Last news in Fakti

22 Май, 2022 10:10 5 120 46

Христо Мутафчиев скочи на властта

  • христо мутафчиев-
  • власт-
  • култура

"Обричате хората на безработица!", заяви председателят на Съюза на артистите в България

Христо Мутафчиев скочи на властта - 1
Снимкa: БГНЕС

„Докато инфлацията расте, а ние чакаме Министерството на културата да свали решетките от Народното събрание, човешки съдби в целия публичен сектор на сценичните изкуства висят на косъм“, написа в профила си във Фейсбук актьорът Христо Мутафчиев.

„Най-критично е положението на творците и служителите от извънстоличните театри. Не се предприемат никакви мерки и то точно сега, в най-кризисното време. Правителството и всички отговорни институции отказват да комуникират с представителите на бранша, не се интересуват от работата им, не отчитат нуждите и потребностите им, защото просто не се вълнуват от това, заявява Мутафчиев.

Ето какво още написа председателят на Съюза на артистите в България:

Въпросът ми е каква е стойността на човешкия живот за управляващите? Каква значимост има творецът днес?

Поставих тези и други въпроси за оцеляването на българските артисти пред министъра на културата и му заявих най-отговорно, че ако при актуализацията на бюджета не се осигурят средства, за да бъде увеличен единният разходен стандарт и трудовите възнаграждения, в началото на новия сезон колегите в цялата страна ще бъдат принудени да протестират по един или друг начин.

Ние всички носим отговорност и към публиката си, с която трудно възстановяваме отношения, след пагубните последствия от пандемията. Към това трябва да прибавим, че залите в цялата страна са крайно амортизирани и оставени да тънат в разруха. Никой от управляващите дори не помисля за каквото и да било подобряване на инфраструктурата, а сградите са държавна собственост.

В тези условия, при липсата на каквато и да било стратегия и визия за култура, всички директори са принудени да се оправят сами и буквално да оцеляват. А от тях се изискват високи резултати, мениджърски постижения, иновативни подходи, стратегии за развитие на публиките, както и да осигуряват работа на младите таланти.

Намирам разнопосочните идеи и намеренията за каквато и да било промяна чрез унищожаване, закриване или преструктуриране на трупи, театри и културни институти, за крайно предумишлено посегателство към българския театър.

Обричате хората на безработица! Никой няма право да руши нещо, което не е създал, добавя още Мутафчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    97 7 Отговор
    Той си е гербераст.

    Коментиран от #4, #12, #41

  • 2 хах

    136 9 Отговор
    Хората не са забравили,че си на тиквата подлога ти!
  • 3 Фффффф

    119 9 Отговор
    Подлога на тиквата... без коментар
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    104 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Без да преувеличавам - лично Борисов му спаси живота ‼️
  • 5 Въшка

    110 7 Отговор
    Буба лази, тиква пази...
  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    105 0 Отговор
    Мниго ми хареса: "Никой няма право да руши нещо, което не е създал!", добавя още Мутафчиев.
    Ама защо чак сега , го прозря ‼️
    Доста хора РАЗРУШИХА, а и доста хора РАЗГРАБИХА, неща които не са създали ‼️‼️‼️
  • 7 Зззз

    100 2 Отговор
    А какво е точно творец в България ? Лизбллиз при всички управляващи ,това действително е творчество. Междудругото като нямат работа особено в провинциалните театри може да работят нещо друго,това че имат диплома от НАТФИЗ не значи ,че трябва само това да работят.
  • 8 Победа

    9 78 Отговор
    Браво, Христо!
    Но те са глухи , безмозъчни и безчувствени!
    Разбират само хамерикански

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    64 15 Отговор
    Пуделите на мутропитека са с палавата идейка, че Пак ще си Крадът! Няма да е. Кире улавото ги би по кражби и малоумие само за 3 месеца.
  • 11 Тенчо

    92 2 Отговор
    Суз бе, гнЪсен ГЕРБаджия!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да си

    66 1 Отговор
    скача !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 виж сега, трегере

    70 1 Отговор
    И хората които не са в публичния сектор са хора.
    А съдбите им не само висяха на косъм ами и десетилетия бяха оставени без препитание пред избора - емиграция или гладна кончина.
    Ти къде бепе да ги зашитиш?
    Или тъпотиите на Бтко ти не са проблем, зщаото сте дружки?
  • 16 истината

    64 1 Отговор
    Директорите на театрите са некадърници и слаби мениджъри, които само чакат пори от държавата, а самите те нямат стратегия и визия как да управляват театрите. Карат си я по старому, нямат никакви иновативни идеи, за да развиват театрите, които управляват и прехвърлят цялата вина за некадърното си и лошо управление на театрите върху министъра на културата, отправят заплахи за стачки и уволнение към него, злепоставят го и го клеветят. Трябва смяна на директорите на театрите, а не на министъра.
  • 17 абе, победителю

    43 1 Отговор

    До коментар #8 от "Победа":

    Мутрафоните 12 години се тръшкаха като най-крайни фоби и атлантици и дори още претендират, че са такива.
    Мутафа зашитава тях.
    Вие от израждане да не страдате от някаква шизофрения?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонинен мен

    61 3 Отговор
    Този е подлога вън
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зависимости от Борисов

    61 1 Отговор
    Този Христо Мутафчиев е зависим от Бойко Борисов, който му спаси живота когато получи инсулт и му прати правителственият самолет "Фалкон 2 000".
  • 22 Перо

    50 3 Отговор
    И човека на главната мутра разбра,че го няма бай Тошо,да ги държи на държавна хранилка,безплатни почивни станци и 6-месечни ,платени,творчески отпуски,плюс бонуси,апартаменти,коли,награди,нескончаеми хонорари,персонални пенсии и т.н. Дойде време,всеки да заработва,според кадърността си! И настъпи пълен колапс на творческия слугинаж! Удариха го на участие в реклами,но и за там се иска харизма и талант! Видя се,че не стават и за работа в чужбина! Смешен плач!
  • 23 реалист

    63 3 Отговор
    Христо Мутафчиев е марионетка на Бойко Борисов и затова саботира управляващото правителството!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мдаа

    45 2 Отговор
    Този е пионка на Мафията. Изпълнява поръчки, за да съборят управляващото правителство.
  • 27 хахаха

    62 2 Отговор
    Гербаджийската подлога Мутафчиев заплашва като мутра министъра на културата през медиите. На този му липсва елементарна култура, за култура иска да говари.
  • 28 Изпълзя срещу власта

    42 9 Отговор
    Правилно казано.
  • 29 Мистър Харвард

    12 6 Отговор
    Харчите милиони за всякакви прищевки. Свършиха парите. Айде държавата не си върши работата.
  • 30 Истини

    47 3 Отговор
    При Костов, царя, цели семейства бяха изхвърляни на улицата И нямаше работни места никъде, дори и зачистач. А бяха нито млади, нито стари, само на 48,някои с непълнилетни или малометни деца. БОЙКО БОРИСОВ посегна на децата им след завършване на висшето и слава богу макар и старите болни, живи са. Христо има работа много днес, и за инвалиди, но частника пари трудно би ви дал. Пазарната икономика иска се работа работа, а не далавери далавери. Кой днес краде си искат бб и дпсгерб. От провинцията всички са в София и големите градове. Връщайте си ги обратно по местоживеене хихи
  • 31 Хамхум

    47 2 Отговор
    Докога ще ги храни Държавата с наши пари тези култивирани паразити и ПРЕВРАТАДЖИИ от времето на СОЦА.
    Само в Руския мир ги има подобни модели на КУЛТУРА, където си отглеждат гамените висшето партийно номекратурно домочадие.
  • 32 Анонимен

    26 2 Отговор
    Дпсгербсп изгониха младите преди 10,15,20 години и днес някои са по на 38,40,43. Как е Ице. Навън с висше започнаха от полето, на студенски, 3 г безработни след 25 г стегнаха куфари и дим да ги няма цели 20 г скитат немили клети не драги, без да избират работа на запад, а вие тук комунистите със средно и купени отлични диоломи, от вас не можаха да се уредят и днес положението е плачевно и добре, че са орости неграмотни умни навън да поддържат вас в Бг теглят заеми от Бг и от вън изплащат кредити. Останаха по банки с телкови решения, направиха закони и болни назначаваха на много места, все деца на бкпболни. Учили социална дейност, а къде е икономика, финанси, не по специалността в банките банкиране. Живи и здрави. Споко. Отвън ще се върнат, който има стабилен гръб, но и стабилен да имаш, вече е късно с тия тук ограничени и злобни чорбаджии, крали до насита. Очевидец, но кво от това. Те са гьон суратлък всички бандити на бкп хората.
  • 33 Христо Муфтаджиев

    47 2 Отговор
    Ахххх, само колко хубаво беше при БАНКЯНСКИЯ ЛЮБОВНИК!!!
    Колко хубаво ЧЕКМЕДЖЕ имаше и си щипках парички от там, ахх спомени....
  • 34 Анонимен

    5 5 Отговор
    Освен реб Мутафчийски да изберем за Министър-председател, то вече България е Телк езирана, болно, с телкови решения. Давай всички болни, а те са вече 99.99 % ще те изберем. Имаме ли сделка.
  • 35 Някой си

    14 13 Отговор
    Да пази бог. Но на бкп децата им. Не се смея, от мързел се разболяха и са с телкови решения, деца, внуци. Просят пари от кметства и се лекуват повечето в Истанбул. Давай ице, стари и млади болни с кучетата ще дадат гласа си за теб, що не и за Президент, поне да видят САЩ, какъв народ болен осакатихте
  • 36 Нерегистриран

    33 2 Отговор
    Изгиниха сдс, ндсв, тройната абв, герб здравите хора, а оставиха от психодиспансера картокетираните и без паво по Наредба 15 да бъдат съкратени и днес е на лице катастрофата
  • 37 Правда

    47 1 Отговор
    Мутафчиев е болен гербераст.
  • 38 Анонимен

    35 1 Отговор
    Време е за Тих труд, както при ТЖ. Там да работят.
  • 39 Мамин сладък

    41 1 Отговор
    Гербераст. Глад за теб
  • 40 Пудел

    40 1 Отговор
    На Бойко
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Онзи

    34 1 Отговор
    Доказан алкохолик-председател на съюза на артистите ...
  • 43 Г-н Мутафчиев

    35 1 Отговор
    Нали си много кадърен,направи така, че хората да идват да театър и печели.Някой да те е спрял или забранил?Държавата не ви е длъжна без да правите нещо да ви храни,Лили Иванова защо не проси... !!!
  • 44 Запознат

    4 1 Отговор
    Ице.....ще дадем пари на земеделците, на хотелиерите,на ресторантьорите,на транспортните фирми,на болниците които са почти частни за ток и отопление, на артистите и театрите , А ОСТАНАЛИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ....те само да дават пари.....нали така. Ти каква кочина си, същата като тези в Парламента.
  • 45 Запознат

    3 1 Отговор
    Попово забравих, пропуснах Украинците . Я запитани защо Българина които работи не може да отиде на нашето Черноморие за 40лв. в хотелите? Говори за тези неща и хората които бачкат като луди от сутрин до вечер. Еййй СМЕШКО замълчи и се срамувай.
  • 46 безпристрастен

    31 0 Отговор
    тоя селски бег е срам и позор за актьорската гилдия,па и председател го инсталираха