Last news in Fakti

8 Април, 2024 05:02 1 696 11

Националистите от "Право и справедливост" водят на местния вот в Полша ВИДЕО

  • полша-
  • избори

Според екзитпол на Ипсос „Право и справедливост“ получава 33,7 процента от гласовете, а „Гражданска коалиция“ е на второ място с 31,9 процента

Полската опозиционна националистическа партия „Право и справедливост“ е на първо място на вчерашните местни избори в страната, показва екзитпол, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това е неуспех за амбициите на премиера Доналд Туск да затвърди контрола си върху властта, коментира агенцията. Ако прогнозните резултати се потвърдят, те ще попарят надеждите на Туск да изведе своята „Гражданска коалиция“ на първото място независимо от останалите му партньори в управляващата коалиция.

Въпреки че „Право и справедливост“ изпреварва „Гражданска коалиция“, опозиционната партия остава значително зад общия резултат на трите формации, които участват в коалиционното правителство.

Според екзитпол на Ипсос „Право и справедливост“ получава 33,7 процента от гласовете, а „Гражданска коалиция“ е на второ място с 31,9 процента.

Другите партньори в правителството, дясноцентристката „Трети път“ и „Левите“, според проучването получават съответно по 13,5 и 6,8 процента.

„Право и справедливост“ излезе на първо място и на парламентарните избори през октомври, но изгуби мнозинството си в парламента. Напоследък партията и партньорите ѝ са обхванати от вътрешни противоборства.

Брюксел следи отблизо резултатите на коалицията на Туск в контекста на предстоящите през юни избори за Европейски парламент. Проучванията на общественото мнение в Европа прогнозират силно представяне на популистката десница.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    46 1 Отговор
    Това кво значи, че полското "Възраждане" ли печели, щото за спечелилите знам, че са проруски настроени.

    Коментиран от #2

  • 2 Исторически парк

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Точно така
  • 3 Ивелин Михайлов

    44 2 Отговор
    Европейските възраждания печелят само българското възраждане губи, защото българите гласуват за мутри и джендъри
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уса

    33 1 Отговор
    Повечето българи в сащ гласуваме за Възраждане,но вие в България осрайнате работата до ушите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Минувач

    23 1 Отговор
    Кога най-сетне и заспалият българин ще види очевидното, как всичко националистическо, борещо се за своята Родина и интереси, се представя за популистко, крайно-дясно, дори и про-руско. Да, ясно е, че за руснаците е добре, когато европейците мислят националистическо, защото това ги отделя от тежката голабална и американска зависимост. Затова и Русия има изказвания в тая посока, вкл. и за нашето Възраждане. Но, това не значи, че щом са го казали руснаците и значи било про-руско. Не, това е собствено, националистическо мислене на съответната държава, а ползата за Русия е само дотолкова, че това мислене е различно от марионентното и робско мислене, което е в цяла Европа. Европа е цел на САЩ номер 1. Когато европеецът разбере, че икономиката не трябва да има връзки с военните съюзи, като НАТО, ще разбере, че ЕС трябваше и трябва да се развива и заздравява връзките м/у европейските държави, вкл. Русия без никакво касателство с НАТО. А за САЩ ЕС е наградата, ако приемеш да влезеш в НАТО, т.е. да ги приближиш до Русия. Без вмешателството на НАТО и създаването на заплахи за Русия, сега щяхме да сме весели и щастливи, без никаква война в Украйна, руски ресурси, отделяне на стотиците милиарди не за оръжия, а за европейски, наш общ просперитет.
    Но европейските народи ги подценяват, вижда се, как почнаха десните, които поддържат тези политики, почнаха да печелят навсякъде.
    Разбира се, както винаги се случва, ние в България понеже сме най-големите овце и с подчинено
  • 10 Минувач

    19 1 Отговор
    ....
    Разбира се, както винаги се случва, ние в България понеже сме най-големите овце и с подчинено самосъзнание, ние трябва първо да видим нещо, за да имаме смелостта да го повторим. Ние първо се съмняваме първо в себе си, после се плюем едни други, гледаме, но не виждаме. Стадо! И чак когато стадото тръгне, ние сме с него. но нищо, поне стадото видимо тръгна да се отдръпва от пропастта. Първата овца - Украйна вече падна в нея, беше отделена и изтласкана в нея от американското стражево куче, което всъщност е подлия и замаскаран вълк, който се кани да яде овчо.
    Но, времето разкрива рано или късно всичко. Можеш да лъжеш големите маси за кратко, но не и вечно. Идва видов ден. На тези избори Европа ще покаже невиждан възход на десните, а дори и да не спечелят мнозинство, то техният глас ще бъде незаобиколим фактор в евро-парламента. Вкл.и на нашите депутати там от Възраждане. А ако ЕС продължи да следва тази американска политика, то на следващите избори със сигурност десните ще вземат и цялата власт.
  • 11 Путин-Боклук

    1 2 Отговор
    Съединението прави силата
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания