Last news in Fakti

28 Юни, 2023 08:54 2 015 4

Италия затяга правилата за шофиране

  • италия-
  • шофиране-
  • употреба-
  • алкохол-
  • наркотици-
  • правила

Фокусът е основно върху проблемите с алкохола и наркотиците при шофирането

Италия затяга правилата за шофиране - 1
Източник: Shutterstock

Проектозаконът за затягане на правилата за движение по пътищата в Италия беше одобрен от правителството и трябва да бъде приет от парламента преди началото на есента. Промените, които се планират, се фокусират основно върху проблемите с алкохола и наркотиците при шофирането.

Според новите мерки, водачите, които вече са били осъдени за шофиране в нетрезво състояние, ще бъдат задължени да инсталират на своите автомобили така наречената "алкохолна ключалка", която пречи на стартирането на колата, ако се установи употреба на алкохол при водача.

За откриване на употреба на наркотици ще се използва бърз тест на слюнка. При положителен резултат, водачът ще бъде лишен от шофьорска книжка за период от три години.

Непълнолетни лица, които шофират без шофьорска книжка и са под влияние на алкохол или наркотици, няма да могат да получат шофьорска книжка, докато не навършат 24 години.

За начинаещите шофьори се въвежда забрана да управляват мощни автомобили в рамките на първите 3 години от получаването на шофьорската книжка. При използване на мобилен телефон по време на шофиране, рискуват лишаване от шофьорска книжка за период от 7 до 15 дни.

Относно тротинетките, за ползването им ще се изисква носене на каска, наличие на застраховка и регистрационен номер. Тези мерки са предназначени да увеличат безопасността на пътищата и да намалят рисковете от неотговорно шофиране и злоупотреба с наркотици, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    9 4 Отговор
    "проблемите с алкохола и наркотиците при шофирането."

    Е как там ,нали всички там ,на запад са културни възпитани ,как ще карат пияни и дрогирани ,това само у нас се случва или и там е станало така, ама чужденците са тия дето правят такива неща

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФЕЙК

    11 0 Отговор
    По рационално ще бъде на водачите, които говорят по телефон по време на шофиране да се отнемат не книжките, а ТЕЛЕФОНИТЕ ЗА 10 -15 ДНИ ! Представяте ли си каква мъка ще бъде ?

    Коментиран от #4

  • 4 Кннв

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ФЕЙК":

    ❤❤❤❤❤
Новини по държави: