Last news in Fakti

10 Март, 2024 14:04 2 191 20

Румъния: Пълното присъединяването към Шенген трябва да се осъществи до края на годината

  • румъния-
  • присъединяване-
  • шенген-
  • шенгенско пространство-
  • края на годината-
  • българия-
  • сухопътна граница

По думите на румънският министър на вътрешните работи процесът на цялостното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство е необратим

Румъния: Пълното присъединяването към Шенген трябва да се осъществи до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на вътрешните работи Каталин Предою заяви, че присъединяването на Румъния към Шенген и със сухопътните граници е необратим процес, а за реализирането на тази цел МВР осъществява постоянна политико-дипломатическа и институционална дейност, предаде Аджерпрес и БТА.

Той отбеляза, че т.нар. "австрийски блокаж" е болезнен за обществеността в Румъния, тъй като съществуват множество връзки, както икономически и демографски, така и културни, които свързват Румъния и Австрия. "В този дух бих искал да запазим и развием отношенията между нашите страни за тяхно добро, за доброто на Европа, на културата и на мира", посочи Предою на конференция в Двореца на парламента под наслов "Заедно за по-силна и по-сигурна Европа: перспектива за разширяването на ЕС и присъединяването към Шенгенското пространство".

По думите му процесът на цялостното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство е необратим, а разширяването на това пространство със сухопътните граници трябва да бъде финализирано през тази година.

"Без съмнение този процес е необратим и ще завърши с разширяването на Шенгенското законодателство за Румъния и България и със сухопътните граници. Неизбежен крайъгълен камък в този процес е доброто функциониране на решението на Съвета (на ЕС) от декември 2023 г. за въздушните и морските граници, поддържането на адекватно ниво на защита на границите, борбата с нелегалната миграция и трафика на хора в месеците след влизането в сила на това решение, т.е. 31 март тази година", посочи министърът.

"За нас този процес трябва да бъде завършен през 2024 г. с разширяването на Шенгенското законодателство със сухопътните граници. За постигането на тази цел осъществяваме и ще осъществяваме постоянна политико-дипломатическа и институционална дейност на нивото на МВР", добави той.

Предою посочи, че румънското вътрешно министерство работи ежедневно на базата на конкретен план за реализирането на всички задължения, произтичащи от прилагането на решението на Съвета от декември 2023 г. за "Въздушен Шенген" и "Морски Шенген" и поддържа постоянни връзки с европейските министри, ресорния еврокомисар и европейските агенции Фронтекс, Европол и други.

"Румънското МВР е в график с всички операции, за които отговаря, и е уведомило всички румънски институции и органи, участващи в процеса, за необходимостта да бъдат подготвени за момента 31 март 2024 г. (...) Същевременно ще продължим плановете си за борба с нелегалната миграция, трафика на хора и на наркотици и организираната престъпност. Много добре си сътрудничим с австрийското и българското МВР, както и с Европейската комисия, Фронтекс и Европол. През 2023 г. изградихме ефективни работни формати на двустранно, европейско и многостранно ниво за Шенген и постоянно ги развиваме. Този конструктивен и креативен подход показа, че е правилен и ще продължим по този път", изтъкна Каталин Предою.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Страхотна новина! Доброволните отряди срещу мигрантите ще работят в сътрудничество с полицията.Ще ни раздадат значки и карти.Запишете се!

    Коментиран от #5, #20

  • 2 Мда

    10 3 Отговор
    Източният райх - Австрия има точно обратно мнение - никакъв "земен" шенген за България и Румъния.

    Коментиран от #17

  • 3 Сатана Z

    11 4 Отговор
    В Шенгенската територия България вече се води война от глутница инженери и лекари от Афганистан срещу бъдещи войници на НАТО.Мигрантите ще ни съсипят матеряла още преди да бъде мобилизирн
  • 4 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Да им се Припомни на румънчето Чаушеску.
  • 5 Шпек

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И Калашници срещу нашествениците.

    Коментиран от #8

  • 6 Иван Крумов

    3 4 Отговор
    Допуснахме бедността в двора си и - трябва да мислим - в момента и ЧЕЗ е платено и транспорта е платен и нямаме нищо - здравето го разградихме и става интересно.

    Забелязвам неграмотни деца - даже има едно - нямо - не може да произнесе реч.

    Това е тенденция при това трайна.

    Шенген - ако има сериозни контроли на харчовете и на изобщо и какво изобщо.

    Толкова пари откраднаха българите от Европа - че чак още не можем да ги сметнем - то и няма кой да смята - прорадохме всичко на всеки и после откраднахме всичко от всеки.
  • 7 Акула

    5 1 Отговор
    Румънците карат като обезумели, минават си покрай стационарни камери на КАТ и не им дреме.
  • 8 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шпек":

    Ще раздават палки и електрошок.Ще има безплатен транспорт и храна
  • 9 Реалист

    9 2 Отговор
    Какъв Шенген за България? В центъра на София вилнеят джихадисти и няма кой да ги укроти!

    Коментиран от #10

  • 10 Последния Софиянец

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Запиши се като мен в доброволните отряди срещу мигрантите.Всичко е легално .Ще работим в сътрудничество с полицията и ще получим значки и карти.

    Коментиран от #14

  • 11 Ъхъъ

    5 2 Отговор
    А дали след присъединяването ни към Шенген ГКПП Дунав мост няма пак да остане а? А сега защо го има да питам ?
  • 12 Шенген

    6 2 Отговор
    Няма вече никъде. Стига с тези дивотии.
  • 13 Марш

    5 2 Отговор
    Абе , какво до края на годината , бе ? до сега 094370747 пъти трябваше да сме вътре а ония помиярчовци от ЕС си одят войни и ни набутвам престъпници в държавата . Аре БУЛЗИТ .
  • 14 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Късно ми е на 70 съм, пък и си продадох валтера!

    Коментиран от #16

  • 15 долу ес

    2 1 Отговор
    трябва ?? а визите за ащ трябва ли? същите подлоги ст екато нас, просто сте повече..
  • 16 Последния Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Днес при мен дойде познат на 60 години.Искаше много да се запише .Ще му измислим нещо.Може да е шофьор например.

    Коментиран от #18

  • 17 Австрия може да

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    бъде принудена да отстъпи по темата, също както принудиха Орбан да отстъпи са Швеция и за помощта за Украйна.
  • 18 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Вече мисля да се откажа от професионалната книжка. Искат много прегледи, а е и за 5 години.Любителската е за 10 години. Вече камион няма за кога да карам.
  • 19 СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    А БЪЛГАРСКИТЕ ГЪЗОЛИЗЦИ МЪЛЧЪТ И ГЛЕДАТ, ТАКИВА НИ УПРАВЛЯВАТ
  • 20 Фройд

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много си наивен, стига лъга хората.
    Тва не е заведението да ги менкаш за една чорба, пет лева...
Новини по държави: