Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юни, 2023 09:30 1 060 1

Известен украински олигарх се укрива в Беларус като "дипломат"

  • беларус-
  • австрия-
  • дмитрий фирташ-
  • украински олигарх

Беларус му дава статут на "дипломат", за да предотврати екстрадирането му в Съединените щати

Известен украински олигарх се укрива в Беларус като "дипломат" - 1
Снимка: Туитър

Скандалният украински олигарх Дмитрий Фирташ се опитва да получи дипломатически статут и имунитет чрез работата си в UNIDO - една от агенциите в структурата на ООН, натоварена със задачата да насърчава индустриализацията на постколониалните страни от Третия свят. Беларус му дава статут на "дипломат", за да предотврати екстрадирането му в Съединените щати. Това разкри "Дойче веле".

Според DW това следва от текста на присъдата на Висшия регионален наказателен съд във Виена, издадена на 14 юни, с който се оказа, че разполага медията.

Още новини от Украйна

В документа се казва, че от 2021 г. Дмитрий Фирташ има статут на "съветник към Постоянното представителство на Република Беларус към международните организации във Виена". И използвайки това, одиозният бизнесмен се позовава на дипломатическия си имунитет, като иска да се спре процедурата по екстрадиция в САЩ.

За да докаже, че Фирташ има статут на дипломат и дипломатически имунитет, защитата му представя на съда правна експертиза, изготвена от западноевропейски професор по международно право през есента на 2021 г.

На свой ред австрийското министерство на правосъдието заяви пред съда, че Фирташ не е бил надлежно акредитиран в UNIDO.

Също така той не разполага с подходяща акредитационна карта от австрийското външно министерство. Това означава, че бизнесменът не е лице, което се ползва с привилегиите на дипломат, включително с дипломатически имунитет.

Отбелязва се, че предишните съдилища не са признали дипломатическия имунитет на Фирташ. Висшият държавен наказателен съд във Виена обаче връща делото на първа инстанция и задължава съда да определи дали да признае дипломатическия имунитет на украинския бизнесмен.

"Към момента на публикуване на статията посолството на Беларус във Виена не отговори на въпроса на DW с какво точно се занимава Дмитрий Фирташ в качеството си на съветник на постоянното представителство на Република Беларус към международните организации в австрийската столица и какво точно прави за Организацията на ООН за индустриално развитие.

Представител на адвокатите на Фирташ заяви пред DW, че не са предоставени никакви коментари по съдебните процеси. Така остана без отговор въпросът дали назначаването на Фирташ за съветник във Виена е било съгласувано с беларуския управник Александър Лукашенко или с правителството в Минск и по чия инициатива украинецът е започнал работа като съветник в представителството на Беларус", отбелязват авторите на материала.

Омразният бизнесмен Дмитрий Фирташ е задържан в Австрия през март 2014 г. по искане на САЩ. Той обаче беше освободен под гаранция от 125 млн. евро. След това той обжалва екстрадицията си в САЩ. Фирташ е заплашен от до 50 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Дмитрий Фирташ стана известен след появата на "РосУкрЕнерго", която действаше като газов посредник между Русия и Украйна. През май 2022 г. иззетите от бизнесмена дружества на "Облгаз" са предадени на "Нафтогаз", а през март 2023 г. са извършени претърсвания в дружества на "Облгаз", свързани с Фирташ.

На 15 май 2023 г. СБУ и Бюрото за икономическа сигурност признаха Фирташ за заподозрян. Той е обвинен в присвояване на държавен газ на стойност милиарди гривни. Тогава 8 топ мениджъри от неговите компании също получават подозрения.

Източник: Дойче Веле / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: