Last news in Fakti

28 Април, 2021 05:26 5 253 12

28 април 1945 г. Убит е Мусолини

  • мусолини-
  • хитлер-
  • фашизъм

Краят на един диктатор

28 април 1945 г. Убит е Мусолини - 1
Снимка: Shutterstock

На 28 април 1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската съпротива. Цялата страна е обхваната от мощно антифашистко въстание, а от юг настъпват англо-американски войски.

Въстанието се ръководи от създадения преди повече от година Национален комитет за освобождение на Северна Италия (КНОСИ), в който участват пет партии - от комунистите до християндемократите. А командването на партизанските сили с над 200 000 бойци е поверено на главен партизански щаб начело с генерал Рафаеле Кадорна.

Към 25 април въстаниците установяват контрол над големите промишлени центрове Торино, Милано и Генуа и много други селища.

Дучето е в Милано още от 14 април. Чувствайки се предаден и изоставен от своите германски покровители, той отчаяно търси път за спасение. Негов емисар установява контакт с някои членове на КНОСИ. Членът на комитета Сандро Пертини, бъдещ президент на Италия, е категоричен: Дучето трябва да признае поражението, да се предаде безусловно и да очаква присъдата, издадена му от народа. Безплодни са и опитите, пак чрез посредник, да подири убежище в Швейцария. Властите в Берн дават да се разбере, че не възразяват на идването на жени и деца, но в никакъв случай не могат да приемат фашистки главатари.

Оказал се в безизходица, следобед на 25 април Мусолини напуска Милано и с приближени се отправя на север. Следващия ден към него се присъединява и артистката Клара Петачи, която му е любовница от 1932 г. След перипетии двамата, както и други сподвижници на диктатора, се вливат в германска военна колона, която се изтегля по стръмно алпийско шосе. Никой не знае къде ще стигнат, както и че са навлезли в район, който се контролира от 52-ра ударна партизанска бригада „Луиджи Клеричи”. Нейн командир е граф Пиерлуиджи Белини деле Стеле.

Сутринта на 27 април колоната е спряна от партизански пост край селището Мусо. Партизаните са малко и затова се съгласяват да пропуснат германците (близо до границата те са разоръжени и пленени), като задържат пътуващите с тях италиански фашисти. При огледа на един от камионите партизанинът Джузепе Негри забелязва дремеща в ъгъла фигура в германска униформа.

На въпроса какъв е този човек, немски войници отговарят: „Пияница”. Негри повдига пелерината, за да разгледа лицето на „пияницата”, и веднага познава Мусолини. Дучето, неговата любовница и други фашисти са свалени от колите. Арестуваните са отведени в близкото планинско градче Донго, където е командването на 52-ра бригада. За по-сигурно Мусолини и Петачи са откарани в малкото село Бондзаниго. Там са настанени в дома на доверено селско семейство, лично познато на политкомисаря на бригадата Микеле Морети. За охрана са оставени двама партизани.

В 16.10 ч. на 28 април 1945 г. Дучето е екзекутирано. Труповете на убитите са откарани на площад „Лорето” и окачени с главите надолу на скелето на местна бензиностанция. Символиката е трагична - на същото място на 10 август 1944 г. фашистите са оставили за назидание телата на 15 патриоти, разстреляни като заложници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 14 Отговор
    Краят на Бойко Разбойко идва.Още по ужасен.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чул

    13 0 Отговор
    Не бе Дучето избягал с италианска секретна подводница в Южна Америка , където необезпокояван е доживял до дълбока старост . Даже подводницата е била с газов изпарител Ланди , и го е закарала на газ евтино и на далавера.
  • 5 Пучо Капучо

    14 1 Отговор
    Дучето си е бил мегаломан, с образа на клоун. Щом Бенито успява да изтръгне усмивка от темерутската физиономия на чичо Ади, както горе на снимката, па значи си е бил асъл клоун. Италианците са го ненавиждали и закономерно краят му е очакван - с краката нагоре и готово. В БГ има доста политици за провесване с краката нагоре, тия от статуквото всичките плачат за подобен край.

    Коментиран от #6

  • 6 МАФИЯ НА ББ

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Капучо":

    ДУЧЕТО ИМА ЕДНА ГОЛЯМА ЗАСЛУГА ТОГАВА, ЗА КОЯТО НИКОЙ НЕ ПИШЕ ОТ МИСИРКИТЕ. ИЗПРАТИЛ Е ВОЙСКАТА СРЕЩУ МАФИЯТА И МАФИОТИТЕ СА БИЛИ ПО-НИСКИ ОТ ТРЕВАТА ДОКАТО ТОЙ Е УПРАВЛЯВАЛ. НЯМАЛО ДРОГА, УБИЙСТВА, ВЕНДЕТИ ГРАБЕЖИ И Т.Н.
  • 7 Аре нема нужда

    9 6 Отговор
    Така наречените италианци са цигани ! Цял свят го знае !
  • 8 Никвата кога ше увисне

    12 1 Отговор
    С тиквата надоле заедно с пуделите му
  • 9 хаберих

    13 1 Отговор
    Наскоро ми хрумна.
    Да се знае и помни. Доайен на движението Black Lives Matter е Леонид Брежнев. Преди 40 - 50 години на неудобните американски въпроси отговаряше:
    - А вие защо биете негрите?
  • 10 И Бойко е Дуче

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бойко Борисов е най-близко,
    до описанието на Дучето!
    Погледнете го и вижте ,
    колко много, прилича на Дучето!
    Класиката в жанра е :
    -"Ав ви дадох едни милиони ,
    не ме търсете повече"?
    -"Аз направих толкова,
    колкото никой ,
    не е направил за 100 години"?
    Но защо не казва ,че парите са наши ,
    и една част от тях липсват ?
  • 11 Ххххх

    4 0 Отговор
    Ц ганина Мусолини се филмирал и се е помислил за Юлий Цезар
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    НяКOЙ мнoгo гo e CТРAХ oт cпoмeнa зa вeликитe пaтриoти-рoдoлюбци и пoбликувaт вcякaкви прocтoтии...A пoбecнялaтa тълпa e рaзкъcaлa трупa нa Муcoлини нa чacти...
Новини по държави: