17 Септември, 2024 10:05 2 207 2

Рецепта на деня: Запеканка с броколи и чушки

  • запеканка-
  • броколи-
  • чушки-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Вкусно и здравословно ястие

Рецепта на деня: Запеканка с броколи и чушки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 килограм броколи;
  • 1 чаена лъжичка сол (8 грама);
  • 1 супена лъжица кисело мляко;
  • 1 червена чушка;
  • 1 жълта чушка;
  • 1 глава лук;
  • 3 супени лъжици зехтин (15 мл);
  • 100 грама кашкавал.

За соса:

  • 3 яйца;
  • 2 чаши мляко (400 мл);
  • 5 супени лъжици зехтин (30 мл);
  • 4 супени лъжици пшенично брашно (135 грама);
  • 1 чаена лъжичка сол (8 грама);
  • 1 пакетче бакпулвер (10 грама);
  • Копър.

Начин на приготвяне:

Първо, подгответе броколите, като ги измиете и накъсате на розички. Поставете броколите във вряща подсолена вода за около 5 минути, докато леко омекнат. След това отцедете и оставете настрана.

Нарежете червената и жълтата чушка на тънки ленти, а лука на ситни кубчета. Загрейте тиган с 3 супени лъжици зехтин и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните чушки и гответе още 5 минути, докато зеленчуците омекнат.

В отделна купа пригответе соса, като разбиете яйцата и добавите млякото. Постепенно прибавете брашното и разбъркайте добре, за да избегнете образуването на бучки. Добавете зехтина, солта, бакпулвера и ситно нарязания копър. Разбъркайте всичко до получаването на гладка смес.

Подредете броколито в намаслена тава, като го разпределите равномерно. Върху него разпределете задушените чушки и лук. Полейте зеленчуците със соса, който приготвихте, като се уверите, че всички съставки са добре покрити.

Накрая настържете кашкавал и поръсете обилно върху запеканката.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, докато ястието стане златисто и кашкавала се разтопи напълно, пише bukvarche.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разваля се апетита

    3 3 Отговор
    ако ядеш боб , мусака , таратор , как да свикнеш с брокола, щолен , ами не може . но има дето мислят че е по диетно . а дали е евтино . печеш и чдеш . ученици , студенти и военни са с баници с кренвирши .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.