Last news in Fakti

10 Юли, 2018 12:07 6 744 14

Веломафията краде колела за 200 бона годишно, ето колко е най-скъпото

  • кражба-
  • колела

Веломафията посяга на колела за над 200 000 лева годишно в България. Суперскъпите карбонови шосейни бегачи или планински байкове, за които всеки детайл се поръчва отделно, се изнасят в чужбина, пише "Телеграф".

Причината е, че са единични бройки и лесно могат да бъдат разпознати. Задигнатите колелета от Англия, Германия и Холандия пък се продават по пазарите у нас.

Най-скъпият велосипед, откраднат от началото на годината в София, е на стойност 9000 лева и е бил паркиран през ИТ академия в София, показа проверка.

Кражбата на колелото с рамка Specialized HC Pro е изключително куриозна. Собственичката си го вързала в района на столичния квартал "Младост"1.

Около 11 часа на обяд на 11 април охранителните камери запечатват мъж, който идва с друго колело марка Sprin Leopard. То също е било на цвят като откраднатото. След като изчаква минувачите, крадецът спира незабелязано и започва да се прави, че заключва своето. През това време отключва чуждото и точно след минута тръгва с него.

Един от прекупвачите на крадени велосипеди се казва Давид и от години се подвизава на женския пазар, където всички го познават.

От началото на годината обаче крадени колелета не са били намирани при него, посочиха разследващи.

Ако ново колело струва 1000 лева, той плащал на момента 200, което устройвало по-изпадналите крадци. След това вече преценявал дали да го пусне за 400 - 500 цяло или да го разпродаде на части - най-търсени били рамката, спирачките и вилката.

Трудно е да се определи колко пари се въртят в бизнеса с крадени колелета, но със сигурност годишно изчезват велосипеди поне за 200 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешеходец в опасност

    9 36 Отговор
    Ами спрете да карате по велоалеите, демек по тротоарите и няма да ви ги крадата! Ходете ис карайте в парковете и горите! Така стана с тези велоалеи, че реално пешеходецът е още повече застрашен- от едната му страна коли, от другата велосипеди- притиснат и в опасност от двете страни. Преди учехме децата да се движат от вътрешната страна на тротоара. Сега вървят от външната реално!
    Така че не ми пука за вашите скъпи колелета!

    Коментиран от #6, #8, #9, #12, #14

  • 2 гост

    10 1 Отговор
    Да, но не се предлагат застраховки за велосипеди. На Запад може да застраховаш всичко, има си лична застраховка, която поема разнородни щети причинени от теб, например караш колело и се удряш в кола, ако имаш застраховка за 4-5евро на месец си спестяваш ответни искания за щети в размер на стотици или хиляди евро. У нас исках да си застраховам колелото, но няма такова нещо, макар и премиите да са добри. На Запад единственото изискване е да е заключено колелото, за да се поеме загубата от кражба, регистрира се в МВР по номер на рамка и готово, нищо повече, но като платиш 5лв месечно ще ти покрие риск от загуба на колело на стойност до 1200лв.
  • 3 Пешеходец в опасност

    12 9 Отговор
    Когато велопедист един път върпи по тротоара и бъде притиснат или блъснатблъснат от друг велопедист, само тогава ще разбере колко калпави са велоалеите и колко са опасни за ПЕШЕХОДЦИТЕ. Велопедистите са като веганите- подхождат агресивно като им кажеш, че е опасно да се мотаят между вървящи хора и последните случаи с велопедисти го доказват!

    Коментиран от #5

  • 4 Добре де

    18 1 Отговор
    Като знаете, че този Давид изкупува и продава крадени велосипеди, защо полицията не разследва и не залови крадците?
  • 5 Сanible corpse

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пешеходец в опасност":

    Това,ли ти е проблема на живота на тебе?Като имаш фобия от велосипеди стой си у дома.
  • 6 Райска Държава

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешеходец в опасност":

    Браво , И малко реклама на прекупвача направиха !!!! Който до сега не е знаел къде Е .
  • 7 Djimi

    2 0 Отговор
    Да слагат в всеки велосипед GPS това до някъде може да противофейства
  • 8 БГ Ую

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пешеходец в опасност":

    и на мен не ми пука за боклуци като теб
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Велопедалист

    2 2 Отговор
    Точно така....велоалеите са предназначени за мотористи и скейтбордисти.Толкова си прост и до накъде е оправдано,защото в твойто село няма велоалеи простако!!!!! :):)
  • 11 Моето колело е 600 лв.

    3 1 Отговор
    Който е луд да даде за едно колело пари колкото за две напълно изправни коли така му се пада. Веломафия има и това не са крадците, а производителите на велосипеди, които слагат подобни цени!
  • 12 гощо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешеходец в опасност":

    Спри да ми ходиш по велоалейте и няма да се притесняваш.Ходи в метрото,автобуса,трамвая,тролея виж колко голям избор имаш.

    Коментиран от #13

  • 13 мистика

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гощо":

    Неграмотността води до веломании. Ти карай колело в метрото в трамвая и тролея. А по велоалеЙЙЙЙте ти се придвижвай като пораснеш и прочетеш няколко книги.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.