Last news in Fakti

19 Юли, 2017 07:46 1 628 1

Google обяви война на комарите (ВИДЕО)

  • google-
  • гугъл-
  • комар-
  • зика-
  • вирус-
  • болест

Компанията ще поведе битка срещу кръвосмучещите убийци чрез изследователското си подразделение "Verily

Google обяви война на комарите (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Американският интернет гигант Google ще се включи в борбата срещу комарите, които пренасят болести, отнемащи 1 милион човешки живота годишно, пише в. Daily express.

Компанията ще поведе битка срещу кръвосмучещите убийци чрез изследователското си подразделение "Verily". Проектът предвижда освобождаването на 20 милиона стерилни мъжки комара, създадени в лаборатории в Калифорния. Насекомите, заразени със специфична бактерия, могат да се използват в борбата срещу болести като зика, денга и чикунгуня, чиито причинители се предават на хората от комарите.

Инициативата е част от проекта Debug - най-мащабното по рода си проучване в САЩ, чиято цел е пускането на комари, заразени с бактерията Волбахия - често срещан репродуктивен паразит.

Специалистите обясняват, че идеята е заразените комари да се чифтосат с женски екземпляри в естествена среда. При този подход, който не е вреден за хората, яйцата на заразените женски насекоми не успяват да се излюпят. С течение на времето методът може да доведе до намаляване на общата популация на комарите.

Специалистите от изследователското подразделение на Google ще работят съвместно с частната биотехнологична компания "МоскитоМейт" и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно, Калифорния.

При автоматизираното масово отглеждане на комари учените от "Verily" сортират насекомите по пол, преди да използват алгоритми за контрол на наземните устройства, чрез които те ще бъдат освободени и разпределени равномерно в две близки околности, всяка от които с площ от около 300 акра (1 акър - около 4 декара).

Планът предвижда да бъдат пускани по 1 милион комара всяка седмица в течение на 20-седмичен период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фючър

    6 0 Отговор
    А защо ли си мисля, че зад този "хуманизъм" се крие някакъв експеримент гонещ съвсем други цели !? Дали комарите няма да са бъдещи носители на наноботи, кой знае, кой знае ?
    Невежество +технологии=ново робство !
Новини по държави: