете на реката са застрашени от наводнения, което може да доведе до спиране на обработката на корабите в дните, когато нивото на водата достигне критични нива. Това заяви мистърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от БНР.

„Някои от кейовете, особено на пристанище Лом, има опасност да бъдат наводнени. Такива случаи имахме в миналото. Мерки са взети, но при всички положения обработката на корабите в тези дни, когато евентуално може да стане такъв инцидент, ще бъде преустановена“, коментира той.

Нивото на река Дунав при Русе надхвърли 7 метра. Тази сутрин са отчетени 718 см, което е с 28 см повече от вчера. Прогнозите са за повишаване до края на седмицата. Специалистите очакват покачване с повече от метър от сегашното ниво. Това заяви в интервю за „Дарик“ изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. Критичното ниво за Русе е над 880 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

В момента е залят районът под хижа „Приста". Георги Георгиев обясни, че пътят до намиращите се там рибарски колиби е наводнен. Хората, живеещи в рибарското селище, ползват лодки, за да стигнат до домовете си. Залят е и път към намиращите се в района ресторанти и заведения.

Хората са предупредени, защото се очаква ново покачване, което ще им създаде повече неприятности добави Георгиев. Правят се диги от пръст и пясък в участъка. По информация на румънските служители, които следят режима на работа на двата хидровъзела „Железни врати 1" и „Железни врати 2", се очаква от утре нахлуване на водна маса, която идва от австрийския участък на реката, преминала е през Унгария и вече навлиза под Белград, където в чашата на езерото на „Железни врати 1" се събира с голямата вълна от долината на река Сава. Това водно количество трябва да се пропусне през двата хидривъзела и да навлезе в българо-румънския участък на реката, обясни Георгиев.

Снощи от хидровъзлите се е изпускала вода в количество 11 500 куб. м в секунда. До часове това количество ще се увеличи драстично.

Георгиев не изключва и възможността да се достигнат критичните нива от 2006 година, когато при Русе реката достигна височина 9 метра. Високото ниво вече подприщва и връща обратно всички притоци на Дунав. Така нивото на реките се повишава, което ще доведе до повдигане на нивото и на подпочвените води. Ръководството на Пристанище Запад е предупредено и в момента там вече се предприемат превантивни действия за спасяване на стоките и товарите.

Нивото на река Дунав при Видин плавно се покачва. Това показват данните след 08.30 ч. тази сутрин.
При Видин нивото на Дунав е 816 см, покачването е с 6 см за последното денонощие. При Ново село нивото на Дунав е 748 см, покачването е с 10 см за денонощието. Тази сутрин от Хидровъзела при Железни врата се изпуска повече вода с 300 куб. м/сек. До два дни се очаква повишение на нивото на река Дунав, тоест до петък се очаква повишение.

Засега няма опасност за българския участък на Дунав. Хидрометеоролозите продължават да събират данни и за втората вълна, която се очаква да навлезе по река Дунав чрез притоците й.

През изминалите дни нивото на река Дунав постепенно намаляваше, но са взети мерки за сигурност и са изградени диги по протежението на реката в случай, че навлязат по-високи води. Продължава да се следи обстановката по Дунав. Вчера и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе във Видин, заяви, че няма опасност за населението и са взети всички мерки. От "Напоителни системи" съобщиха, че общата дължина на дигите по река Дунав е 254 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове