Last news in Fakti

10 Март, 2024 11:28 1 155 18

Либералите и Зелените изразиха своята подкрепа за включването на абортите в Хартата на ЕС

  • либерали-
  • зелени-
  • аборти-
  • хартата-
  • европейски съюз-
  • право на жената

Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си не бива да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения момент

Либералите и Зелените изразиха своята подкрепа за включването на абортите в Хартата на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Високопоставени политически представители от групите на либералите и Зелените в Европейския парламент (ЕП) изразиха подкрепа за включването на правото на аборт в Хартата за основните права на Европейския съюз (ЕС). Това стана в отговор на призивите на френския президент Еманюел Макрон, както съобщиха агенциите ДПА и БТА.

Председателят на фракцията на Зелените в ЕП Терeза (Тери) Райнтке и Валери Айе, която оглавява парламентарната група на либералите от "Обнови Европа", казаха това в интервю за изданията от германската медийна група РНД, публикувано днес.

"Правото на безопасен аборт трябва да залегне в Хартата за основните права на ЕС като основно право", каза пред РНД Райнтке, която е европейски депутат от 2014 г.

Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си не бива да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения момент, допълни тя.

Айе, която е евродепутат от Франция и съюзник на Макрон, също заяви пред РНД, че подкрепя инициативата на френския президент.

"Докато радикалната десница усилено търси нови начини да прокарва реакционния си дневен ред, ние в едно истински либерално общество трябва да бъдем по-решителни от всякога в отстояването на правата на жените - правото на аборт трябва да бъде включено в Хартата за основните права на ЕС, защото никога не бива да допускаме правата на жените да зависят от популистите", каза тя.

В петък Макрон обяви, че свободата на аборт трябва да залегне в Хартата, която регламентира основните права на гражданите на ЕС.

В понеделник Франция записа правото на аборт в конституцията си, което стана факт след историческо гласуване в парламента, отбелязва ДПА.

Абортите до десетата седмица от бременността са разрешени във Франция през 1975 г. Впоследствие законът е променен така, че те да бъдат позволени до 14-тата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    Поредната стъпка към Ислямизация на Европа ей! Корана Забранява абортите, по точно със Камъни Трепат.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 евроатлантик на хранилка

    14 1 Отговор
    Либералите ако не са на всяка манджа мерудийка, няма да са либерали. Сега ще смукнат едни милиони по проектчета да ходят по общините да разтягат локуми пред местните жени, още някой и друг милион за пропаганда сред ученичките, защо не и още пари за инф. кампания! Има един принцип в бизнеса - това, което е проблем за едни, е възможност за чизнес за други. И тези кърлежи много успешно го прилагат - всяка забрана е възможност да измучат милиони от европейския данъкоплатец за да оправдаят съществуването си.
  • 4 долу ес

    14 1 Отговор
    при една нова революция всички тия харта и регламети ще бъдат изгорени като моята борба... всяка държава да решава за себе си

    Коментиран от #13

  • 5 Скоро

    8 1 Отговор
    и животните със същите права...
    Нормално е, всеки сам да решава, но защо трябва да е с закон, а просто да е разрешено...
    То и сега си правят навсякъде аборти, само в частни клиники и кабинети...
    Как е тръгнало, скоро всички бременни ще минават през комисии, дали да го задържи, а у нас, всяка трета жена има проблем да забременява.
    Доста червени лампи започват да светът, а народа спи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ето до

    10 1 Отговор
    Къде води глоболизацията...Едни чичковци и лелки с много пари и власт, да спускат начин на живот, на работа, на почивки, на статус и развите да се контролира от тях за всички останали...честито но, спете, спете....само да не е късно, когато се разсъните

    Коментиран от #10

  • 8 Еми щото от3++ пол

    7 1 Отговор
    Нагоре няма никога бременност...
  • 9 Демократ

    6 4 Отговор
    Нормално тяка трябва.Жената винаги ще избере да се размножава с по първичния. А от първични родители се пръкват първични деца разбирай близки до маймунатаТой за да докаже че е най големият мъж в Света ще иска да направи максимален брой деца на максимален брой жени.Това води до две важни последствия.Първо малко генетично разнообразие и второ нарастване на популацията.
  • 10 Кажи си го направо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ето до":

    Милиардерите от Давос вече въведоха програмата по "спасяване на планетата от двуногите обитатели"! За тях си обаче не я прилагат. Няма да видите Ротшилд, Рокфелер, някой от Морганите и подобните трилионери с маски или ваксинирани..
    Искат да ликвидират 98% от "ненужните" "хрантутници", а себе си да оставят. Летвата е от 10 Трилиона имане. Кои нямат, ще бъдат "лекувани" и нулирани.
  • 11 Ал Камилар

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Всички религии забраняват абортите!
    Всичко е заради ликвидирането на бялата раса и православното християнство!
    Когато се разпадна СССР, Кисинджър ви го каза...ама кой да чете, кой?

    Коментиран от #12

  • 12 ТаУмВзе

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Камилар":

    Бас ловим, че не сте Чели Кисинджър! Що се отнася до Религиите, всеки е свободен да си Вярва. Въпросът е, съвсем Друг! Как Вярата заставя да се избиват Човешки Души във тела.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Демократ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "долу ес":

    Именно де.Прочети това за маймуните
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 учителка на болните души

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    "Как Вярата заставя да се избиват Човешки Души във тела?" Всеки е длъжен да запомни за цял живот евангелския епизод, в който сатана изкушава Спасителя. Разбира се не и тези, които сте се отрекли от Него.
  • 16 Политически камикадзета

    3 1 Отговор
    Либералите и зелените мразят човечеството, мразят и себе си, а най-много мразят белият европеец. Либералите и зелените искат да унищожат света, който ги е създал и на негово място да дойде, нещо което ще убие и тях

    Коментиран от #17

  • 17 Ами такава диагноза

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Политически камикадзета":

    Е ясна. Психопати, сектанти.
  • 18 Всичко им е наред вече

    0 1 Отговор
    и сега се занимават с това
Новини по държави: