Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 09:55 9 619 12

Рецепта на деня: Лека еклерова торта

  • торта-
  • еклери-
  • крем-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Свежо предложение за десерт

Рецепта на деня: Лека еклерова торта - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има човек, който да не обича еклерова торта. Предизвикателството в нея е от една страна да се направи стабилна, за да може лесно да се реже на парчета, а от друга страна да е лека и с естествени материали – без сметана, без маскарпоне, а с кремове от яйца и мляко и по възможност с малко мазнини, за да се запази естествената лекота и свежест, които се очаква да носи тази торта, пише Lunchbox. Едно парче съдържа само 295 ккал, което отговаря на всичките ни изсиквания за вкусно изкушение.

За рецептата за Еклерова торта е нужно да приготвите 17-18 домашни еклери, ето как:

Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно
100 г олио
4 яйца

За крема

1 л прясно мляко
4 яйца
9 с.л. брашно
9 с.л. захар
2 ванилии

Начин на приготвяне:

В 200 г вода се слага 100 г олио и се слага да заври. Към тях постепенно се прибавя 1 ч.ч. брашно при непрекъснато бъркане. Щом стане хомогенна смес, се отстранява от котлона и се оставя да се охлади. Едно по едно се добавят 4 яйца и се бърка, докато стане гладка смес. След което в намазнена тавичка се слага по 1 ч.л. от сместа и се пече в умерена фурна до зачервяване

Приготвяне на крема:

700мл прясно мляко се слага да заври. Към него се добавят предварително разбитите яйца, захарта, брашното, ванилията и останалото мляко. Бърка се непрекъснато, докато стане гладка смес като боза. Сваля се от котлона и се добавя около 50 г масло, докато е още топло.

Готовият крем се пълни в еклерите с помощта на шприц или чиста голяма спринцовка.

При печенето еклерите бухват и се образува естествена кухина вътре в самия еклер, в която да се сложи крема.

За блата:

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

2 яйца

2 белтъка

Крем 1:

400 мл. прясно мляко

1 пакет желатин (10 гр.)

50 гр. царевично брашно

100 гр. захар

100 гр. бял шоколад

400 гр. кисело мляко

Карамелизиран захарен сироп:

3 с.л. захар

200 мл. вода

Начин на приготвяне:

Подготовка на блатовете: Отделете белтъците от жълтъците. Смесете 4-те белтъка в суха купа и с миксер на висока скорост, ги разбийте на сняг. Оставете на страна.

В друга купа смесете жълтъците със захарта и разбийте добре с миксера, около 5 минути. Прибавете брашното и бакпулвера. Разбийте с миксера за още една минута. Внимателно прибавете белтъците и със шпатула смесете продуктите.

Подгответе форма за торта с подвижно дъно. Сложете хартия за печене на дъното и намаслете с масло. Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята до 180 С фурна за 20-25 минути или докато забита клечка за зъби, излезе чиста. Извадете от фурната, обърнете върху метална решетка и леко отстранете хартията. Оставете блата да изстине добре. Той е пухкав и въздушен, благодарение на белтъците. С остър нож, разделете блата на 2 равни части.

Крем 1: Сложете прясното мляко на котлона и добавете захарта. Сложете пакета желатин в 50 мл. вода. Оставете на страна. Смесете 100 мл. от прясното мляко с 50 гр. царевично брашно в купа. Когато млякото заври, леко го изсипете към царевичното прашно, като разбърквате непрекъснато. Върнете всичкото мляко на котлона и продължете да разбърквате, докато получите гъст крем. Топнете лъжица и обърнете, ако се залепва по лъжицата, кремът е готов. Отстранете от котлона и прибавете натрошения бял шоколад. Разбъркайте добре, докато се шоколада се разтопи, след това прибавете желатина, ванилията и киселото мляко. Покрийте с капак и оставете настрана да се охлади.

Карамелизиран сироп: Сложете в малка касерола 5 с.л. захар и 50 мл. вода. Сложете на горещ котлон и разбърквайте, докато захарта придобие карамелов цвят. Добавете 150 мл. вода и след като заври, отстранете от котлона.

Сложете първия блат в почистената форма с подвижно дъно. Сложете подвижния ринг и я затворете. Надупчете блата с вилица и полейте с 10 с.л. карамелизиран сироп. Подредете еклерите върху тортата. В разстоянията между тях разпределете останалия ви крем от еклерите и прибавете от шоколадовия , до нивото на еклерите.

Сложете отгоре втория блат. С вилица направете 10-на дупки и полейте с 10 с.л. от карамелизирания сироп. Отгоре разпределете останалия крем. Покрийте с фолио и сложете в хладилника за 1 нощ.

Преди сервиране поръсете с настърган черен шоколад.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Леле мале

    6 2 Отговор
    Колко много продукти, ще ми струва много скъпо....!

    Коментиран от #3

  • 3 Професора

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Леле мале":

    Щи излезе колкто да си я купиш готова!
  • 4 сладкарката с косата

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нели":

    В тези вирусно-грипни времена имате възможност да копаете Покойни, а тортата
    е наистина лека- не натоварва прекалено опечалените.
  • 5 Телефончу

    1 1 Отговор
    Лапай еклера кроки 🤪

    Коментиран от #10

  • 6 Магнит за боклуци 🐷🦍🤯📷☎️🚾

    3 1 Отговор
    Не лапам еклери, защото се страхувам от,, диабет,, на младешки торти ще преминем...с повече сметана и колкото по пресни са по здравословни, дано някой пич се намери да ме черпи, ще ми бъде. по вкусна..!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфа Ромео

    1 1 Отговор
    Малиии, прияде ми се зверски, ши ми падне инструмента напрао.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 глоги

    0 1 Отговор
    Рецепта на деня: ЛеЛка с еклерова шорта.
  • 12 Сиси

    0 0 Отговор
    Здравейте, току що прочетох рецептата и много ми хареса!
    Ще я пробвам и не обръщайте внимание на грозните коментари! Лек ден на всички!