Last news in Fakti

19 Септември, 2022 19:30 842 4

Унгария внася в парламента антикорупционен законопроект

  • унгария-
  • законопроект-
  • парламент-
  • антикорупция

Този ход на правителството е свързан с усилията на Будапеща да избегне загубата на европейски средства в размер на милиарди евро

Унгария внася в парламента антикорупционен законопроект - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарското правителство днес ще внесе в парламента антикорупционен законопроект, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс.

Този ход на правителството е свързан с усилията на Будапеща да избегне загубата на европейски средства в размер на милиарди евро.

Европейската комисия вчера препоръча да бъде спряно отпускането на средства на Унгария в размер от 7,5 милиарда евро, като изтъкна като аргумент неуспехите на Унгария в борбата с корупцията и в налагането на върховенството на закона.

Европейската комисия също така постави изисквания пред Унгария - за да съхрани достъпа си до европейското финансиране, Будапеща ще трябва да изпълни тези условия. Унгарското правителството заяви незабавно, че ги изпълни.

Това е първият подобен случай, след като ЕС въведе нови правила, с които да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността в 27-те страни членки.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач написа в Туитър, че днес и в петък кабинетът ще внесе в парламента законодателни актове, "включително и предложения за създаването на орган, който да контролира процедурите за обществени поръчки със средства от ЕС".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 4 Отговор
    Губим унгарците. Останаха ни българите, ама станаха много лакоми.
    Викаме им паре нема - действайте, ама не искат. Всеки прави про-руска
    партия и иска.
  • 2 Ами

    4 1 Отговор
    Ако всички членки на ЕС, с изключение на ядрото членове се поддава на европейския шантаж. Що пък да не станем европейски щати. Началника ще определи официалния език. Ще премахнем официалните символи - флаг и т.н. Тъй като, очевидно, държавите от ЕС не могат да съществуват без евро средства. що се борите бе за суверенитет, след като не можете да бъдете шеф на държавата ви и допускате да ви се меси, основно Брюксел, Германия, Франция.
  • 3 БББ

    4 0 Отговор
    Нали голем го вадеха , като опре до парите и веднага се надупиха.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: