ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Вкусна туршия с домати и чесън

Една по-нестандартна идея за зимнина

Публикувана: 10 Октомври, 2020 10:05
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6662
Рецепта на деня: Вкусна туршия с домати и чесън
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Необходими продукти:

500 г чери домати

1 л вода

4 суп. л. захар

1,5 суп. л.

сол

2 скилидки чесън

магданоз

Начин на приготвяне:

Бурканите се измиват с гореща вода, капачките се изваряват. Докато са още топли, на дъното на всеки буркан се слага малко чесън и магданоз. Отгоре се нареждат доматите.

В отделен съд се сипва водата и в нея се разтварят захарта и солта. Варете няколко минути до пълното разтваряне на солта и захарта. С получената смес залейте доматите до края на буркана.

Затворете с капачки и стерилизирайте бурканите 10-на минути. Оставете ги да изстиват с капачките надолу.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Прав чеп
1 Отговор
Вени, не ти е силата тука. Преписвай си статиите за... сещаш се.

Оценка:
-0 +5

браво
2 Отговор
Тази рецепта ми осмисли деня.

Оценка:
-2 +3

ф0с0ев
3 Отговор
Рецептата е правилна до момента в който се стерилизират затворените буркани. По тоя начин се сдобивате с компот от домати, който е и леко солен.
Не се стерилизиарт. Само се похлупват и се оставят на стайна температура, по възможност на тъмно. Всеки ден бурканите се раздрусват хубаво с цел уеднаквяване на разтвора. Целта е да се получи млечно кисела ферментация. Млечната киселина, която се образува служи за консервант, а и е доста полезна и вкусна.
Ако направите всичко както трябва, в зависимост колко са узрели доматите, ще получите хубаво мезе за ракия между 10 и 40 дни.
Туршията носи и целина.
По тази рецепта можете да правите същото нещо със какво ли не. Например, чушки, краставички, карфиол, моркови, а дори и с ябълки и динчета.
Важното е, че ви трябва 20-30 гр. сол на литър вода и не забравяйте да добавяте захар. Дрождите трябва с нещо да се хранят все пак.
П.П.
Съвременните бръснати краченца, да не бъркат ДРОЖДИ с дрожери. Не е едно и също.

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +5

Допълвам
4 Отговор

До коментар #3 от "ф0с0ев":


При варенето доматите ще се напукат. Магданозът ще покафенее . А чесънът ще синьо-зеленее.

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5