Last news in Fakti

12 Януари, 2023 15:41 2 731 12

Ще се приеме ли прокурори да не участват в избора на съдии на ВАС и ВКС? Велислав Величков пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • велислав-
  • величков-
  • съд-
  • адвокат-
  • гешев-
  • главен прокурор-
  • комисия-
  • всс-
  • вкс-
  • вас

Много е важен и въпросът за съдебния контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на наказателни производства, казва адвокатът

Ще се приеме ли прокурори да не участват в избора на съдии на ВАС и ВКС? Велислав Величков пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Събитията от последното заседание в правна комисия в парламента започнаха да следват точно този сценарий - на една голяма тържественост, на голямо очакване, че започва дългоочакваното изпълнение на законопроекти по Плана за възстановяване устойчивост и най-после ще се отговори на очакванията на Съвета на Европа и на Венецианската комисия за реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Също така и един отлаган въпрос за възможността да се реализира наказателна отговорност на главния прокурор, който се дискутира от 2009 година насам. Визирам делото „Колеви срещу България“. Законопроектите бяха шест. Някои са на група народни представители, други са на Министерски съвет. Сред тях ставаше и въпрос за квалифицирано намаляване на гласовете, нужни за избор и освобождаване на главния прокурор. Става въпрос това да се случва с по-малък брой гласове - от 17 на 13 във ВСС. Също така става въпрос и за избора на съдии на върховните съдилища, които да бъдат с двойно мнозинство – веднъж в пленума от 13 гласа и веднъж в съдийската колегия, за да се гарантира независимостта. Така прокурори няма да могат да се месят при избора на председателите на ВКС и ВАС. Освен това промените поставят и друг много основен въпрос, разбира се, след този за правомощията на главния прокурор. Това е съдебният контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на наказателни производства. Бе прието, че тежките престъпления и корупционните престъпления, свързани с търговия с влияние, които нямат пряко материално изражение, подлежат на съдебен контрол по жалба както на пострадалото лице, така и на това, което подава сигнала за съответното престъпление. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

И тъй като в заседанието на правна комисия е участвал и Пламен Панайотов, който ръководи катедра "Наказателноправни науки" в Софийския университет и бе пряко свързан с НДВС навремето, отново стана въпрос за възраждането на партията.

„Аз го тълкувам това и в политически план, защото преди време в правителството на професор Габровски присъстваха кандидати за министри, свързани пряко със НДСВ. Точно в този момент професор Герджиков започна да говори за възстановяване на НДСВ като политически субект. И изведнъж хора от НДСВ се явяват съветници. Очевидно е, че се търси някакъв хибриден модел на сътрудничество, който ще търси подкрепа от ГЕРБ. И някак ще търси възстановяване на стари политически величия, за да се замаже безотговорността на ГЕРБ. Да припомня, че ГЕРБ и ДПС отхвърлиха на първо гласуване законопроекта за лицата, подаващи сигнали за извършване на престъпления, след като го бяха подкрепили преди това в правна комисия“, каза още адвокатът.

Велчев също така попита дали гражданите днес имат усещане за справедливост.

„ Какво е усещането, когато има 12 хиляди прекратени досъдебни производства от прокуратурата, които може да се обжалват пред по-висока инстанция. Защо прокуратурата изземва правата на съда и оневинява хора, за които дори има данни за извършени престъпления. Така беше в предишния строй. Думата на прокуратурата бе силна“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    8 10 Отговор
    Вчера закона за разследване и отговорност на Главния Прокурор не е бил обсъден докрай в правна комисия. Всички представители на партиите, с изключение на тези от ДБ и ПП, много се "изморили" и решили да гласуват прекратяване на заседанието на комисията. Мутрите бяха неуморни и заседаваха по тъмни доби за изтърбушването на Изборния кодекс и разстрела на демократичните избори. Така и вчера същите мутри се опитаха да унищожат приемане на какъвто и да е заякон срещу безнаказаността на Главната им бухалка
  • 2 Санкт-Петербург 🇷🇺 Z

    2 4 Отговор
    Представям си как Стар турчин мрънка на българско момче
  • 3 Санкт-Петербург 🇷🇺 Z

    7 4 Отговор
    Разбрах всичко. Сега сме виновни за всички беди на най-великия български народ, започвайки от раждането на Христос. Да, трябва да се покаем, че започнахме да воюваме с Турция заради България. А България трябва да се покае пред Турция за нарушаването на нейната териториална цялост и да се върне в състава на Турция като вилаят.
  • 4 Хърч

    9 1 Отговор
    Докато има живи лидери на партий от прехода който ръководят ,задкулисно държавата , България няма да се оправи. 33 години фалшиви закони и реформи , за да се краде.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гуньо Адвокатина

    9 2 Отговор
    Този филибелийски "адвокат" не ги разбира тия неща. Съдебна реформа без промяна на конституцията не може да има.

    Коментиран от #10

  • 8 Перо

    3 2 Отговор
    Прокуратурата няма място в съдебната система! Трябва да е част от изпълнителната власт, към Министерство на правосъдието!
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 2 Отговор
    Лесно е, прокуратурата вън от съдебната система.

    Коментиран от #12

  • 10 3.14К

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гуньо Адвокатина":

    Не знаех че въпросният Величков е от Столипиново. А иначе всички "юристи" на жълтопаветниците направиха Гешев да изглежда като гений спрямо тях.
  • 11 ха ха ха

    0 0 Отговор
    Стига глупости ,къв е този ,то бива простотия,майтап и тъпота ама чак толкоз !
  • 12 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    И каква независимост ще се постигне , като я подчиним на Министъра на правосъдието хахах пълен смях сте лаици , подплатени