3 Януари, 2023 16:56 1 334 17

Искрен Арабаджиев: Ако има мнозинство в НС, което да подкрепи нашите политики, едва тогава ще предложим кабинет (ВИДЕО)

  • искрен арабаджиев-
  • нс-
  • мнозинство-
  • политики-
  • подкрепа-
  • кабинет

Опитваме се преди разговора да бъде изобщо за имената, искаме да видим какво може да свърши това правителство, коментира депутатът от ПП

Искрен Арабаджиев: Ако има мнозинство в НС, което да подкрепи нашите политики, едва тогава ще предложим кабинет (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Нали видяхте как стартира това Народно събрание? Три дена не можехме да си изберем председател. Именно заради това, че няма ясни мнозинства в НС още от самото начало, партиите не могат да си говорят. За това ние в момента се опитваме преди разговора да бъде изобщо за имената, искаме да видим какво може да свърши това правителство. И понеже инициативата е вече в нас, днес получихме втория мандат от президента, ние още от миналата година стартирахме разговори с партиите в парламента, където да седнем открито на една маса. И да помислим, и да разпишем кои са най-важните приоритети за България. С това проекторешение, което е резултат от тези последни седмици, ние рамкирахме 4 големи теми, 4 големи области, които са разбити на много по-малки задачи. Първата тема е една иновативна и технологична икономика, втората тема е сигурността и службите, третата тема е образованието, четвъртата тема е енергетиката.
Ние сме разписали това решение, което ще бъде внесено в НС днес. И ще се опитаме да тестваме дали има мнозинство в настоящото НС, което може да подкрепи тези политики. Ако може, тогава бихме се нагърбили с нелеката задача да ги реализираме с кабинет. Едва тогава ще дойде момента да предложим кабинет, ако този проект на решение получи подкрепа.
Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова Искрен Арабаджиев, депутат от ПП и зам.-председател на социалната комисия в народното събрание. Той каза още:

Като икономист, който последните десетина години следи икономическите и обществените процеси, реално наблюдавах, че имаме икономически растеж в България. Средната работна заплата расте, но не си бях давал сметка за нивото на неравенството в страната. От миналата година направих съпоставка с останалите европейски държави и дори да вземем пример тези, които са близо до нас. Това, което се изумих е, че от 2010 година България е единствената държава, в която неравенствата се увеличават, достигат рекордни размери на фона на европейските държави. Давам пример: 20-те процента най-богати българи, взимат 47% от БВП на страната. Преди 12 години този процент е бил 40. Това означава, че брутният вътрешен продукт не само че се е увеличил няколко пъти за тези 10 години, но по-богатите и най-богатите в държавата са вземали още по-голям дял от този ръст.
Една от причините за неравенството, според мен, са огромните поръчки в инфраструктура, които се даваха в държавата, и основно отиваха в 8 фирми. Тези 8 фирми след това нямат стимул да дават по-високи заплати на техните работници, което ограничава ръста на средната работна заплата и икономическия растеж в страната.

Какви са мерките за намаляване на неравенството, или ли пари в държавата след управлението на ПП или ще теглим нови и нови заеми- вижте във ВИДЕОТО


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    4 21 Отговор
    За съжаление ПП и ДБ нямат мнозинство в НС. Мнозинство в НС имат мутрите от мафията и подръжниците им от партиите на статиквото

    Коментиран от #6

  • 3 това на снимката

    19 3 Отговор
    Вие имате фашистка политика и всяка партия която ви подкрепи означава че също е такава .
  • 4 Бенито Мусолини и Гитлер

    5 1 Отговор
    Само ние ви разбираме защото сте от нашите !
  • 5 Иронията

    1 6 Отговор
    Не звучи много оптимистично младежът. Толкова млади, толкова умни, толкова красиви, кадърни, честни. Пу, пу, пу.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 оня

    10 1 Отговор
    ПП се самоунищожиха, когато скочиха срещу Русия. Но да си еурогейзер или гейроатлантик не е лесно. Все трябва да се дупиш на кравария и фондерлайнен:))
  • 8 прост шоп

    17 1 Отговор
    Тия забравиха ли, че управляваха? Изумен бил милият, че имало неравенство...Айде стига! А ако е истина и това нещо иска да управлява то тогава тежко и горко ни, щом не виждат очевадното.
  • 9 Само предлагам

    12 1 Отговор
    УРИВАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ Да ви няма никога вече
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ост

    13 1 Отговор
    Еи боклуци вън от парламента чао чао чао
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Счупиха държавата

    9 0 Отговор
    PP i DB, дано пролетта не ги видим повече. Всички от тия 33 год при бай Ставри
  • 14 Прост Киро Парапета и кака Асена Спецова

    9 0 Отговор
    Ли да ни управляват некадърнико прост от ПП! Разкарайте се престъпни шарлатани, лъжци и крадци!
  • 15 Грую

    8 0 Отговор
    Същите неща ги предлагаше и ГЕРБ. Защо сега си мислите, че ще ви мине номера?
  • 16 9876

    5 0 Отговор
    Разбира се,че няма да има мнозинство в парламента. Защото мандата е на ПП.А ПП е токсична партия ,която няма място в парламента.
  • 17 Хроматид

    0 2 Отговор
    Мнозинството от НОРМАЛНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД иска едно Борисов и ШАЙКАТА му в затвора ! Това направете и песни за вас ще се пеят !