Last news in Fakti

3 Април, 2022 10:05 4 451 7

Рецепта на деня: Шоколадова бабка

  • сладкиш-
  • десерт-
  • великден-
  • бабка-
  • полска кухня-
  • какво да сготвя

Великденски сладкиш от полската кухня

Рецепта на деня: Шоколадова бабка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

600 г брашно
7 г суха мая
2 ч.л. сол
30 г захар
250 мл прясно мляко
3 големи яйца
75 г меко масло

За пълнежа:

100 г шамфъстък, лешници или други ядки по ваш избор, едро счукани
50 г захар
30 г какао на прах
120 г тъмен шоколад
120 г масло
щипка сол
За сиропа:
200 г захар
125 мл вода

Начин на приготвяне:

За да приготвите тестото, поставете в дълбока купа брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте добре. След това добавете млякото и яйцата и отново разбъркайте. Ако разполагате с голям кухненски миксер може да оставите тестото да се бърка само около 10-15 минути. Ако нямате, започнете с шпатула, след което продължете с ръка, докато тестото спре да залепва по стените на купата. Може да ползвате и обикновен миксер, но с бъркалки за тесто.

Следва да добавите маслото и да продължите още 10-15 минути да бъркате или докато тестото стане гладко и еластично, можещо да се оформи лесно на топка. Размесете го на набрашнен плот за 5-6 минути. След това го сложете в намаслена купа и покрийте с кърпа или свежо фолио. Нека втаса за час-два на стайна температура, след което може да го сложите за още толкова в хладилник.

След като тестото вече е втасало и се е охладило, малко преди да продължите с него, може да си приготвите плънката. Всички съставки за нея без ядките се поставят в малка тенджера на слаб огън. Бъркайте непрекъснато, за да не загори шоколадовата смес. Когато е готова я махнете от огъня, ще ѝ трябват около 20-30 минути, за да се охлади и да стане по-плътна.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на две еднакви по големина парчета. Набрашнете леко плота и с помощта на точилка разточете едното парче тесто на правоъгълник с приблизителни размери 30x40cm. В тази форма ще ви бъде по-лесно да го навиете.

Разпределете половината шоколадова смес по цялото тесто, оставяйки малка граница от около 1,5 см по ръбчетата на правоъгълника. Поръсете с половината от ядките. Започнете да навивате на стегнато руло от по-дългата страна на правоъгълника. Бавно, без да бързате.

Полученото руло се разрязва внимателно с нож на 2 по дължината. Двете дълги парчета се сплитат като плитка. Пригответе си подходяща тава за печене, която предварително е намазнена и покрита с хартия за печене. Поставете готовата бабка в нея, покрийте с кърпа и оставете за около час, час и половина, за да удвои размера си. Същото направете и с другото парче тесто, което отделихте.

Сладкишите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или докато станат златистокафяви. През това време си пригответе сиропа, като в тенджера комбинирате захарта и водата. Гответе на умерен огън, докато захарта се разтопи напълно. След това отделете тенджерата със сиропа от котлона.

Когато сладкишите са изпечени, още докато са топли ги намажете хубаво с помощта на сладкарска четка със захарния сироп. Десертът се разрязва, след като се е охладил напълно, пише Az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    4 1 Отговор
    А на дедо шоколадовия?Когато е гостувал в шаколадовата фабрика на баба.💋🤡🥳👍
  • 2 То у

    6 1 Отговор
    поляците една кухня , не ти е работа !
  • 3 Komapak

    4 0 Отговор
    В Копенхаген парченце от това струва 45 крони. Приблизително 6 евро... Не си струва цената. В смисъл минах се 😀
  • 4 Виталия Винокурова

    3 0 Отговор
    Изглежда апетитно руло-великденски сладкиш.
  • 5 стария моряк

    3 1 Отговор
    Полякиня ли е , плюй и бягай , нито за в кухнята , нито за в леглото. Иначе на маса , вършат чудеса с шишетата!
  • 6 въпросче

    2 0 Отговор
    Тази шоколадова бабка нали не е канадка?
  • 7 на село

    1 1 Отговор
    А шоколадовия на дядко кога ще е? Покрит отгоре с шоколадче.