Last news in Fakti

26 Юни, 2023 06:12 1 543 10

Абсолютно мнозинство за Нова демокрация в следващия гръцки парламент

  • гърция-
  • избори-
  • нова демокрация-
  • парламент

Това показват междинните резултати след преброяване на гласовете в почти всички избирателни секции след днешните парламентарни избори

Абсолютно мнозинство за Нова демокрация в следващия гръцки парламент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия гръцки парламент, показват междинните резултати след преброяване на гласовете в почти всички избирателни секции след проведените в неделя парламентарни избори.

При преброени 97,7 процента от гласовете Нова демокрация получава 40,56 процента, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е възможно поради приложената избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,83 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,67 процента, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

Останалите партии, които остават под прага от 3 процента, събират общо 6,07 процента.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че ще бъде премиер на всички гърци.

„Гражданите ни дадоха силен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на големите промени, от които има нужда родината ни“, каза той.

Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация. „Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа“, заяви лидерът на Нова демокрация.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    8 2 Отговор
    То хубавото е че имат нов закон който им дава допълнително бонус места, иначе със стария щаха да ходят до безкрайност на избори
  • 2 Русороб

    6 14 Отговор
    няма руски подлоги като Румен Лукашенко и нещата вървят

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А бе,

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    а ротация ще има ли ?
  • 5 Нане атлантик

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Не, скъпичък, или скъпичка, няма американски пуделчета и протеженца! Няма американски подлизури и подмазвачи, които със сълзи на очи и пяна на уста да ти сочат правилния курс и да се карат кой е по-гъст с Америка. Там има хора свободни, с достойнство. Така че не намесвай Русия и смени единствената дума "подлога" която си научил....
  • 6 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    няма съгласуване с полството и ала бала по арвардски
  • 7 Псевдоним

    0 4 Отговор
    Гърците са си фашисти.
  • 8 188

    0 0 Отговор
    Защо в БГ няма закон който да дава бонус места на първата партия? Така победителят ще може да направи правителство и да управлява. Съответно - и да носи отговорност за управлението. А не да се крият зад коалиции като се оправдават че народа така е решил. Мисля че приемането на такъв закон трябва да е една от първите задачи на настоящия парламент.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Добре е , като се пише нещо да се знае какво се пише ‼️
    Например какво е
    АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО ‼️‼️‼️
  • 10 пенко

    0 0 Отговор
    НИЩО ЛОШО --ПОБЕДИТЕЛИ ---АМА ОТ 20 -ДО 50 ПУТКОДАТИ --- " ГЮВЕЧ " !?!?!?!?!?
Новини по държави: