Last news in Fakti

23 Май, 2024 09:18 4 596 43

Вижте в кои страни празнуват 24 май, освен в България

  • 24 май-
  • кирил и методий-
  • празник-
  • държави

Сред отбелязващите 24 май страни са Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Словакия и други

Вижте в кои страни празнуват 24 май, освен в България - 1
Снимка: БГНЕС

Над 250 милиона души по света от 23 държави си служат с кирилицата, като броят на страните, използващи кирилицата, до разпадането на СССР бе дори по-голям. Този факт ни подсказва, че България, макар да е люлка на кирилицата и да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“ не е единствената страна, отбелязваща 24 май като официален празник, пише actualno.com.

Списъкът на държавите, в които се празнува 24 май, е дълъг, макар в някои от тях реално да се чества деня на Св.Св. Кирил и Методий и писмеността, но не на тази дата, което не е от особено значение, тъй като, първо, вълнува ни кои страни отбелязват деня на славянската писменост, второ, у нас празникът също не е винаги бил на 24 май.

След 1916 година, когато е въведен Григорианският календар, празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния е на 11 май – деня, в който църквата почита светите братя.

Как се е празнувал 24 май като празник през годините? Кой празнува 24 май?

Когато коментираме кой празнува 24 май, визираме кои държави отбелязват деня на просветата и културата, на кирилицата и делото на светите братя Кирил и Методий и учениците им. Въпреки че кирилицата се използва и от народи, които нямат нищо общо със славяните, както и в страни, разположени не на Стария континент, а в Азия, все пак предимно страни в руското културно-политическо пространство възприемат кирилица като своя писменост. Тези страни празнуват 24 май като ден на светите братя, на просветата и на кирилицата по начина, по който го отбелязваме и у нас.

Сред отбелязващите 24 май страни са Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Словакия и други държави, част от които обявяват своята независимост след разпадането на СССР или се отделят от Югославия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия СССР, а до XIX в. е била такава и в Румъния. Най-общо можем да кажем, че съвсем естествено денят е официален празник за всички славянски народи, за които кирилицата е официалният език. В някои от тези страни, като в Русия например, денят е приет за празник на славянската писменост и култура години по-късно – през 1991-ва след първото честване на деня на Кирил и Методий като църковен празник, какъвто в Русия той е от 1863 година.

У нас 24 май е официален празник година по-рано – от 1990-та, като е обявен за такъв с решение на Деветото народно събрание на 30 март 1990 г. 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Далеч не във всички страни, използващи кирилицата, празникът, посветен на светите братя, книжнината и просветата, се чества на 24 май. Чехия например също празнува деня на славянската писменост, на Кирил и Методий, но датата е различна – 5 юли, като деня е официален празник, подобно на 24 май у нас. Хиляди граждани на Чехия се събират на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал само манастир, за да отдадат почит и сведат глави пред славното дело на светите братя Кирил и Методий на този ден.

Също и не всички страни, използващи кирилица и почитащи делото на Кирил и Методий, са славянски. Кирилицата се използва от казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и други народи и дори в някои части на Аляска.

За глаголицата, кирилицата и вариантите на кирилицата

Макар че Кирил и Методий създават глаголицата, опростена по-късно от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица, 24 май се чества като празник на кирилицата и на Св.Св. Кирил и Методий. Азбуката, която използваме днес, се различава от кирилицата на Св. Климент Охридски. Многократно е опростявана, претърпяла е редица промени, за да достигне до варианта, познат ни днес.

Съществуват различни национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Енчева

    10 2 Отговор
    Тази с буквата А съм аз.

    Коментиран от #21

  • 2 Ами сега

    8 22 Отговор
    Парадокса е че в България се празнува заради македонците. След 1944 г. има идея празника да отпадне, но македонците твърдо заявяват, че ням да спрат празнуването му. Така предложението не се приема и още го празнуваме.

    Коментиран от #28

  • 3 Мъдрият

    18 6 Отговор
    24 май е ден на славянската азбука(глаголица) съставена от Свети Константин Кирил Философ, но това не може да бъде ден на Българската азбука!

    Кога ще оправите тази огромна грешка и неточност!

    Българската азбука(Кирилицата) е съставена от Светия епископ Климент Охридски Чудотворец и не трябва да се отбелязва на тази дата!

    ЗАЩОТО ТОВА Е ОТДЕЛНО СЪБИТИЕ - от изключителна важност за Българската история, и държава!

    Затова определете друга дата за празнуване на БЪЛГАРСКАТА азбука(Кирилицата!) - примерно на деня на Светите Седмочисленици или на дена на успението на Свети Климент Охридски !
  • 4 инж технолог по хранене

    27 1 Отговор
    Аз,буки,веди глагол. Българската азбука си е празник. Няма значение,кога ще я празнуваме.Трябва да сме доволни и горди ние-българите,че имаме такава епопея!

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скопие

    7 1 Отговор
    Словачка и кирилица? Како и повечето текстови на Факти...

    Коментиран от #32

  • 7 Нее

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "пУТИН":

    Вие пишете на българска азбука и половината ви думи са български.

    Коментиран от #14, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха хахаха

    1 2 Отговор
    Майкатидаеба кровозъба перхидролена
  • 10 Професора

    4 3 Отговор
    Азбуката на Кирил е писана за вс славяни в България я приемат първи защото е най близо до Византия където е съчинена
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Биби Кинг

    1 5 Отговор
    У Ромсiа на седми октомври празнуват дена на савецката мумианица!
  • 14 россиян..

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "Нее":

    Кирилицата е дошла от македонските земи ..оня охридски поп е използвал коптската азбука /създадена 2-3 век/като база и модел за създаване на кирилицата дошла няколко века след коптското писмо.

    Коментиран от #17, #23, #29

  • 15 россиян..

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "инж технолог по хранене":

    Престанете със тези комунистичиски измишльотини,създадени в бг школата през 20 век..виж 14.

    Коментиран от #30

  • 16 СТРАХ !!!!!!

    8 2 Отговор
    Вижте списъкът на страните, които честват 24 май. Да виждате някъде името на една от тях.Скоро името й в българските медии ще трябва да се изписват така: ру..я. Да познавате аналогичен случай в световната история.
  • 17 13675

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "россиян..":

    Прочети, историята, виж картата на кой са били тези земи
  • 18 Туйто!

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нее":

    "... и половината ви думи са български." >

    И най-новобългарската и Енте(л)УЕгентна , използвана от сульо и пульо, е "уау"...
  • 19 Туйто!

    2 2 Отговор
    Ето това е основателна причина да не се приеме предложението 24 -ти май да е национален празник, защото той не отразява събитие от българската история, а има славянски препратки и към други страни.
  • 20 мани беги

    7 3 Отговор
    джуджето путя пак няма да пропусне да се изкаже утре, че не била българска, а ще спомене византия, солунските братя и т.н. простотии, унижаващи и умаловажаващи ни ... макетата ще му пригласят ... сърбите тоже ... тия три улави народности само ни коладят ... дадохме им писменост, език, култура, религия, а те все ни хулят ... освен да им се усмихваме и гледаме сеира, то кво друго хаха ... утре вси светии ще се поклонят на светите братя кирил и методий, и на учениците им последователи - седмочислениците ... а тия, които не ни признават водят само войни и тънат в мрак!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мани беги

    8 1 Отговор
    утре вси славене към назе жа гледат, жа гледат и ше се маят, и възхищават! ние благодарност не щем! ние даваме! безброй са прогледналите покрай наща писменост!
  • 23 научете си урока

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "россиян..":

    Коптската азбука е вариант на кирилицата и е стигнала до Египет чрез богослужебни книги. Използвала се е само за служби в църквите, което доказва, че не е местна.
  • 24 СМЕХОРИИ

    3 1 Отговор
    ОТНОВО дразги и препирни,...седница преди всеки празник и седмица след това
    Дали има някакво значение кой я напсал,... едва ли, но трябва да има обиди помежду ни
  • 25 Некой си

    8 5 Отговор
    Около 300 млн. хора пишат и четат на нашата азбука.Гордейте се БЪЛГАРИ!
  • 26 Кадир

    6 2 Отговор
    Затова, Петър Стоянов искаше да премахне кирилицата, нали?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 7 Отговор
    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето.
    Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното право и не само там!!!
    копи-пейст
    ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 2014 в София се проведе първото издание на Типофест - единствен по рода си фестивал, посветен на типографията. В рамките му бе публикуван и Манифест за българска кирилица, в който са формулирани историческите и съвременните нужди от използване именно на българската форма на кирилицата. ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........

    Коментиран от #31, #33

  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами сега":

    Много тАпи почнаха да ви стават съчиненията. По-умн0 нещо не можа ли да измислиш?
  • 29 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "россиян..":

    По него време македонските земи са били България.
  • 30 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "россиян..":

    Престани да цапаш езика и пиесмеността ни! "със" се пише само когато следващата дума започва с буква "с" или "з". А след препинателен знак се оставя празно място. Оправи си граматиката и чак тогава учи хората, кое било измислено и кое било новото нормално.
  • 31 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако беше учил езици в училище щеше да знаеш, че руската азбука има разлики от българската. Разликите са малки, защото практически азбуката си е същата, но има няколко букви, които са характерни за руската писменост, а тях никой не ни ги е натрапвал, защото липсват в българската. Престанете с напъните! Никой вече не кълве.
  • 32 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Скопие":

    Не се прави на македонец - нито можеш да говориш езика нито можеш да пишеш на него - две изречения две правописни грешки !

    И по темата - кирилицата не е език а писмо . В Словакия пишат на латиница но почитат Кирил и Методи като славянски първо учители а не като създатели на писменност ......

    Коментиран от #42

  • 33 000013

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Никой нищо не ни е натрапвал а сами сме приели модификацията на писмеността като сме я типъзирали за нашия език пре ахвайки букви които не отговарят на нашата фонетика замествайки ги снукви които липсват .
    Езика и пусменноста е нещо което се променя и развива , адаптира се към новото време

    Коментиран от #37

  • 34 Евро Пейка

    1 3 Отговор
    Наистина идиотите били най-голямата и мощна организация в света - тук доказателствата за това са безспорни
  • 35 Идън

    7 0 Отговор
    В Чехия на Карловия мост има паметник на братята Кирил и Методий. Това е мостът съединяващ Мала страна със Старе место. Въпреки, че за писане използват латиницата- за нас чешкият език е разбираем. В българския език на всеки звук отговаря съответна буква- това е най- съвършеният принцип на писане- за разлика от английския например.

    Коментиран от #36

  • 36 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Идън":

    Мала страна и Старе место са два централни квартала в Прага- невероятна красота и чистота.Улиците се мият със специален шампоан ухаещ всеки път различно. Но от България няма по- мило и по- красиво- въпреки всичко...

    Коментиран от #38

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "000013":

    Елементарен сте! Именно в очертанията на буквите е тяхната скрита сила...Българщината в сегашната ни "КИРИЛИЦА" е изкормена...!!!

    Коментиран от #40

  • 38 ПРИПОМНЯНЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Идън":

    Мият улиците на често в тези квартали на Прага, заради тъй наречените "прашни бълхи", които лятно време са страшна напаст по старите павирани ulicích...там.
  • 39 пУ$$ИН

    0 2 Отговор
    ас сам йа саzдал таси сбука !
  • 40 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След още малко годинки на 0йропатланти3ъм ще д0и3к0рмят и самата Кирилица от младите българи. Шль0кавицата отдавна е станала официалното писмо на подрастващите, а езикът име странна и к0нфу3на смесица от англо-български термини. Днес, младите стриимват, браузват, лайкват, хейтват, викат си на "мен", найс, а!, или "куул!"..... Езикът ни се зарази със стотици неадекватни думи, нахлули откъде ли не: през търговските вериги и социалните мрежи, до официалните изявления на раб0лепните ни п0лит-калинки, естествено с любезното съдействие и неуморно к0дк0дякане на м€диите ни.
  • 41 Пецата

    1 0 Отговор
    Искам да ви кажем че изобщо не ме вълнуват тея врели некипели 🤣
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Какво празнуват

    0 0 Отговор
    Великоморавия като са изгонили братята