1 Април, 2023 19:29 1 949 14

Странични ефекти от подлагането на психотерапия

  • странични ефекти-
  • психотерапия-
  • ползи

Те обикновено са много по-малко от потенциалните ползи от лечението на психически заболявания и проблеми

Странични ефекти от подлагането на психотерапия - 1
Снимкa: Shutterstock

Може би много от вас са се подлагали на психотерапия, планират бъдеща такава или просто искат да научат малко повече по темата. Днес ще си поговорим именно за същността и страничните ефекти на тази процедура, пише vesti.bg.

Психотерапията е форма на лечение, която има за цел да помогне на хората да разберат и преодолеят емоционални, поведенчески и психологични проблеми. Идеята на терапията е да подпомогне постигането на по-добро психично здраве, удовлетворение от живота и постижения на лични цели.

Този тип терапия може да бъде индивидуална, групова или семейна и се провежда от лицензирани психотерапевти. Те използват различни техники и подходи, за да помогнат на пациентите си да разберат и преодолеят своите трудности.

Психотерапията може да помогне за различни видове проблеми, като депресия, тревожност, зависимости, конфликти в отношенията, проблеми в работата или училище, травми, грижи за здравето и други. Важно е да се отбележи, че психотерапията не е бързо или лесно решение на проблемите и може да изисква усилия и ангажираност от страна на пациента.

Въпреки това, този тип лечение също има своите странични ефекти и днес ще ви разкажем за тях.

Емоционално разстройство: На пациентите може да им е трудно да се справят с емоционалните проблеми, които се разкриват по време на терапията. Те могат да изпитат повишено чувство на тревожност, депресия или дразнимост.

Умора: Понякога терапията може да изисква много усилия от пациента, което да доведе до умора и изтощение.

Физически симптоми: Някои пациенти могат да изпитат физически симптоми като главоболие или гадене, след като започнат да посещават терапевтични сесии.

Разстройство на съня: Някои пациенти може да изпитат проблеми със съня по време на терапията.

Социално разстройство: Терапията може да предизвика промени в отношенията на пациента с хората около него, което може да доведе до социално разстройство.

Временно увеличаване на симптомите: В някои случаи, пациентите могат да изпитат по-силни симптоми на болестта си, преди да се постигне подобрение.

Независимо от това, страничните ефекти на психотерапията са обикновено много по-малко от потенциалните ползи от лечението на психически заболявания и проблеми. В повечето случаи, те са краткотрайни и могат да бъдат управлявани с помощта на терапевта.

Процентът на успеваемост на лечение с психотерапия може да варира в зависимост от много фактори, като например видът на проблема, който се лекува, типа на психотерапията, която се използва, както и квалификацията и опита на терапевта.

При лечение на депресия с когнитивно-поведенческа терапия успеваемостта е между 50% и 75%, като подобрението може да продължи и след приключването на терапията.

За други проблеми, като тревожност, зависимост, емоционална нестабилност и др., ефективността може да бъде по-висока или по-ниска.

Една психотерапия може да се счита за неуспешна, ако целите на клиента не са постигнати, когато тя приключи. Това може да се случи, ако клиентът не е ангажиран с процеса на терапия, не следва препоръките на терапевта или не присъства на сесиите редовно. В някои случаи, неуспехът може да се дължи на неподходящо подбрана терапия, липса на квалификация на терапевта или на неразрешими проблеми в личността на клиента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    16 0 Отговор
    Ъхъ има ползи от психо ставаш хахо.

    Коментиран от #8

  • 2 Вазле космоса

    4 4 Отговор
    Най хубавата психо терапия е цицането на мътеница от англосаксонски кожен термус
  • 3 Адам Хилтън

    18 4 Отговор
    Ние да не сме американци, че да сме достатъчно прости да харчим пари за такива глупости?
  • 4 Смятам ,

    16 1 Отговор
    че е нож с две остриета , в много случаи пациентите не могат да разкрият душата си пред терапевта , което може да доведе до големи проблеми и грешна терапия ! Социалните контакти с малко , но отбрани хора , са най - доброто !
  • 5 Механик

    14 2 Отговор
    Всички странични ефекти от психотерапията са налични и видими в САЩ. Там човек се ражда със заприходен психотерапевт и цял живот му плаща. (също и на адвокат)
    Виждате какво става всеки ден там, нали?
  • 6 Уса

    9 0 Отговор
    Не благодаря говоря си сам и се чувствам перфектно

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Попиках се от смех

    6 1 Отговор
    Алоооо София прайд
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Медиите ежедневно подлагат нас,гоите на психотерапия спусната от държавата........Ако ви нямаше вас медиите,щяха да оставят ....Инквизицията.......Всъщност вие ,медиите замествате инквизицията и палачите....
  • 12 И те са

    3 1 Отговор
    търговци, като лекарите. А какви пари искат..... Ужас. Не искам никой да ми се "рови" в главата - аз сама си се справям отлично. По природа съм си психолог, даже исках да следвам това, но добре че се отказах - повечето откачат.
  • 13 Четох,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    че умните хора си говорят сами - мисля, че е вярно (ама на ум, де, не на глас).
  • 14 И като

    2 0 Отговор
    е неуспешна психотерапията кво правим? А колко пари искат терапевтите - ужас. Сама съм си психолог, не искам никой да ми рови в главата.