Last news in Fakti

30 Декември, 2022 07:40 2 625 28

След модернизацията на ВВС Гърция няма защо да се страхува от външна заплаха

  • гърция-
  • въоръжаване-
  • ввс

Мнението е на премиера Кириакос Мицотакис

След модернизацията на ВВС Гърция няма защо да се страхува от външна заплаха - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чрез модернизирането на своите военновъздушни сили Гърция засили способностите си за възпиране толкова много, че може да не се чувства застрашена от никоя страна. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещение в 115-то бойно отделение на военновъздушните сили във военновъздушната база в град Ханя на остров Крит.

Министър-председателят инспектира многофункционалните изтребители четвърто поколение F-16, модернизирани до ниво Viper, и се запозна със задачите, организацията, модернизацията на самолетите и общото укрепване на въоръжените сили. „В ход е важна модернизация на ВВС, много важна програма, която, съчетана с други инвестиции, които сме направили, смятам, че ни дава дългосрочна увереност, че сме засилили нашето възпиране до такава степен, че нашите граждани да не се чувстват застрашени от когото и да било", каза Мицотакис, чиито думи цитира вестник "Катимерини".

Премиерът обърна специално внимание на пилотите, целия личен състав, който управлява бойни самолети, и им обеща подкрепа. След това правителственият глава посети 343-та ескадрила, където го посрещнаха летци и му връчиха сувенири. Мицотакис разговаря с персонала и размени пожелания за Нова година, като благодари на военните за тяхната служба. Министър-председателят бе придружен от командващия ВВС на Гърция генерал-лейтенант от авиацията Темистоклис Буролиас, съобщава изданието.

Сътрудничеството между Гърция и САЩ по американската програма за многофункционални изтребители F-16 започва през 1989 г. Тогава ВВС закупиха първите 40 самолета F-16 Block 30. През 1997 г. последва доставката на 40 самолета F-16 Block 50, а през 2003 г. бяха придобити още 60 самолета F-16 Block 52+. Последната доставка на самолети F-16 беше извършена през 2009 г., когато Гърция получи 30 от най-модерните по това време F-16 Block 52+ Advanced. През 2020 г. започна програма за надграждане на F-16 до ниво Viper - гръцките ВВС получиха първия такъв самолет през септември 2022 г. Като част от тази програма се планира да се модернизират 83 самолета F-16 Block 52+ и 52+ Advanced.

В Гърция вече пристигнаха и първите девет от закупените от Франция 24 многоцелеви изтребителя Rafale.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някоя си

    37 3 Отговор
    Е техните поне не са рисунки 😉

    Коментиран от #11

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 4 Отговор
    след 1989 ГОДИНА в БЪЛГАРИЯ бяха унищожени
    БНА
    ВФ
    ВВС
    СПЕЦ ЧАСТИТЕ

    Коментиран от #10, #19

  • 3 да де

    26 20 Отговор
    И тоя е гледал много филми дано да не се стига до там да разбере истината по трудния начин.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мдааа

    26 22 Отговор
    Сиртаки първо ще ти унищожат военните летища няма да имаш време да ги вдигнеш, Америка ти дава газ но жестоко ще патиш спазвай поетите и подписани ангажименти никой няма да те нападне и не искай да заграбиш това което не е твое

    Коментиран от #8

  • 6 Българските турци

    16 21 Отговор
    С реклами , военни паради и демонстрация на модерна техника можеш да организираш успешни търговски базари за разпродажба на оръжия но да водиш война е невъзможно ! С много пари можеш да си купиш най модерното и най ефикасното но можеш да ползваш само онова което си закупил и то в рамките на позволеното от производителите ! " Воденица не се върти с носена вода " !... Като ти свършат стрелите и най съвършенният лък пет пари не струва ! ... Ако нямаш обучена и дисциплинирана жива сила никакво астрономично заплащане няма ефект...и тоя който взима 300$ и онзи с 20.000$ умират по един и същи начин !
    Така че имайте впредвид - Турската армия е милионен професионален Аскер с всички браншове на модерната военна стратегия !!!... Горко на всеки който му се изпречи! "Сигурност и доверие за приятели , страх и паника за врага "!!!...

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Българин

    18 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    По тихо бе.Има примери за това ,че големината на армията няма значение Особенно когато има мбого острови и малко суша.

    Коментиран от #14

  • 8 Трай бе

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мдааа":

    Много ги разбираш нещата
  • 9 Турци в България няма

    23 10 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    Професионалния аскер е създаден от кръвосмешения на първи братовчеди! Пълни са с кусури! Дано не става война, че Хага ще съди гърците за "избиване на инвалиди"!

    Коментиран от #12, #20

  • 10 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ти от къде знаеш
  • 11 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някоя си":

    И нашите ,ще дойдат.Както виждате имат Ф16 и ще ги ъпдейтват до нивото на нашите.А рук ми ревахте колко били стари и прочие.Най масовия изстребител в света.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сега защо се задяваш

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "аноним":

    Прекрасно знаем от ферманите на султаните че това са роми изоставени тук!
  • 14 Българските турци

    8 17 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Прав си !... Но кой говори имайки впредвид гръцкия архипелаг?...Той отдавна е фиксирана мишена за милионите ракети със среден обсег които се леят от конвейра на турската военна индустрия !!!
  • 15 оня с коня

    13 1 Отговор
    Гъркът с гордост заявява че Ф-16 макар и доста по-стари модели от Ф-16 блок 70 каквито ще получим,гарантират на Гърция сигурност против външна Заплаха.КЪДЕ СА СЕГА тия които тука със КОНЦЕНТРИРАНА ЗЛОБА твърдят че ще си купим "Скрап" ,т.е. Самолет от 70-те Години за да се произнесат и за думите на Мицотакис?

    Коментиран от #17, #18

  • 16 българин

    6 4 Отговор
    Когато тези на които разчиташ носят къси полички винаги има опасност
  • 17 Чупачанга

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Русофилите знаят че Лада 1 и Лада 8 е същата кола така че смятат че Golf 1 и Golf 8 трябва да е едно и също 😂
  • 18 Сега аз да ти обясня!

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Отраснал съм край Митцотакис! За да разбереш за какво иде реч, махаш в коментара ми името му, и слагаш Божинката! Едно към едно са в умствено отношение, само паспортите им са различни!
  • 19 трудовак

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    и трудоваците дето построиха всичко за едата манджа в в това число и люлин, младостите,дружбите , ндк , козлодуй и кремиковци те затова сега жилищата са по 2800 евра за 1кв.метър те затова сега няма и никакво ведомствено строителство!!!!
  • 20 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Турци в България няма":

    Турци няма,само семето им които са сяли половин хилядолетие.... надявам се разбираш, че България не е съществувала толкова колкото е била под турско ...от 1300 като извадим 500 години,и още 200 под византийско робство,ако добавим и руското и краварското.......ти сега българин ли си 😃

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Хванах те!

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    А сега ми кажи? Къде са децата на еничарите? Май един владял друг ......! Мислиш ли че в годините на мир са стоели кротко в казармите да слушат "радио Кърджали"?

    Коментиран от #24

  • 22 Стария еничар

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    Чувал съм за българки които са убивали децата родени от турска любов! Но никоя кадъна не е отказвала да роди силен и млад турчин от нашата любов, сине!
  • 23 Шайка

    2 0 Отговор
    Опааа гърците имат около 200 бойни самолети а ние СКИЦИ И ЧЕРТЕЖИ пак е нещо ха-ха хахаха Бойко Борисов хахаха аааааа хахаха
  • 24 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хванах те!":

    Знаем ги еничарите, още от рано са ги обучавали да получават мъжка любов в турската баня,а после те си знаели по между си какво да правят еничарчета. А дядо ти всеки ден е пращан да копа нивите на Агата, докато Агата е помагал на баба ти в спалнята 😂😂🤣

    Коментиран от #25

  • 25 Стария еничар

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    Синко, дядо ти копаше в Анадола, докато ние се радвахме на прелестите на баба ти! Славни времена! Цяла една нация от непрокопсаници ги избелихме и и им предадохме търговски вид!
  • 26 Мдааа

    4 2 Отговор
    Опаааа турската армия днес показа новите турски противовъздушни ракети турско производство Сипер с над 100 километра обсег,май самолетите на сиртаки с ще паднат кат пилци

    Коментиран от #27

  • 27 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мдааа":

    Ти гърците не ги мисли, ами виж България какво ще прави с Турция, или си мислиш че Турция готви тази армия само за Гърция. Ако го вярваш това или си много наивен, или...знаеш...

    Коментиран от #28

  • 28 Ти виж охридският договор

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Ако мислиш че албанците няма да ти избият титовските идеи от българската тиква или си много ..... или си малко.......!
Новини по държави: