18 Юли, 2024 14:41 2 709 0

Любомир Каримански пред ФАКТИ: Андрей Гюров не е изпълнил вътрешните правила на БНБ (ВИДЕО)

  • любомир-
  • каримански-
  • гюров-
  • бнб-
  • освободен-
  • байрям-
  • бюджетна комисия-
  • дпс-
  • пеевски

Байрям Байрям ще бъде фигуративен в бюджетната комисия, казва икономистът

Любомир Каримански пред ФАКТИ: Андрей Гюров не е изпълнил вътрешните правила на БНБ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Относно освобождаването на Андрей Гюров от подста подуправител на БНБ, той не е изпълнил вътрешните правила на банката. След като прочетох внимателно решението на БНБ, в него има много характерни неща. Дори и да допуснем, че е имало изчакване да отмине „сглобката“, това показва само едно - че централната банка е силно притеснително доколко е независима, след като чака решение. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.

„За разлика от господин Гюров, когато аз не бях избран, когато участвах в конкурса за управител на БНБ, тогава с пълното съзнание на отговорността за този пост бях предприел действия да изляза от участие в две дружества. Излязох и от двете дружества преди да знам изобщо дали ще бъде избран, или не - само заради номинацията. Смятам, че така е коректно. Човек трябва да има уважение към поста, към който се стреми. Решението на Управителния съвет на БНБ е от 12 страници, а не е като прессъобщението. Гюров коментира така нареченото участие в дейността на НПО, но в дейността на дружеството има и търговска дейност. А за тази търговска дейност е записано, че дружеството извършва анализи, които са в помощ на правителството. Ако фирма, в която има участие подуправител на БНБ, прави анализи в полза на правителство!? Това е силна връзка на зависимост, която не трябва да се допуска“, добави Каримански.

„Не знам каква е логиката бюджетната комисия в парламента да се оглави от ДПС на Пеевски. Не се знае от оставащата част от ДПС на Пеевски доколко разполага с финансовата експертиза, за да може да поеме оглавяването на цялата тази комисия. За мен лично е абсолютно ясно, че сегашният председател – Байрям Байрям, който е избран, ще бъде фигуративен в бюджетната комисия. Едва ли той ще ръководи нещата в дълбочина от гледна точка на целия процес по съставянето на бюджета. Познавам Байрям от съвместната си работа, когато аз ръководех бюджетната комисия, и той никога не изразяваше позиция, не е участвал активно в поправките на онези бюджети, които разглеждахме. Той просто подкрепяше това, което имаше като позиция Йордан Цонев, а преди това Петър Чобанев, който сега е подуправител на БНБ от ДПС“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА