Last news in Fakti

26 Септември, 2021 18:48 2 974 66

В Швейцария: 2/3 от хората одобриха въвеждането на еднополовите бракове на референдум

  • швейцария-
  • референдум-
  • одобрение-
  • еднополови бракове

64% от гласоподавателите подкрепят предложението „брак за всички“, което ще приведе алпийската нация в съответствие с по-голямата част от Западна Европа.

В Швейцария: 2/3 от хората одобриха въвеждането на еднополовите бракове на референдум  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Почти 2/3 от швейцарските избиратели одобриха плана на правителството за въвеждане на еднополови бракове, според първите прогнози след референдума днес, съобщават от АФП.

Според прогнозите на статистиците от GFS Bern, които проведоха основните анкети по време на кампанията, 64% от гласоподавателите подкрепят предложението „брак за всички“, което ще приведе алпийската нация в съответствие с по-голямата част от Западна Европа.

Избирателните секции затвориха по обяд (10:00 GMT), като се очаква пълните резултати да дойдат в рамките на часове.

Еднополовите двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство, като всяка година се създават около 700 такива партньорства. Този статут обаче не предоставя същите права като брака, включително за получаване на гражданство и съвместно осиновяване на деца.

След години на дебати и дискусии швейцарският парламент одобри през декември миналата година законопроект, позволяващ еднополови двойки да се женят в страната с 8,6 милиона души. Но той беше оспорен в рамките на системата за пряка демокрация в Швейцария, като противниците събраха 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум.

Правителството и парламентът призоваха избирателите да подкрепят "брака за всички", за да се премахне "неравното отношение" между хетеросексуалните и гей двойките, допълват от БНР.
Проучванията на общественото мнение по време на кампанията показват, че членовете на някои християнски конгрегации и привържениците на дясната популистка Швейцарска народна партия (SVP) - най-голямата политическа партия в Швейцария - са най-склонни да се противопоставят на легализирането на еднополовите бракове.

Промяната на закона ще позволи на еднополовите двойки да се женят в граждански церемонии и ще им осигурят същите права като на другите семейни двойки. Чуждестранните съпрузи ще получат право да кандидатстват за гражданство чрез опростена процедура и еднополовите двойки ще могат да осиновяват заедно деца. И в това, което се оказа най-противоречивият аспект на кампанията за референдум, лесбийските двойки ще имат достъп до дарения на сперматозоиди.

Противниците окачиха из швейцарските градове ярки плакати, които предупреждаваха, че законът ще унищожи "ролята на бащата". Един от плакатите показва плачещо бебе с ухо, маркирано като това на добитък, и надпис: „Бебета при поискване?“ Друг с огромна глава, подобна на тази на зомби, представляваща мъртъв баща, беше покрита от близко основно училище в южния кантон Уолис от страх, че ще изплаши децата.

Успоредно с референдума беше проведено второ гласуване по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия, озаглавено „Намаляване на данъците върху заплатите, данъчен капитал по справедлив начин“.

Поддръжниците на така наречената инициатива „99 процента“ искаха по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталови доходи, като прагът ще бъде определен от парламента. Генерираните приходи биха били използвани за намаляване на данъците върху доходите за по-бедните. GFS Bern прогнозира, че инициативата е отхвърлена, като само 34 % подкрепят предложението.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 модерният ляв

    21 90 Отговор
    Швейцарците са умни и прагматични хора. Животът е само един и хората с различна сексуална ориентация имаме право да го изживеем достойно и щастливо.

    Коментиран от #6, #14, #26, #30, #36

  • 2 Бойко Разбойко

    48 5 Отговор
    Там ще карам старините си с кмета на Симитли.
  • 3 Професора

    81 11 Отговор
    Швейцария е новата Педерастландия!

    Коментиран от #19

  • 4 бай ганъо

    17 74 Отговор
    Булгар, булгар...още вярва че ще му вземат децата и ще ги дадат на еднополови семейства. Готов е да ги брани с увиснало шкембе, плитка чесън и гроздова ракия.

    Коментиран от #51, #55

  • 5 Вожд

    40 4 Отговор
    Колко всъщност желаещи за еднополов брак има.Колко дискриминирани гейове има.Всичко това ми се струва преекспонирано.Диалог направен да принасочва вниманието на обществото от наистина важните неща.Гейовете си имат права да си се женят развеждат тяхна си работа.
  • 6 верваи ми

    69 13 Отговор

    До коментар #1 от "модерният ляв":

    Не ми обяснявай кое е редно и кое не. Това че сте болни и нагли не означава че можете да се показвате навсякъде. Как да предпазя децата си от вас като навсякъде демонстрирате че можете да го взимате със шоколада?

    Коментиран от #11

  • 7 реалистъ

    13 25 Отговор
    Браковете са отживелица.

    Коментиран от #10

  • 8 факт

    19 0 Отговор
    Защо Швейцаря се представя като немскоговоряща държава в Швейцария и четирите езика френски италиански ретроромански и немчушки са равнопоставени.
    Ако отида и им заговоря са длъжни да ме разберат на който и да е от тези езици
  • 9 ПЕНЦИОНЕР

    49 4 Отговор
    ....... МЪСНИ КУЧИТА ЕИИ.... ПРЕДИЗВИКВАТ ПРИРОДАТА.... И ТЯ СКОРО ШТЕ ГИ НАКАЖЕ...!!!!!
  • 10 факт

    8 17 Отговор

    До коментар #7 от "реалистъ":

    Няма ниаккъв смисъл от брака тук си прав
  • 11 модерният ляв

    11 39 Отговор

    До коментар #6 от "верваи ми":

    От какво да ги предпазиш точно? Мислиш ли че ще ти ги вземем? Дръж си ги. Има съвсем нормален начин да им обясниш че на този свят има и мъже които харесват мъже и жени които харесват жени. Хомосексуалистите се раждат такива, още от малък ме влече моя пол, а съм израстнал в консервативни времена без "гей пропаганда".

    Коментиран от #21, #23, #28, #37

  • 12 Дааа, ама Не

    37 4 Отговор
    Хубаво го разрешавате, да всеки има право да си живее живота с който си иска, но тук идва другия въпрос, как ще им се разреши на 2 жени 2 мъже да отглеждат и осиновяват деца. Нима тия деца ще се развият правилно, лезбийките ще ги тикат на женските към техните разбирания, а педaлите към техните. Това е проблема, никакво право на деца, ако единия не има от нормална връска и тя ще е поставена от същите репресии към детето
  • 13 оня с магарето

    34 1 Отговор
    на тия швейцарци и кравите им лилави
  • 14 ПЕНЦИОНЕР

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "модерният ляв":

    .... И ТОВА ДОЖИВАХМЕ..... МАЛИ... МАЛИ.... НАВРЕМЕТО...ИМАШЕ НОРМАЛНИ....... . ПЕРАСИ... ... ЧАКАХА ПОКРАЙ ГРАДСКИТЕ ТОАЛЕТНИ ДА ТЕ ГЛЕДАТ КАК ПИШКАШ....И ТОЛКОЗ.... . СЕГАШНИТЕ ДЕЦА ИСКАТ..... ПФУУ.... ИЗРОДИ......!!!!!!!

    Коментиран от #47

  • 15 верваи ми

    23 1 Отговор
    Със сигурност чакате бежанците да си поиграйте на майки с деца.
    Моля господа да на освободи от такива като вас. Не децата трябва да има и маска за очи да не ви вижда. Няма закони.
  • 16 То е хубаво

    35 4 Отговор
    еднополови да се цепят, но коква е ползата, от това живот не се ражда. Ако така продължат, света ще се самоубие. Каква е ползата, гея да си напълни задника, това може да го направи и с една краставица. Това джендърство ще унищожи света, ще изчезнем кото динозаврите!

    Коментиран от #22, #29

  • 17 АМАН

    25 1 Отговор
    Аман от тези!
  • 18 българин

    37 3 Отговор
    Изпитвам респект към тази държава ,а към тези 64% гласували изпитвам отвращение !!
  • 19 111

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Вероятно е така,но не това е нашият проблем,дори бежанците от Близкия изток не искат да остават тук въпреки,че не сме такава ....ландия,а искат в Швейцария, а ние сме големите мъжки момчета,а сме най-бързо изчезващата нация
  • 20 Очаквано

    19 2 Отговор
    Явно и там е пълно с педермуци, педермеци все с напукани гевреци.
  • 21 верваи ми

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "модерният ляв":

    Да, ама без показност. Децата никой не може да ми ги вземе. Ти да не си и канибал че да ги вземаш? Имам познати като теб ама не го показват. Стойте си в клубовете и правете каквото си искате но не и на улицата.

    Коментиран от #24

  • 22 обвързан

    4 28 Отговор

    До коментар #16 от "То е хубаво":

    Каква краставица, жена ти така ли си пълни хралупата? Пълни глупости, само секс ви е в главата, а чувствата? Вие повечето стоите заедно заради децата, а ние се обичаме истински и затова сме заедно.

    Коментиран от #31

  • 23 Антитрол

    30 3 Отговор

    До коментар #11 от "модерният ляв":

    Алоо левия, женете се, бъркайте си по дупките и каквото искате правете но като не можете да създадете деца няма и да имате и право да притежавате такива.

    Гей паради също няма да има - с какво сте повече от хетеросексуалните че да имате повече права.

    Останалите ви глупости относно децата също няма да ги има - децата са момчета и момичета докато станат пълнолетни а след това да решават сами.

    Това че харесваш хора от твоя пол е заболяване на мозъка или проблем с хормоните - намам нищо против вас ама ще се отнасям както към останалите психично болни.
  • 24 обвързан

    5 30 Отговор

    До коментар #21 от "верваи ми":

    Никой няма да ти ги вземе. Гледай си ги. Но има деца хвърлени по домове от хетеро родители. Някои от тях могат да получат грижа и семейство, дори да е еднополово. А вие пак си мислите че еднополовите двойки щели да не ги възпитат правилно и дори да ги насилват сексуално - ДОЛНА ЛЪЖА! Но нека тогава на двойка мъже да се дава момиче, а на двойка жени - момче.

    Коментиран от #25, #32, #54

  • 25 педероунгелл

    20 4 Отговор

    До коментар #24 от "обвързан":

    Изчезнипедеразд
  • 26 резервист

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "модерният ляв":

    Е хубаво де но защо трябва да се афишира всичко това . Ние нормалните които сме болшинство (все още ) трябва ли да натрапваме нашата си ориентация . Искате да "преоборудвате" всички ли ? Това ли е идеята на парадите ви и на цялата тая дандания около тях ? Вие искате да покажете че сте различни , а когато започнат да се отнасят с вас като такива се обиждате .
  • 27 Павел Пенев

    28 3 Отговор
    Швейцария е затворена държава извън ЕС и там психопатите са повече отколкото в другите страни членки. Сега като узаконят лесбийките, гейовете и трансджендърите господ да им е на помощ.Точно за това истинските европейци бягат от Европа.
  • 28 гост

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "модерният ляв":

    увредени мозъци сте вие!!! това не го казвам а е научно доказано....
  • 29 Smooth Jazz

    26 2 Отговор

    До коментар #16 от "То е хубаво":

    То това е целта - редуциране на хората, намаляване на популацията им, било с ваксини, било с пропагандиране на хомосексуализмa... С всевъзможни средства.

    Коментиран от #65

  • 30 Гост

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "модерният ляв":

    Ха, ха. Бракът въобще не е гаранция за щастие дори при хетеросексуалните. А ЛГБТИ, както се изказват някои психолози, въобще не са склонни на моногамни връзки. И това становище е напълно логично. Традиционните бракове са съюз между партньори, които заедно възпитават децата и внуците си.Със съответните
    съпътстващи проблеми,, които сближават съпрузите да търсят заедно решения. А при хомогамните бракове приоритетите са в кой бар да отидат и въобще как да се забавляват. Няма лошо, техен си е животът, но вече ни досадиха в натрапчивото си желание да ги приемем,че са някаква прогресивна категория хора. А ние - задръстени изоставащи.
  • 31 Госあ

    27 3 Отговор

    До коментар #22 от "обвързан":

    Вие сте психично болни и биологично ощетени, защото не може да се възпроизвеждате. Искате да промивате малки детски мозъчета, за да се разраства и съществува болната ви общност.
  • 32 Тоалетна хартия

    33 3 Отговор

    До коментар #24 от "обвързан":

    Предпочитам да живея в сиропиталиче, пред тива да ме отгледат двама психично болни. Живота не е само манджа!!!! Изврътеняци....
  • 33 Педалите нямат място в брака!

    20 1 Отговор
    Той не е конструиран за тях от Бога,и църквата не е тяхна обител! Да се вземат,по дяволите,но не в Божия храм и не в гражданският регистър! Да си построят отделни капища и да си викат отделни попове!
  • 34 Българина

    24 1 Отговор
    щом се педерастеят, нямат бъдеще
  • 35 Иван

    16 0 Отговор
    След Израел, еврейския Мешия ще посети Швейцария
  • 36 111

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "модерният ляв":

    Никой не ви пречи да живеете, но няма да ви позволим да осиновявате деца!
  • 37 Заблуден си

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "модерният ляв":

    Рогатият пробва това при всеки, но не навсякъде успява.
  • 38 Анонимен

    33 1 Отговор
    Забележете, че християните в Швейцария са се противопоставяли на еднополовите "бракове", но очевидно са били малцинство. Целият Запад се изврати и не е далеч денят, в който Бог ще му види сметката. Време е нормалните хора там да се изнасят към Източна Европа.
  • 39 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    3 8 Отговор
    Другият път да питате и БСП как да гласувате......
  • 40 ХА ХА ХА

    20 2 Отговор
    И ТУКА ЩЕ СТАНЕ ТАКА !!! ВСЕКИ ЩЕ СЕ КЛАТИ СЪС ВСЕКИ , ТОЙ , ТЯ , ТО !!!! КОЛКО ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ МОЖЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ СЪС ЗАКОН , ТИЯ ОТ ЕС , НАИСТИНА СА ГОЛЕМИ ДЖЕНДЪРИ ????
  • 41 ПОЗИТАНО 20

    5 6 Отговор
    Нас що не са питали как да гласуват в Швейцария
  • 42 Некрон

    15 4 Отговор
    Приемайте ЛГБТИ докато още може да живуркате, при новото велико преселение на народите от Изток този път тази източна вълна ще е последна за Запада и бялата раса, идват исляма, мюсюлманите, турците, китайците и вече дори няма да има мултирасово общество а приматосапиенс мюсюлманикус
  • 43 Бегай !

    16 2 Отговор
    Това са психичноболни хора,плод на кръвосмешение.
  • 44 ПОЗИТАНО 20

    5 3 Отговор
    Пращаме наши хора в Швейцария да ги...ВРАЗУМЯТ
  • 45 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    1 10 Отговор
    КАК МОЖЕ ТОВА ДА СТАВА.....ТИЯ ЯВНО НЕ ИМ ПУКА ОТ ОРТОДОКСАЛНИТЕ ДОГМИ.НА КОМУНИСТИТЕ

    Коментиран от #52

  • 46 Пенчо

    11 1 Отговор
    Просто ОТВРАТИТЕЛНО!!!
  • 47 ГЕЙФРУТ

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПЕНЦИОНЕР":

    АМА СЕГА НЕМА ГРАДСКИ КЕ.НЕФИ КЪДЕ ДА СЕ ИЗ.ПИ.КАШ,КАМО ЛИ НЕКОЙ НОВ ПРОЕКТ ДА ТЕ ГЛЕДА👬 👬 👬
  • 48 Руски гей

    1 11 Отговор
    А в България кога?
  • 49 ваня

    6 1 Отговор
    голям смях! Да видим католическата църква, а също Протестантската църква, която е много по силна!!!!
  • 50 русофили

    4 1 Отговор
    чемодан-вокзал-берн 😁
  • 51 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "бай ганъо":

    Кротни се малко! Всички разбрахме, че за теб цел в живота ти е да ти напълнят сИдалото. Защо, обаче, ти трябва да сключваш брак за целта?
  • 52 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Пишештия с големи букви и ти ли си "модерен ляв"
  • 53 Без Негри

    16 1 Отговор
    Това е, запада е в ръцете на Сатаната.
    Искат свят на джендъри и содомисти.
  • 54 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "обвързан":

    А защо деца от домове да не се дават на хетеросексуални, бездетни двойки, вместо да се раздават на хомосексуалисти, като поощрителна награда, че видиш ли и те са уж хора, като хората?
  • 55 Русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай ганъо":

    ПеТалщината е характерна и присъща за държави, в които силовият труд е отдавна забравен.
    Там, където хората работят здраво за благата си, подобни извращения са почти немислими.
  • 56 Бах

    8 1 Отговор
    П.е.д.е.р.с.т.к.а. им работа
  • 57 БРЦК

    8 0 Отговор
    Изродия
  • 58 ОСА

    14 1 Отговор
    Жалко за Швейцария, беше меката на Протестантството. Содом и Гомор отново с мощна сила в Запада ! Извращения, които се налагат за нормални отношения с закон в Европа и САЩ....няма да закъснее Божието наказание, всичко това е мерзост пред Него...четете Библията и ще разберете
  • 59 Леда

    12 1 Отговор
    Легализирането на еднополовите бракове нарушава правата на децата, защото лишава невинни деца от възможността да имат майка или баща. В момента никой не пречи на еднополови партньори да съжителстват, както и да бъдат родители поотделно.
  • 60 Грогу

    5 0 Отговор
    Прекалено много шоколад ядат швейцарците...няма друго обяснение за разрешаване на еднополови бракове . Но избора да включат мралния разпад в съдържанието на думата “демокрация" си е личен избор на швейцарците . Решението си е тяхно.
  • 61 А питам

    9 0 Отговор
    Абе тук що не се провежда референдум за тва, а ни го налагат насила??

    Коментиран от #62

  • 62 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "А питам":

    Така са преценили Синагогата и Билдербергите.....те правят тайни проучвания на общественото мнение.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Човека Коза

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Smooth Jazz":

    Agenda 21 , така му викат гущерите - глобалисти. 👍
  • 66 Човека Коза

    3 0 Отговор
    Вива Рамзан Кадиров!
Новини по държави: